Γνωρίζατε ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο;

22.09.2025
Γνωρίζατε ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο;
freepick
Ορισμένες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η σοκολάτα περιέχει συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους και ημικρανίες

Ναι, καλά διαβάσατε. Η αγαπημένη λιχουδιά πολλών από εμάς, η σοκολάτα— μπορεί να έχει και μια… ενοχλητική παρενέργεια: να φέρει πονοκέφαλο ή ακόμα και ημικρανία σε κάποιους ανθρώπους. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Και πρέπει όσοι υποφέρουν από ημικρανίες να την κόψουν τελείως; Ας τα δούμε αναλυτικά.

Τι κρύβει η σοκολάτα που μπορεί να πονέσει το κεφάλι μας

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η σοκολάτα περιέχει συγκεκριμένα συστατικά που, σε ορισμένα άτομα, μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο ή ημικρανία. Αυτά είναι:

Καφεΐνη

Η καφεΐνη υπάρχει κυρίως στη μαύρη σοκολάτα και λειτουργεί ως διεγερτικό. Ναι, μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους και συγκεντρωμένους, αλλά σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Ο λόγος; Η καφεΐνη μπορεί να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και μετά να τα διαστέλλει, ένα φαινόμενο που μερικές φορές πυροδοτεί ημικρανία.

Τυραμίνη

Η τυραμίνη είναι ένα φυσικό αμινοξύ που υπάρχει σε διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας. Μπορεί να επηρεάσει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, δύο παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση ημικρανιών. Αν είστε ευαίσθητοι σε αυτήν, η σοκολάτα μπορεί να κάνει τα κεφάλια σας να πονάνε πιο συχνά.

Φαινυλεθυλαμίνη

Αυτό το συστατικό λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και επηρεάζει τη διάθεση. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο λόγω της επίδρασής του στα επίπεδα ενδορφινών και άλλων νευροδιαβιβαστών.

Πρέπει να την αποφεύγετε τελείως;

Όχι απαραίτητα! Αν η σοκολάτα φαίνεται να σας προκαλεί ημικρανίες, το μυστικό είναι να παρατηρήσετε πότε και πόση καταναλώνετε. Ένα μικρό κομμάτι περιστασιακά δεν θα σας βλάψει, αλλά αν δεν μπορείτε να σταματήσετε στο ένα κομμάτι, ίσως να μειώσετε την ποσότητα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε σοκολάτες με λιγότερη καφεΐνη, όπως η γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα, που συνήθως ενοχλούν λιγότερο από τη μαύρη. Και μην ξεχνάτε: η σοκολάτα δεν είναι ο μοναδικός ύποπτος. Άλλα τρόφιμα που συχνά προκαλούν ημικρανίες είναι τα παλαιωμένα τυριά, το αλκοόλ και τροφές πλούσιες σε νιτρικά (όπως το μαρούλι και το σπανάκι).

Μια παρακολούθηση της διατροφής σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι πραγματικά σας ενοχλεί και να κάνετε πιο έξυπνες και υγιεινές επιλογές.

Τελευταία τροποποίηση στις 21.09.2025 - 23:06