Κανείς δεν ξύπνησε ένα πρωί γεμάτος αυτοπεποίθηση λέγοντας «σήμερα θα ζητήσω αύξηση και θα την πάρω σίγουρα». Η αλήθεια είναι πως ακόμα κι αν κάνεις εξαιρετικά τη δουλειά σου, η ιδέα να μιλήσεις για λεφτά με τον προϊστάμενο μπορεί να σε κάνει να ιδρώνεις χειρότερα κι από επιβάτη στον ηλεκτρικό που αναρωτιέται γιατί δεν έχει air condition. Όμως, γίνεται και μπορείς να το κάνεις σωστά. Και ναι, πιθανότατα να πάρεις και αύξηση!
Καταρχάς γιατί τη ζητάς;
Μην πας να ζητήσεις αύξηση απλά επειδή νιώθεις ότι «ήρθε η ώρα». Πριν ανοίξεις κουβέντα, σκέψου αν μπορείς να εξηγήσεις ξεκάθαρα γιατί πιστεύεις πως την αξίζεις. Έχεις αναλάβει περισσότερες ευθύνες; Έχεις φέρει αποτελέσματα; Έχεις ανεβάσει επίπεδο τη δουλειά σου; Το timing παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά χωρίς λόγο πίσω από το αίτημα, δεν πάμε πουθενά.
Κάνε τα κουμάντα σου
Δες τι ισχύει στην αγορά. Μπες σε sites όπως το Glassdoor, δες πόσα παίρνουν άλλοι στο δικό σου ρόλο και με παρόμοια εμπειρία. Όχι για να πας να εκβιάσεις, αλλά για να έχεις ένα ρεαλιστικό πλαίσιο στο κεφάλι σου. Το «θέλω 800 ευρώ παραπάνω γιατί νιώθω αδικημένος» δεν είναι επιχείρημα. Το «στο industry, η μέση αμοιβή για τον ρόλο μου είναι 30% πάνω» είναι.

Unsplash
Μην το κάνεις δραματικό
Όχι, δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις με το «ξέρω πως είναι δύσκολοι καιροί». Δεν είσαι εισαγγελέας, ούτε πρωταγωνιστής σε σαπουνόπερα. Το ύφος πρέπει να είναι ήρεμο, άμεσο και θετικό. Πες αυτό που θέλεις χωρίς απολογητικότητα, χωρίς να ζητάς συγγνώμη για την ύπαρξή σου. Είσαι εργαζόμενος, έχεις προσφέρει, κι έχεις κάθε δικαίωμα να μιλήσεις για την αμοιβή σου.
Πες το σωστά
Μπορείς να πεις κάτι σαν: «Ήθελα να μιλήσουμε λίγο για την πορεία μου εδώ. Έχω αναλάβει Χ, έχω συμβάλει σε Ψ και θεωρώ ότι έχει έρθει η στιγμή να επανεκτιμήσουμε την αμοιβή μου». Μην χρησιμοποιήσεις παθητική φωνή. Μη ζητήσεις «ό,τι μπορείτε». Μην πεις «θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης κάποια στιγμή στο μέλλον ενδεχομένως». Ζήτα αυτό που θες χαλαρά και ευγενικά.
Ετοιμάσου για την απόρριψη (γιατί, ναι, μπορεί να έρθει)
Μπορεί να σου πουν «όχι». Ή «όχι τώρα». Δε σημαίνει ότι απέτυχες. Σημαίνει ότι θα πρέπει να ρωτήσεις «πότε μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε;» ή «τι θα πρέπει να έχει αλλάξει για να μπορέσουμε να το επανεξετάσουμε;». Βάλε ένα ορόσημο, ένα χρονοδιάγραμμα. Καλό είναι να μην το αφήσεις να αιωρείται.

Unsplash
Μην το πάρεις προσωπικά
Δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης ή απόρριψη της αξίας σου ως ανθρώπου. Είναι μια επαγγελματική κουβέντα. Όσο πιο επαγγελματικά τη διαχειριστείς, τόσο πιο πολύ θα σε σεβαστούν. Και την επόμενη φορά, θα είναι πολύ πιο εύκολο.
Και τώρα;
Αν πήρες αυτό που ήθελες, συγχαρητήρια. Αν όχι, δεν έγινε και κάτι, τουλάχιστον ξέρεις ότι το προσπάθησες. Να ξέρεις ότι αξίζεις και ότι έχεις φωνή για να ζητήσεις αυτό που θες. Anytime!