Ιδανικά, τα σταφύλια πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μία μέρα, καθώς η γεύση τους υποβαθμίζεται μετά από δύο ή τρεις ημέρες. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, τα σταφύλια πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό μέρος, καλά τυλιγμένα σε χάρτινη σακούλα ή σε κουτί αποθήκευσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να διατηρηθεί το φρούτο όσο το δυνατόν περισσότερο, ανεξαρτήτως της ποικιλίας σταφυλιού τραπεζιού που προτιμάτε: Chasselas, Muscat, κ.ά.
Συχνά παραβλέπεται, αλλά η σωστή αποθήκευση των σταφυλιών ξεκινά με τη σωστή επιλογή κατά την αγορά τους από τον μανάβη ή το κατάστημα. Εκεί, πρέπει να δώσετε προσοχή να απορρίπτονται τα καφέ και «χαλαρά» κοτσάνια υπέρ των τσαμπιών που είναι σταθερά προσκολλημένα σε πράσινα κοτσάνια.
ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, αν παρατηρήσετε κάποια σταφύλια να πέφτουν, καλό είναι να τα αφαιρέσετε. Αυτό θα αποτρέψει την πτώση των σταφυλιών από ολόκληρο το τσαμπί. Επίσης, είναι καλύτερο να κόβετε μικρά μεμονωμένα τσαμπιά για βέλτιστη διατήρηση.
Αφού γίνει αυτό, τοποθετήστε τα σταφύλια στο ψυγείο. Ιδανικά, μην τα μεταφέρετε σε νέο δοχείο, καθώς είναι καλύτερα να κρατηθούν στη γνήσια θήκη ή σακούλα τους, αν υπάρχει. Διαφορετικά, μπορείτε πάντα να τοποθετήσετε τα σταφύλια σε απορροφητικό χαρτί και μετά σε ελαφρώς διάτρητη θερμομονωτική σακούλα. Αν το ψυγείο δεν διαθέτει συρτάρι λαχανικών, απλά τοποθετήστε τα σταφύλια στο κάτω ράφι, στο πίσω μέρος. Συνήθως εκεί είναι η πιο έντονη ψύξη.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ
Το απόλυτα ασφαλές κόλπο για να διατηρηθούν τα σταφύλια φρέσκα είναι να μην τα πλύνετε μέχρι να είστε έτοιμοι να τα φάτε. Το μούλιασμα του φρούτου πριν την αποθήκευση στο ψυγείο δημιουργεί περίσσεια υγρασίας, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία αποσύνθεσης μεταξύ των τσαμπιών.
Μόλις τα σταφύλια βρίσκονται στο ψυγείο, καλό είναι να τα κρατάτε μακριά από φαγητά με έντονη μυρωδιά, όπως σκόρδο ή κρεμμύδι, καθώς θα μπορούσαν να απορροφήσουν τη χαρακτηριστικά δυνατή μυρωδιά τους. Να τρώτε «σταφύλια με γεύση σκόρδου»: μπορείτε να ονειρευτείτε καλύτερα. Τέλος, θυμηθείτε να βγάλετε τα σταφύλια από το ψυγείο 30 λεπτά πριν τα φάτε για ιδανική γεύση σε σωστή θερμοκρασία.