Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να φας ροδάκινο από το καλοκαίρι. Είναι στην εποχή τους, άφθονα, μοσχομυριστά, και στοιβαγμένα σαν χρυσά κοσμήματα στις λαϊκές και στα σούπερ μάρκετ. Και όσο αγαπάμε ένα ώριμο ροδάκινο φαγωμένο έτσι όπως είναι, έξω στον ήλιο με τους χυμούς να στάζουν στα χέρια, υπάρχει και κάτι απολαυστικό στο να τα «ντύνουμε» για επιδόρπιο. Ευτυχώς, αυτή την εποχή του χρόνου, το «ντύσιμο» σημαίνει σχεδόν… τίποτα.
Κι εδώ έρχεται ο θρυλικός σεφ Jacques Pépin με τη δική του εκδοχή για ένα απλό Peach Melba. Ένα γλυκό χωρίς ψήσιμο που αποπνέει γαλλική φινέτσα; Είμαστε μέσα! Με λίγα υλικά (και ένα πανέξυπνο κόλπο για το σερβίρισμα παγωτού), ο Pépin μας υπενθυμίζει πως η γαλλική κουζίνα δεν χρειάζεται να είναι μπελαλίδικη για να είναι εντυπωσιακή. Ιδού τι χρειάζεται να ξέρεις (και να κάνεις), πριν τελειώσει η σεζόν των ροδάκινων.
Τι είναι το Peach Melba του Jacques Pépin;
Μπορεί το Peach Melba να ακούγεται σαν κάτι που παραγγέλνεις σε ακριβό παριζιάνικο μπιστρό, όμως η καταγωγή του είναι... βρετανική. Το επιδόρπιο δημιουργήθηκε στις αρχές του 1890 από τον Γάλλο σεφ Auguste Escoffier, όσο εργαζόταν στο Savoy Hotel του Λονδίνου. Ήταν αφιερωμένο στη διάσημη Αυστραλή σοπράνο Dame Nellie Melba, συχνή θαμώνα του ξενοδοχείου.
Το αρχικό όνομα του γλυκού ήταν Pêche au Cygne (δηλαδή, «ροδάκινο με κύκνο») και σερβιριζόταν με ροδάκινα ποσέ πάνω σε παγωτό βανίλια, σε ασημένιο μπολ τοποθετημένο πάνω σε γλυπτό πάγου σε σχήμα κύκνου, αναφορά στον ρόλο της Melba στην όπερα Lohengrin, όπου εμφανιζόταν με βάρκα σε σχήμα κύκνου. Très dramatique! Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Escoffier και ο César Ritz άνοιξαν το Ritz-Carlton, ο σεφ αναβάθμισε τη συνταγή με πουρέ βατόμουρου και τη βάφτισε Pêche Melba.
@jacquespepin_official Jacques Pépin's Peach Melba - a Simple French Dessert - Cooking at Home - KQED #kqed #homecooking #northernrecipes #learntocook #easyrecipes #recipes #healthyeating #northerncooking #cookingshow #howtocook #jacquespepin ♬ original sound - KQED
Ο Pépin φέρνει αυτή την κλασική συνταγή στην οικιακή κουζίνα, με μια απλοποιημένη εκδοχή που διατηρεί το πνεύμα του αυθεντικού. Ένας θαυμαστής του στο Instagram το περιέγραψε τέλεια: «Αγαπώ όταν μας θυμίζει τις κλασικές συνταγές και τις ιστορίες τους». Κάποιος άλλος σχολίασε: «Μου αρέσει να ακούω τις ιστορίες πίσω από το Peach Melba και να μαθαίνω για την προέλευση του φαγητού που φτιάχνεις. Αυτή η Αυστραλή σοπράνο ήξερε από καλό φαγητό. Φανταστικό γλυκό, και το Melba toast είναι από τα αγαπημένα μου!
Πώς να φτιάξεις το Peach Melba του Jacques Pépin
Η εκδοχή του Pépin κρατά την κομψότητα του κλασικού, αλλά την κάνει απολύτως εφικτή για μια ζεστή μέρα που θες γλυκό, νιώθεις λίγο "γαλλίδα", αλλά δεν έχεις όρεξη για κόπο (το ‘χουμε πάθει όλοι).
Ξεκίνα ξεφλουδίζοντας ένα λευκό ροδάκινο, είναι η προτίμηση του Pépin έναντι του κίτρινου. Κόψε το μισό σε φέτες και κράτα το υπόλοιπο για άλλη χρήση. Βάλε μια φέτα κέικ βανίλιας ή pound cake σε ένα πιάτο για γλυκό. Πρόσθεσε μια μπάλα παγωτό βανίλια από πάνω. Τοποθέτησε τις φέτες ροδάκινου, πρόσθεσε μια κουταλιά μαρμελάδα βατόμουρο, πασπάλισε με φιλέ αμυγδάλου και, αν θες κάτι έξτρα, βάλε και ένα κλωναράκι δυόσμου για φρεσκάδα.
Το καλύτερο μέρος όμως; Το κόλπο του Pépin με το παγωτό. Αντί να παλεύει με το κουτάλι της παγωτομηχανής, αγοράζει το παγωτό σε συσκευασία pint (περίπου μισό λίτρο), το κόβει σε έξι φέτες, τις τυλίγει σε μεμβράνη και τις φυλάει στην κατάψυξη. Έτσι, κάθε μερίδα είναι έτοιμη όταν του έρθει η έμπνευση. Χωρίς κόπο, χωρίς ακαταστασία, χωρίς άγχος.
Αυτό είναι το απόλυτο Pépin: απλό, έξυπνο, βασισμένο στην παράδοση και με αυθεντικά γαλλική φινέτσα.