Αυτά τα νέα ίσως εκπλήξουν μερικούς. Αντίθετα με τη δημοφιλή αντίληψη, τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή δεν είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Σύμφωνα με τις γαλλικές υγειονομικές αρχές, οι χορτοφάγοι έχουν ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, και πιθανώς ορισμένων μορφών καρκίνου και γαστρεντερικών παθήσεων. Ωστόσο, μπορεί να δυσκολεύονται να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D.
ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Αναλύοντας επιστημονικές μελέτες επί του θέματος, η Γαλλική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας & Ασφάλειας (ANSES) αξιολόγησε τα «οφέλη και τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τις χορτοφαγικές δίαιτες» σε γνώμη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 13 Μαρτίου, η οποία περιλαμβάνει οδηγίες διατροφής για όσους υιοθετούν αυτή τη δίαιτα.
Οι συστάσεις της υπηρεσίας έχουν στόχο να βοηθήσουν τους χορτοφάγους να βελτιστοποιήσουν τη διατροφική τους πρόσληψη, λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές τους συνήθειες και περιορίζοντας την έκθεσή τους σε ρυπαντές.
Υπενθυμίζεται ότι οι χορτοφάγοι, δηλαδή τα άτομα που αποκλείουν την κατανάλωση όλων των ζωικών κρεάτων – κρέας, ψάρι, μαλάκια, οστρακοειδή – χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Από τη μία, οι lacto-ovo-vegetarians, που καταναλώνουν αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και μέλι, και από την άλλη οι vegan, που αποκλείουν όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους. Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί επίσης να έχουν μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη, του στομάχου και των αιματολογικών μορφών, καθώς και ορισμένων οφθαλμικών και γαστρεντερικών παθήσεων. Παρά τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα, τα ευρήματα για τη διατροφή αυτή δεν είναι αποκλειστικά θετικά.
ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ
Αντιθέτως, οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων και δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε σίδηρο, ιώδιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες B12 και D, όπως και ο γενικός πληθυσμός, τουλάχιστον για τη βιταμίνη D, και, για τους vegan άνδρες, σε ψευδάργυρο. Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να ενημερώσουν τις τρέχουσες ευρωπαϊκές έρευνες για συμπληρώματα διατροφής και ενίσχυση τροφίμων, σύμφωνα με την ANSES.
Όσον αφορά την παρουσία ρυπαντών στα τρόφιμα, ένα «μεγάλο πρόβλημα» για όλες τις δίαιτες, η υπηρεσία επικαιροποιεί την ανάγκη μείωσης της έκθεσης του πληθυσμού στις «πιο ανθεκτικές ουσίες στο περιβάλλον, ιδίως τα μέταλλα».
Ιδιαίτερα, καλεί σε δράση στη διαμόρφωση των προϊόντων, κάτι που είναι πιο σημαντικό από τις «ανταλλαγές σε επίπεδο καταναλωτή», οι οποίες είναι ανεπαρκείς για να «περιορίσουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την έκθεση σε ρυπαντές».