Κάθε τέλος της χρονιάς φέρνει τα ίδια ερωτήματα: πώς να ανακτήσουμε ενέργεια, να αποφύγουμε τις λιγούρες και να εξομαλύνουμε τις ανεπιθύμητες «αιχμές» του σακχάρου; Ανάμεσα στις στρατηγικές που συζητιούνται όλο και περισσότερο, η διαλειμματική νηστεία επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο.
Αλλά πέρα από την επίδρασή της στη ζυγαριά, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου; Αυτό εξηγεί ο Dr. Sohaib Imtiaz, Chief Medical Officer, σε συνέντευξή του στο μέσο Verywell Health.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο και να μειώσει τις μεταγευματικές αυξήσεις γλυκόζης σε άτομα με κίνδυνο διαβήτη ή που ζουν με διαβήτη». Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η πρακτική αυτή μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στη μείωση του σακχάρου και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Image by Tesa Robbins from Pixabay
Καλή και…σωστή διατροφή: καθοριστικός παράγοντας
Ωστόσο, προσοχή: η διαλειμματική νηστεία δεν είναι μαγική λύση. Ο Dr. Imtiaz τονίζει ένα κρίσιμο σημείο: «Αν το παράθυρο φαγητού σας γεμίζει με ανθυγιεινά τρόφιμα, τα οφέλη θα είναι πολύ περιορισμένα». Η μέθοδος λειτουργεί, αρκεί να δώσετε σημασία στην ποιότητα των γευμάτων. Σύμφωνα με τον ειδικό, ένας από τους βασικούς παράγοντες δεν είναι μόνο η διάρκεια της νηστείας, αλλά και η χρονική στιγμή των γευμάτων.
Προτείνει να συγκεντρώνουμε τα γεύματα νωρίς μέσα στην ημέρα και να αποφεύγουμε τα αργά δείπνα. Γιατί; Επειδή το αργοπορημένο φαγητό διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό, το εσωτερικό βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει την όρεξη, την πέψη, την έκκριση ορμονών (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης) και τη θερμοκρασία του σώματος. Όπως εξηγεί το άρθρο, η διατάραξη αυτή (όπως συμβαίνει και με τον κακό ύπνο) προάγει μεταβολικές ανισορροπίες και δυσκολία στη ρύθμιση του σακχάρου. Άρα, το ιδανικό είναι να τοποθετούμε το τελευταίο γεύμα νωρίτερα… και όχι λίγο πριν τον ύπνο.

Image by Daniela Elena Tentis from Pixabay
Τι παράθυρο νηστείας να επιλέξω;
Και εδώ ο Dr. Imtiaz δίνει μια απλή απάντηση: «Ένα παράθυρο 16 ωρών είναι το ιδανικό. Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο έντονη είναι η επίδραση στη μείωση των θερμίδων». Κάτω από 8 ώρες φαγητού, η επίδραση θεωρείται ελάχιστη.
Τα πιο συνηθισμένα πρωτόκολλα είναι:
-
16:8, δηλαδή 16 ώρες νηστείας και 8 ώρες φαγητού
-
14:10, δηλαδή 14 ώρες νηστείας και 10 ώρες φαγητού
-
5:2, δύο μη συνεχόμενες ημέρες διαλειμματικής νηστείας την εβδομάδα
Η ιδέα δεν είναι να επιβάλουμε ένα αυστηρό μοντέλο, αλλά να επιλέξουμε μια ρεαλιστική μέθοδο που να ταιριάζει στην καθημερινότητά μας.

Απαιτείται προσοχή για άτομα με διαβήτη
Τελευταίο, αλλά κρίσιμο σημείο: ο ειδικός υπενθυμίζει ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν γιατρό πριν ξεκινήσουν τη διαλειμματική νηστεία. Υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας εάν η νηστεία παραταθεί υπερβολικά.
Διαβάστε ακόμα
Το μυαλό θέλει φροντίδα: Μυστικά για να διατηρείς τη μνήμη σου δυνατή μεγαλώνοντας
Επίμονη ζάλη: Γιατί συμβαίνει και πότε χρειάζεται να ανησυχήσεις
Καρκίνος του δέρματος: Ο κανόνας ABCDE μπορεί να σώσει τη ζωή σας