Το να ξεκινήσεις ή να επιστρέψεις στη γυμναστική είναι από μόνο του μια πράξη φροντίδας. Κάνεις κάτι για σένα, για το σώμα σου, για την ψυχολογία σου.
Και μόνο που το προσπαθείς, σημαίνει πολλά. Αλλά όταν δεν βλέπεις αποτελέσματα ή όταν νιώθεις κουρασμένη χωρίς λόγο, είναι λογικό να απογοητεύεσαι.
Δε σημαίνει ότι κάνεις όλα λάθος. Ίσως απλώς πέφτεις στα ίδια εμπόδια που πέφτουμε όλοι, ειδικά στην αρχή. Και για καλή σου τύχη, μπορείς να τα ξεπεράσεις με μικρές, έξυπνες αλλαγές.

Unsplash
1. Βάζεις τον πήχη πολύ ψηλά, πολύ νωρίς
Πολλοί ξεκινάμε με το μυαλό στο «τέλειο σώμα», και θέλουμε να φτάσουμε εκεί χθες. Βάζουμε υπερβολικούς στόχους και, όταν δεν τους πετυχαίνουμε, εγκαταλείπουμε.
Τι να κάνεις: Ξεκίνα με ρεαλιστικές προσδοκίες. Θέσε μικρούς, βραχυπρόθεσμους στόχους που μπορείς να πετύχεις και να γιορτάσεις. Έτσι θα παραμείνεις κινητοποιημένη και σταθερή.
2. Αγνοείς την ξεκούραση σαν να είναι πολυτέλεια
Η ανάπαυση δεν είναι «τεμπελιά». Είναι μέρος της προπόνησης. Όταν δεν ξεκουράζεσαι, το σώμα δεν έχει χρόνο να επουλωθεί, να δυναμώσει και να εξελιχθεί.
Τι να κάνεις: Βάλε στο πρόγραμμα ημέρες ξεκούρασης, ελαφριάς άσκησης ή δραστηριοτήτων που σε χαλαρώνουν (όπως γιόγκα ή περπάτημα). Η ισορροπία είναι το κλειδί.

Unsplash
3. Κυνηγάς νούμερα αντί να παρατηρείς πώς νιώθεις
Ανεβαίνεις στη ζυγαριά κάθε μέρα. Μετράς θερμίδες με άγχος. Κρίνεις την αξία σου από ένα νούμερο που αλλάζει ανάλογα με το φαγητό, τον ύπνο, την ώρα. Αυτό δεν είναι γυμναστική. Είναι εξάντληση.
Τι να κάνεις: Στρέψε την προσοχή σου στο πώς νιώθεις. Έχεις περισσότερη ενέργεια; Κοιμάσαι καλύτερα; Νιώθεις πιο δυνατή; Αυτά μετρούν περισσότερο από οποιοδήποτε νούμερο.
4. Συγκρίνεσαι με άλλους
Στο Instagram όλοι φαίνονται σαν να ξυπνάνε με κοιλιακούς και όρεξη για burpees. Η αλήθεια είναι: κανείς δεν είναι έτσι κάθε μέρα. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να είσαι κι εσύ.
Τι να κάνεις: Θυμήσου ότι κάθε σώμα είναι μοναδικό. Η σύγκριση σκοτώνει τη χαρά. Δούλεψε για τον δικό σου ρυθμό και στόχους. Όχι για την εικόνα του άλλου.

Unsplash
5. Ξεχνάς να το απολαύσεις
Αν η γυμναστική είναι πάντα αγγαρεία, κάτι δεν πάει καλά. Δε θα μπορέσεις να την κρατήσεις μακροπρόθεσμα αν δεν σου δίνει κάτι πίσω... πέρα από το κάψιμο.
Τι να κάνεις: Βρες τι σε ευχαριστεί. Ίσως είναι χορός, ποδήλατο, γυμναστική με φίλους, pilates, ακόμα και έντονο περπάτημα στη φύση. Το fitness δεν έχει μία μόνο μορφή.
Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου
Το σώμα σου σε στηρίζει κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται πίεση, δεν χρειάζεται ενοχές. Θέλει φροντίδα, συνέπεια και κατανόηση.
Μην τα βάζεις με τον εαυτό σου όταν κουράζεται. Δώσε του χρόνο και αγάπη και θα σου δώσει πίσω δύναμη, αντοχή και αυτοπεποίθηση. Όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σίγουρα, σταθερά, με τον σωστό τρόπο.