Σου λέει κάτι το όνομα «ντελαγκρατσιανό» Σύρου; Το πιάτο αυτό παίρνει το όνομά του από την Ντελαγκράτσια, μια από τις πιο γραφικές και εύπορες περιοχές της Σύρου, πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Σήμερα είναι γνωστή με την αρχαία της ονομασία, Ποσειδωνία, και βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού. Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, η περιοχή ονομάστηκε Della Grazia, από τη μικρή καθολική εκκλησία της Madonna della Gratsia που ακόμα στέκει βόρεια του οικισμού.
Το ντελαγκρατσιανό της Σύρου ει΄ναι η κυκλαδίτικη εκδοχή του μουσακά, χωρίς μπεσαμέλ αλλά με μπόλικο ξινότυρο Σύρου. Είναι ένα παραδοσιακό χωριάτικο φαγητό με μελιτζάνες, πατάτες, ντομάτες και τυρί.
Σε κάποιες νεότερες παραλλαγές μπορεί να δείτε και μπεσαμέλ.
Η συνταγή που θα δείτε παρακάτω έχει. Τα λαχανικά μπορούν να ψηθούν στο τηγάνι, στο φούρνο ή στην φριτέζα αέρος. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και άλλα, όπως κόκκινες πιπεριές ή κολοκυθάκια.