Υπάρχει κάτι διαχρονικό στα επιδόρπια με στρώσεις και κρέμα, όπως το banana pudding. Είναι απαλό, κρεμώδες και παγωμένο στην εντέλεια, ιδανικό για ζεστές ημέρες ή μετά από ένα χορταστικό γεύμα. Είναι από εκείνα τα γλυκά που θυμίζουν οικογενειακές μαζώξεις, καλοκαιρινά τραπέζια ή απογεύματα που τρως κουταλιά-κουταλιά κατευθείαν από το ψυγείο. Όμως, πού και πού, μια δημιουργική παραλλαγή ενός κλασικού γλυκού σε κάνει να σκεφτείς: «Γιατί δεν το σκέφτηκα εγώ αυτό;»
Η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Carolina Gelen έκανε ακριβώς αυτό με τη συνταγή της Honey Peaches and Cream Pudding, μια φωτεινή, καλοκαιρινή εκδοχή του banana pudding που είναι εξίσου εύκολη και ακόμα πιο δροσερή.
Αν αγαπάς τα ροδάκινα και τα εύκολα γλυκά, όπως το peach cobbler, το crisp, το τιραμισού ή τη galette, αυτό είναι το επόμενο που πρέπει να δοκιμάσεις.
Μια ηλιόλουστη εκδοχή ενός κλασικού
Αυτή η συνταγή είναι ουσιαστικά ο «ξάδερφος» του banana pudding, με τα παραδοσιακά κομμάτια μπανάνας να αντικαθίστανται από ροδάκινα με μέλι. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο κρεμώδες, αλλά με μια φρεσκάδα που κάνει κάθε μπουκιά να θυμίζει καλοκαίρι σε μπολ.
Η εκδοχή της Carolina αποτελείται από ζουμερά, γλυκά ροδάκινα, στρώσεις από κρέμα βανίλιας, μαλακά μπισκότα βανίλιας και, προαιρετικά αλλά ακαταμάχητα, σαντιγί με μέλι και κάρδαμο.
Η διαδικασία ξεκινά με ώριμα ροδάκινα, τα οποία μαρινάρονται με μέλι, χυμό λεμονιού, βανίλια, μια πρέζα αλάτι και κάρδαμο. Τα φρούτα μαλακώνουν και αφήνουν τα ζουμιά τους, δημιουργώντας ένα πλούσιο, αρωματικό σιρόπι, σαν να έχουν μαγειρευτεί ελαφρά, χωρίς όμως να ανάψεις ούτε καν το μάτι της κουζίνας.
Μετά έρχεται η στρώση της κρέμας: η Carolina χρησιμοποιεί στιγμιαία κρέμα βανίλια ως βάση, στην οποία προσθέτει αλάτι, βανίλια, μέλι και γάλα, πριν την ενσωματώσει απαλά σε φρεσκοχτυπημένη σαντιγί. Το αποτέλεσμα είναι μια βελούδινη, αφράτη υφή, που ξεπερνά κατά πολύ την έτοιμη εκδοχή του κουτιού.
Και επειδή δεν χρειάζεται ψήσιμο, είναι τέλειο για ζεστές μέρες που δεν θέλεις να ανοίγεις τον φούρνο.
Πώς να Φτιάξεις το Honey Peaches and Cream Pudding
Η εκτέλεση είναι απλή. Ξεκίνα βάζοντας τη μισή ποσότητα κρέμας σε ένα μεγάλο σκεύος. Πρόσθεσε μια γενναιόδωρη στρώση από μπισκότα βανίλιας, και μετά ρίξε λίγο από το σιρόπι των ροδάκινων πάνω στα μπισκότα, αυτό τα μαλακώνει και τα γεμίζει γεύση ροδάκινου.
Συνέχισε με τη μισή ποσότητα από τα μαριναρισμένα ροδάκινα, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα. Επανέλαβε τις στρώσεις άλλη μια φορά: κρέμα, μπισκότα, σιρόπι, ροδάκινα.
Μόλις το στήσεις, βάλε το γλυκό στο ψυγείο. Άφησέ το να κρυώσει για τουλάχιστον δύο ώρες, αλλά ιδανικά έξι, ώστε τα μπισκότα να μαλακώσουν και να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική υφή του pudding.
Όταν είσαι έτοιμος να το σερβίρεις, η Carolina προτείνει να προσθέσεις από πάνω λίγη γρήγορη σαντιγί με μέλι, κάρδαμο και μια πρέζα αλάτι. Είναι προαιρετικό, αλλά προσθέτει μια ντελικάτη πινελιά που ισορροπεί τη γλυκύτητα των φρούτων και της κρέμας.
Τι λένε οι φαν για αυτό το γλυκό ψυγείου χωρίς ψήσιμο
Η ίδια η Carolina έγραψε στη λεζάντα της στο Instagram: «Έχει γεύση σαν καλοκαίρι σε πιάτο». Και οι ακόλουθοί της είναι ενθουσιασμένοι να το δοκιμάσουν.
Κάποιος σχολίασε: «Λιώνω!!»
Άλλος έγραψε: «Ευχαριστώ για την ιδέα! Γιατί δεν αντέχω τις μπανάνες χαχα».
Και μια φαν πρόσθεσε: «Ω, κορίτσι. Το φτιάχνω ΑΜΕΣΩΣ»
Αυτό το γλυκό σερβίρει αρκετά άτομα, οπότε είναι τέλειο για μπάρμπεκιου, πικνίκ, γενέθλια ή οποιαδήποτε γιορτή απαιτεί ένα δροσερό, κρεμώδες φινάλε. Ακόμα καλύτερο; Διατηρείται τέλεια στο ψυγείο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να το φτιάξεις από νωρίς και να απολαύσεις κι εσύ το πάρτι, χωρίς να αγχώνεσαι για το γλυκό.