Με τον ερχομό του φθινοπώρου κάνει (επιτέλους) την εμφάνισή της η εποχή του σταφυλιού. Από τα πιο αγαπημένα και ευέλικτα φρούτα στον κόσμο της διατροφής, τα σταφύλια, διαθέσιμα σε ποικιλίες που κυμαίνονται από ανοιχτό πράσινο έως βαθύ μωβ, όχι μόνο γεμίζουν τις αγορές μας με ζωντανά χρώματα, αλλά προσφέρουν και μια μεγάλη γκάμα γεύσεων, από γλυκές μέχρι ελαφρώς ξινές.
Πέρα όμως από το ότι είναι απόλαυση για τα μάτια και τον ουρανίσκο, τα σταφύλια αποτελούν και πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών και ωφελειών για την υγεία. Εντάσσοντας αυτό το φρούτο στην καθημερινή μας διατροφή, προσφέρουμε στον οργανισμό μας αντιοξειδωτικά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ευεξία μας.
Όλα τα οφέλη των σταφυλιών
1. Τα σταφύλια είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών
Τα σταφύλια είναι πραγματικός θησαυρός αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Ο χυμός, τα κουκούτσια και η φλούδα τους είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ρεσβερατρόλη, ανθοκυανίνες και φαινολικά οξέα. Αυτές οι ενώσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση σταφυλιών συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, που σχετίζεται με πολλές χρόνιες ασθένειες.
2. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς
Τα σταφύλια είναι καλή πηγή φυτικών ινών και καλίου, δύο στοιχείων απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Οι πολυφαινόλες όπως η ρεσβερατρόλη και η κουερσετίνη όχι μόνο βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, αλλά προστατεύουν και το καρδιαγγειακό σύστημα από φλεγμονές και οξειδωτικές βλάβες.
3. Συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα σταφύλια αποτελούν εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν τη χοληστερίνη. Μια μελέτη έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν περίπου 500 γραμμάρια κόκκινα σταφύλια καθημερινά για οκτώ εβδομάδες παρουσίασαν μείωση στη συνολική χοληστερίνη και στην LDL, τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη.
4. Υποστηρίζουν την απώλεια βάρους
Επιστημονικές έρευνες αποκάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη των σταφυλιών, ειδικά σε συνδυασμό με ισοφλαβόνες σόγιας, μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους με δύο τρόπους: μειώνοντας δραστικά την ικανότητα των κυττάρων να αποθηκεύουν λίπος και επιταχύνοντας τη διάσπαση των λιποκυττάρων.
5. Προστατεύουν τα μάτια
Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις των σταφυλιών, όπως η ρεσβερατρόλη, αλλά και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των ματιών από βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την άμυνα της ωχράς κηλίδας από τις επιπτώσεις του μπλε φωτός που εκπέμπουν τα κινητά και τα tablets, κάνοντας τα σταφύλια αληθινή ασπίδα για την όραση.
6. Συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου
Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι μια καθημερινή διατροφή πλούσια σε σταφύλια μπορεί να αποτρέψει την έκφραση γονιδίων που προάγουν την ανάπτυξη όγκων στο παχύ έντερο.
Γενικότερα, έρευνες δείχνουν ότι το φρούτο αυτό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη, οι κατεχίνες, η κουερσετίνη και οι ανθοκυανίνες, που μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένα είδη καρκίνου μειώνοντας τη φλεγμονή και εμποδίζοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.