Πώς να ξεπεράσεις τον φόβο του γυμναστηρίου

19.07.2025
Πώς να ξεπεράσεις τον φόβο του γυμναστηρίου
freepick
Τι είναι το «Gymtimidation»;

Η άρση βαρών είναι το στοιχείο μου. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Στην αρχή, απέφευγα τα γυμναστήρια τύπου Planet Fitness όπως ο διάολος το λιβάνι, επειδή δεν ήθελα να γίνω «εκείνος ο τύπος», που όλοι έχουμε δει, είτε ζωντανά είτε σε βίντεο στο διαδίκτυο, που χρησιμοποιεί τα όργανα τελείως λάθος (ψάξε «gym fails»).

Μόνο η σκέψη του να προσπαθήσω να καταλάβω πώς δουλεύουν τα μηχανήματα, σε συνδυασμό με το φόβο της κριτικής ή της σύγκρισης με άλλους, με έκανε να το ξανασκεφτώ πριν μπω σε οποιοδήποτε γυμναστήριο. Και αν τελικά έμπαινα, έτρεχα κατευθείαν στο τμήμα του cardio για μια γρήγορη «τσουλήθρα» στο ελλειπτικό. Ήθελα να ξεκινήσω προπόνηση δύναμης, αλλά η «ζώνη των gym bros» (δηλαδή η αίθουσα με τα βάρη) ήταν σχεδόν απαγορευμένη για μένα, ο φόβος ότι θα κάνω κάτι λάθος ήταν αρκετός για να με κρατήσει μακριά.

Τι είναι το «Gymtimidation»

Το λεγόμενο gymtimidation (gym + intimidation = φόβος/άγχος για το γυμναστήριο), δηλαδή το αίσθημα άγχους και συντριβής που μπορεί να έχει κανείς στην ιδέα ότι θα γυμναστεί μπροστά σε άλλους, μόνο σπάνιο δεν είναι: το 50% των Αμερικανών δηλώνει ότι νιώθει εκφοβισμό από το γυμναστήριο.

Ακόμα και όσοι πηγαίνουν τακτικά, παραδέχονται ότι νιώθουν αμηχανία, ειδικά όταν βρίσκονται δίπλα σε κάποιον πολύ γυμνασμένο (πολύ σχετικό!). Το περιβάλλον μπορεί να φαίνεται αποκλειστικό, ιδιαίτερα για όσους δεν αισθάνονται «αρκετά γυμνασμένοι» ή δεν ταιριάζουν στο στερεότυπο του «σωστού» γυμναστηριακού σώματος. Ο φόβος του γυμναστηρίου επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, το 65% των γυναικών δηλώνει πως έχει άγχος για το γυμναστήριο, έναντι 35% των ανδρών, και το 55% αποφεύγει το γυμναστήριο επειδή θεωρεί ότι δεν έχει "αρκετά fit" εμφάνιση.

Ακολουθούν μερικά βήματα που εγώ προσωπικά πήρα, με τη στήριξη ειδικών, για να ξεπεράσω τον φόβο μου. Τώρα, εναπόκειται σε εσένα να κάνεις την... άρση!

1. Ξεκίνα με oμαδικά μαθήματα

Εάν είσαι αρχάρια, τα ομαδικά μαθήματα είναι ένας ιδανικός τρόπος να ξεκινήσεις. Η καθοδήγηση από έναν instructor μειώνει το άγχος για το τι πρέπει να κάνεις ή πώς να εκτελέσεις σωστά τις ασκήσεις. Και επειδή συμμετέχουν άτομα με διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης, μπορείς να ανακαλύψεις τι σου αρέσει σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

2. Βρες Workout Buddy

Το να έχεις έναν φίλο/η μαζί σου μπορεί να μειώσει το άγχος. Αν έχει περισσότερη εμπειρία, ακόμα καλύτερα, θα σε βοηθήσει να προσανατολιστείς στον χώρο και να δοκιμάσεις ασκήσεις με σιγουριά. Αλλά ακόμα και αν είστε και οι δύο αρχάριοι, μπορείτε να μαθαίνετε μαζί και να μοιράζεστε την εμπειρία (και τα γέλια).

3. Απόφυγε τις ώρες αιχμής

Τα γεμάτα γυμναστήρια είναι αγχωτικά για όλους. Πήγαινε σε ώρες που έχει λιγότερο κόσμο, όπως αργά το πρωί ή αργά το βράδυ. Έτσι θα έχεις περισσότερο χώρο, χρόνο και ηρεμία.

4. Ντύσου για αυτοπεποίθηση

Τα ρούχα επηρεάζουν πώς νιώθεις. Επένδυσε σε outfit που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά και άνετα, είτε είναι ένα απλό oversized t-shirt είτε ένα matching set που σε γεμίζει σιγουριά. Όταν σου αρέσει αυτό που φοράς, θα νιώσεις πιο έτοιμη να αντιμετωπίσεις το χώρο.

5. Δοκίμασε το «Shy Girl Workout»

Μια τάση του TikTok που προτείνει να ξεκινήσεις με απλές ασκήσεις σε ήσυχο σημείο του γυμναστηρίου, όπως:

  • bicep curls

  • hammer curls

  • tricep kickbacks

  • lateral raises
    Αυτός ο χαμηλής πίεσης τρόπος προπόνησης μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικειωθείς με τον χώρο, σταδιακά και με τον δικό σου ρυθμό.

6. Μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια

Τα περισσότερα γυμναστήρια προσφέρουν εισαγωγικές συνεδρίες για να σου δείξουν πώς λειτουργεί ο εξοπλισμός. Εκμεταλλεύσου τις! Και αν δεις κάποιον trainer ή έμπειρο ασκούμενο, μην διστάσεις να ρωτήσεις. Δεν υπάρχει ντροπή στην αναζήτηση καθοδήγησης, είναι ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας.

7. Θυμήσου: Δεν είσαι μόνη

Όλοι νιώθουν άβολα στην αρχή, ακόμα και οι πιο προχωρημένοι. Οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στις δικές τους προπονήσεις, όχι στο τι κάνεις εσύ. Έρευνα δείχνει πως το 76% των ατόμων είναι πιο αυστηροί με τον εαυτό τους απ’ ό,τι με τους άλλους. Κανείς δεν πρόκειται να σε κρίνει γιατί είσαι αρχάρια. Όλοι ξεκίνησαν από κάπου.

Το πιο σημαντικό: διασκέδασέ το. Επικεντρώσου στους δικούς σου στόχους, άφησε στην άκρη το άγχος και δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Με την εξάσκηση, το γυμναστήριο θα αρχίσει να σου φαίνεται πολύ πιο... σπίτι.

Τελευταία τροποποίηση στις 19.07.2025 - 21:22