Είναι καλοκαίρι, φοράς τα αθλητικά σου, ιδρώνεις σε κάθε περίπατο και επιλέγεις «buddha bowls» αντί για σουβλάκι. Η διατροφή σου μοιάζει βγαλμένη από Pinterest και τα stories σου γεμίζουν χρωματιστά smoothies και βρώμη σε βαζάκι. Και όμως… τίποτα. Η ζυγαριά; Σα να σε μισεί όπως εγώ τους πρώην. Τα κιλά; Τα ίδια...
Μην ανησυχείς. Το έχουμε πάθει όλοι. Πάρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν πολύ και δε βλέπουν φως στο τούνελ (εκτός αν είναι η Νικολούλη). Το θέμα δεν είναι ότι δεν τρως υγιεινά. Είναι πως, κάπου ανάμεσα στο «υγιεινά» και στο «ισορροπημένα», έχουν χωθεί μερικά λαθάκια. Και ήρθε η ώρα να τα ξετρυπώσουμε.
Τρως «υγιεινά», αλλά… πόσο;
Ένα μεγάλο λάθος είναι η υπερκατανάλωση υγιεινών τροφών. Το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, οι μπανάνες, το ταχίνι, όλα αυτά είναι φανταστικά για τον οργανισμό σου. Αλλά έχουν θερμίδες. Και μερικές φορές, πολλές.
Παράδειγμα:
Ένα bowl με κινόα, γλυκοπατάτα, ταχίνι και ξηρούς καρπούς μπορεί να ξεπερνάει τις 700-800 θερμίδες. Και να νομίζεις ότι «έφαγες κάτι light». Δεν έφαγες. Έφαγες… lunch buffet σε version vegan.

Unsplash
Κάνεις skipping στα βασικά
Αν ξεκινάς τη μέρα σου με «δεν πεινάω, θα πιω έναν καφέ» και τρως το πρώτο σου γεύμα στις 4 το απόγευμα, ο μεταβολισμός σου έχει πατήσει pause από τις 9. Το σώμα σου δεν καταλαβαίνει από Instagram trends και intermittent fasting. Καταλαβαίνει από ρυθμό. Και θέλει consistency.
Extra tip: Μικρά, ισορροπημένα γεύματα μέσα στη μέρα κι ας είναι και καρπούζι με φέτα. Αυτό ναι, είναι καλοκαίρι και διατροφή μαζί.
Υγιεινά μεν, χωρίς μέτρο δε
Μπορεί να έχεις αντικαταστήσει τα γλυκά με μπάρες δημητριακών, τα παγωτά με frozen yogurt και τα snacks με rice cakes. Όμως όλα αυτά, αν καταναλώνονται χωρίς όριο, είναι… sneaky. Το frozen yogurt δεν είναι φρούτο. Είναι γλυκό. Και έχει ζάχαρη. Οι μπάρες μπορεί να μοιάζουν fit, αλλά είναι πιο κοντά σε σοκολάτα παρά σε superfood.
Η συμβουλή; Μη σε ξεγελάει η ετικέτα. Διάβασε τα συστατικά. Και κράτα πάντα το μέτρο ως οδηγό, όχι τον αριθμό των followers του brand.
Τρως, αλλά δεν κοιμάσαι (ή δεν πίνεις νερό)
Το σώμα σου χρειάζεται ύπνο και ενυδάτωση για να κάνει σωστά τις καύσεις του. Αν κοιμάσαι 5 ώρες και πίνεις 1 ποτήρι νερό τη μέρα, το σύστημα μπλοκάρει. Όπως κι εσύ μπλοκάρεις τους τοξικούς στο Instagram, έτσι πρέπει και το σώμα σου να διώξει ό,τι δεν του χρειάζεται. Και για να το κάνει, πρέπει να του δώσεις εργαλεία.

Unsplash
Άσκηση χωρίς στόχο = περπάτημα σε περιοχή που δεν ξέρεις χωρίς GPS
Το περπάτημα είναι τέλειο, το γυμναστήριο φανταστικό (αν βγήκαν ωραίες οι selfies στον καθρέφτη), αλλά αν κάνεις τα ίδια και τα ίδια, το σώμα σου βαριέται. Πρέπει να αλλάζεις ρυθμό, ένταση, τύπο άσκησης. Και, βασικό: η άσκηση δεν καίει ό,τι να ’ναι. Δεν είναι μαγικό ραβδί. Αν τρως 3.000 θερμίδες και καις 300, δε θα υπάρξει ισορροπία ούτε στο σώμα, ούτε στο inbox σου.
Κάνεις τα πάντα σωστά αλλά δεν χάνεις;
Τότε μπορεί να φταίει κάτι εσωτερικό: ορμονικό, θυρεοειδής, άγχος, φαρμακευτική αγωγή. Και σε αυτή την περίπτωση, δε φταις εσύ. Μην αυτομαστιγώνεσαι. Κάνε τις εξετάσεις σου, δες έναν ειδικό και κυρίως, φρόντισε το σώμα σου. Όχι μόνο για να αδυνατίσει, αλλά για να είναι καλά.