Βούτυρο ή μαργαρίνη: Ποιο να διαλέξετε για κάθε χρήση στην κουζίνα

04.11.2025
Βούτυρο ή μαργαρίνη: Ποιο να διαλέξετε για κάθε χρήση στην κουζίνα
freepick
Στο ψήσιμο, στο μαγείρεμα ή στο τοστ, ποιο λίπος ταιριάζει καλύτερα για ποια χρήση;

Πολλοί από εμάς έχουμε και τα δύο προϊόντα στο ψυγείο μας χωρίς να ξέρουμε τη διαφορά. Ποιο είναι καλύτερο για ψήσιμο και μπορεί η μαργαρίνη να αντικαταστήσει το βούτυρο σε συνταγές; Ακολουθεί ό,τι πρέπει να ξέρετε για τη χρήση τους.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΤΕΛΙΚΑ;

Υπάρχει η κοινή παρανόηση ότι το βούτυρο ανεβάζει τη χοληστερόλη και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το βούτυρο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς παρασκευάζεται. Το βούτυρο είναι γαλακτοκομικό προϊόν από κρέμα γάλακτος. Προκύπτει από το χτύπημα της κρέμας μέχρι να διαχωριστεί το λίπος από τα υγρά. Παρ’ όλα αυτά, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχει επίσης κακή χοληστερόλη.

Το βούτυρο έχει όμως και τα πλεονεκτήματά του, καθώς περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και πρωτεΐνη. Είτε γλυκό είτε αλμυρό, το βούτυρο παραμένει βασικό συστατικό της γαλλικής κουζίνας. Η γεύση του ενισχύει σάλτσες, όπως η μπεσαμέλ, καθώς και ζύμες και αρτοσκευάσματα. Είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο για να εκτιμήσετε πλήρως τα οφέλη του.

ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ Η ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ;

Το προϊόν αυτό παρασκευάζεται από φυτικά έλαια όπως σόγια, καλαμπόκι, ηλίανθο ή ελαιοκράμβη. Αυτά τα έλαια υδρογονώνονται για να γίνουν στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Η μαργαρίνη θεωρείται συχνά ανθυγιεινή λόγω των τρανς λιπαρών που περιέχει, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης αντί να τα μειώσουν. Ωστόσο, η σημερινή μαργαρίνη έχει βελτιωθεί και περιέχει ελάχιστα ή καθόλου τρανς λιπαρά.

Υπάρχουν μάλιστα διάφοροι τύποι μαργαρίνης, φτιαγμένοι με διαφορετικά έλαια, αναμειγμένα ή όχι με βούτυρο, και με περιεκτικότητα σε λιπαρά από 25% έως 60%. Υπάρχει κάτι για κάθε γούστο. Οι μαλακές μαργαρίνες είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των ω-3, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Υπάρχουν επίσης μαργαρίνες κατάλληλες για μαγείρεμα. Τέλος, αν έχετε αμφιβολίες, ελέγξτε τη λίστα των συστατικών, προτιμήστε βιολογικές μαργαρίνες και επιλέξτε αυτές που περιέχουν ω-3 και είναι χωρίς τρανς λιπαρά.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ

Και τα δύο λίπη χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, στο ψήσιμο και για άλειμμα.

ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Φυσικά, το βούτυρο είναι απαραίτητο για μιλφέιγ και κρουασάν με τις τέλειες στρώσεις τους. Επιτρέπει στη σφολιάτα να δημιουργήσει στρώσεις λεπτών, τραγανών φύλλων. Μια απόλαυση που η μαργαρίνη δεν μπορεί να αναπαράγει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό 35%, σε σύγκριση με το 16% του βουτύρου. Παρ’ όλα αυτά, η μαργαρίνη είναι απολύτως κατάλληλη για ψήσιμο και, μόλις χτυπηθεί, γίνεται όμορφα αφράτη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε νερό.

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Χάρη στην περιεκτικότητά της σε φυτικά έλαια, η μαργαρίνη έχει υψηλότερο σημείο καπνού από το βούτυρο, καθιστώντας την πιο κατάλληλη για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Το βούτυρο είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες για να μην καεί. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη στο μαγείρεμα, προτιμήστε τύπους ειδικά σχεδιασμένους για αυτό και ελέγξτε τις οδηγίες στη συσκευασία. Είναι δυνατό να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνη, αλλά να γνωρίζετε ότι οι ποσότητες μπορεί να διαφέρουν.

Τέλος, βούτυρο και μαργαρίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα και έχουν θρεπτικά οφέλη, πάντα όμως με μέτρο!

Τελευταία τροποποίηση στις 31.10.2025 - 21:45