Ήταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού πριν από μερικά χρόνια που έγινα πραγματικά εμμονική με το τσάι και τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία. Με τον καιρό, ανακάλυψα ότι υπάρχει ένα ιδανικό τσάι για κάθε ανάγκη: είτε για να με βοηθήσει να κοιμηθώ, να μειώσω το στρες, να μου δώσει ενέργεια όταν τη χρειάζομαι, ή ακόμα και για να αντιμετωπίσω τη χρόνια κατακράτηση υγρών. Το πιο σημαντικό είναι ότι ένα σωστό φλιτζάνι τσάι μπορεί να εξαλείψει την αίσθηση βάρους και ληθαργίας που συχνά νιώθω μετά τα γεύματα. Δεν είναι τυχαίο που διατροφολόγοι, και ακόμα και η Βικτόρια Μπέκαμ. καταφεύγουν σε συγκεκριμένα τσάγια για να μειώσουν το φούσκωμα και να αποκαταστήσουν την ισορροπία.
1. Τσάι από άνθη ιβίσκου
Πότε να το πίνετε: μετά το φαγητό
Όπως εξηγεί η Λάουρα Παράδα, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου What Moves Us to Eat Like This?, τα φρουτικά οξέα που περιέχονται στα άνθη ιβίσκου λειτουργούν ως ήπιο καθαρτικό και χάρη στην πεπτική τους δράση μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της καούρας, των στομαχικών κράμπων, της γαστροεντερίτιδας και της συσσώρευσης αερίων.
«Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των ανθέων ιβίσκου (γνωστά και ως Γιαμαϊκανός ιβίσκος) προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες», λέει. «Επίσης, διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες [φυτικές ενώσεις γνωστές για τις αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες».
2. Τσάι τζίντζερ
Πότε να το πίνετε: μεταξύ των γευμάτων
Ένα από τα πιο γνωστά ροφήματα για την ανακούφιση από δυσφορία στο στομάχι και αίσθηση φουσκώματος είναι το τσάι τζίντζερ. Χαλαρώνει το πεπτικό σύστημα και βοηθά στην εξάλειψη των γουργουρημάτων που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και όταν νιώθετε χορτάτοι. Η Παράδα λέει ότι η καλύτερη ώρα να το πιείτε είναι μεταξύ ή μετά τα γεύματα, για να βελτιώσετε την πέψη ή να μειώσετε την αίσθηση κορεσμού. «Επιπλέον», εξηγεί, «το τσάι τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας, να αποτρέψει την υπερφαγία και να προλάβει τα στομαχικά προβλήματα.»
3. Τσάι μέντας
Πότε να το πίνετε: μετά το βραδινό σας γεύμα
«Η μέντα είναι φυτό με καρμινατικές ιδιότητες που προστατεύει τον εντερικό βλεννογόνο και λειτουργεί ως φυσικό αντιφλεγμονώδες», εξηγεί η eco-chef Βανέσα Λοντάσα στο Vogue. «Όλα αυτά βοηθούν στην εξάλειψη του φουσκώματος και του ανεπιθύμητου πόνου. Επιπλέον, διεγείρει την παραγωγή και αποβολή της χολής, διευκολύνοντας την πέψη των λιπών. Όλα αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση του φουσκώματος».