Πόσες φορές έχεις νιώσει πως το φαγητό επηρεάζει όχι μόνο το σώμα σου, αλλά και το μυαλό σου; Η επιστήμη πλέον το επιβεβαιώνει: αυτό που τρως παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχική σου ευεξία, το άγχος και τη διάθεσή σου.
Πλέον γνωρίζουμε πως η διατροφή επηρεάζει πολύ περισσότερο από το σώμα μας. Μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας, να μειώσει το άγχος και να μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο ισορροπημένες στην καθημερινότητα.
Δύο από τις πιο υγιεινές διατροφές στον κόσμο είναι η γιαπωνέζικη παραδοσιακή διατροφή (Washoku) και η μεσογειακή διατροφή. Πρόσφατες έρευνες τις συνδέουν -και τις δύο- με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και στρες.
Freepik
Η washoku: Μια απλή, ήρεμη φιλοσοφία
Η παραδοσιακή γιαπωνέζικη διατροφή βασίζεται στην απλότητα και την ισορροπία. Περιλαμβάνει:
Μικρές, λιτές μερίδες
Ψάρια, λαχανικά, ρύζι και σούπα miso
Ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το natto και το tofu
Ελάχιστη ζάχαρη και περιορισμό στα επεξεργασμένα
Μια μεγάλη μελέτη σε 12.500 Ιάπωνες εργαζόμενους έδειξε πως όσοι ακολουθούσαν πιστά τη washoku είχαν 17–20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Αυτό οφείλεται κυρίως στη διατροφική ποικιλία, τα προβιοτικά και την προστασία που προσφέρει αυτή η διατροφή.
Freepik
Η μεσογειακή διατροφή που αγαπά το σώμα και το πνεύμα
Η μεσογειακή διατροφή είναι για πολλούς το «χρυσό πρότυπο» της ισορροπημένης διατροφής. Χτίζεται γύρω από:
Ελαιόλαδο, ελιές και ξηρούς καρπούς
Πλούσια κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων
Ψάρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ελάχιστο κόκκινο κρέας
Σύγχρονες αναλύσεις, αλλά και παλιότερες, δείχνουν ότι αυτή η διατροφή βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το στρες και ενισχύει τη συνολική ψυχική ευεξία. Οι λόγοι είναι πολλοί: τα καλά λιπαρά (όπως τα ωμέγα-3), τα αντιοξειδωτικά και τα φυσικά προβιοτικά που φροντίζουν τόσο το έντερο όσο και τον εγκέφαλο.
Ποια να διαλέξεις;
Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να επιλέξεις μόνο μία. Και οι δύο διατροφές έχουν κατά βάση, κοινές αρχές: φυσικά, μη επεξεργασμένα υλικά, ισορροπημένες μερίδες και φροντίδα για το έντερο.
Αν αγαπάς τις γεύσεις της Μεσογείου, μείνε κοντά σε αυτήν, προσθέτοντας όμως ίσως και κάποιες ασιατικές πινελιές, όπως μια σούπα miso, λίγο tofu ή ρύζι ατμού. Αν σε ελκύει η γιαπωνέζικη κουλτούρα, δοκίμασε να εντάξεις και αυτή σταδιακά στη ρουτίνα σου.
Το φαγητό δεν είναι απλά καύσιμο, είναι φροντίδα
Το πιο σημαντικό είναι να βλέπουμε το φαγητό όχι μόνο ως καύσιμο, αλλά ως μέσο φροντίδας του εαυτού μας. Μια ισορροπημένη, φυσική διατροφή μπορεί να λειτουργήσει σαν «ήπιο αγχολυτικό» μέσα στην ημέρα μας.
Δεν χρειάζεται να κάνεις ριζικές αλλαγές. Αρκεί να ξεκινήσεις από μικρές, σταθερές συνήθειες. Να τρως πιο αργά. Να επιλέγεις τρόφιμα που σου κάνουν καλό. Να απολαμβάνεις αυτό που βάζεις στο πιάτο σου, ξέροντας ότι τρέφει και το μυαλό σου, όχι μόνο το σώμα.