Αν καταναλωθεί το πρωί, αυτό το λαχανικό υπόσχεται να προλάβει την πρόωρη γήρανση

27.10.2025
Αν καταναλωθεί το πρωί, αυτό το λαχανικό υπόσχεται να προλάβει την πρόωρη γήρανση
freepick
Ακριβώς το αντίθετο από τα φαγητά που συνήθως τρώμε το πρωί, αυτό το λαχανικό για πρωινό λέγεται ότι είναι το απόλυτο μυστικό κατά της γήρανσης…

Οι διατροφολόγοι υπενθυμίζουν συνεχώς: τίποτα δεν ξεπερνά ένα αλμυρό πρωινό. Ξεχάστε κρουασάν, τοστ και ζεστή σοκολάτα, αυτό που χρειάζεται το σώμα σας για να ξεκινήσει τη μέρα βασίζεται κυρίως σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά (αβοκάντο, σολομός) και βιταμίνες από ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Ακόμη και τα πιο απίθανα λαχανικά! Το παντζάρι, του οποίου οι αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες πλέον διαφημίζονται, λέγεται ότι είναι το μαγικό συστατικό για ένα λειτουργικό πρωινό για την υγεία του σώματος και του δέρματος. Σύμφωνα με τη ψυχοδιατροφολόγο Itziar Digón, που μίλησε στην ισπανική έκδοση του Vogue, είναι πιο ωφέλιμο όταν καταναλώνεται ως το πρώτο γεύμα της ημέρας… Ας δούμε πώς.

ΠΑΝΤΖΑΡΙ, ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

Μακριά από το να είναι ένα απλό ριζικό λαχανικό, τα παντζάρια ξεχωρίζουν για τον πλούτο τους σε φυσικά νιτρικά, τα οποία στο σώμα μας μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο. Το τελευταίο παίζει καθοριστικό ρόλο:

«Αυτό το οξείδιο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μόρια, καθώς βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Είναι ένα πολύ αντιφλεγμονώδες τρόφιμο που μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα του σώματός μας. Μειώνει επίσης την κόπωση και βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Επιπλέον, είναι αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση.»

@ciasappetite Beetroot juice 🥤 Great after a workout since it replenishes electrolytes, restores energy, supports muscle recovery and improves blood flow for faster post-exercise rejuvenation #healthyrecipe #longevity #postworkout #easyrecipe #longevity ♬ Pocketful of Sunshine - Natasha Bedingfield

Σαφώς, στον κόσμο της διατροφής, τα παντζάρια παίρνουν όλα τα εύσημα.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ

Αλλά δεν πρέπει να καταναλώνεται τυχαία. Η ειδικός προτείνει να εντάσσεται το παντζάρι στο πρωινό (ή ως πρωινό σνακ), όταν το σώμα είναι πιο δεκτικό στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου.

Για την παρασκευή του: χυμός από δύο μεσαία παντζάρια, αναμεμειγμένος με λίγο νερό (και, αν θέλετε, μια σταγόνα λεμόνι, αλάτι ή ξύδι για να μαλακώσει η «γήινη» γεύση). Και προσοχή: καλύτερα να το κάνετε καθημερινά αντί να ετοιμάζετε μια παρτίδα για αρκετές ημέρες, γιατί τα οφέλη μειώνονται με τον χρόνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 26.10.2025 - 22:36