Οι καρδιοπάθειες παραμένουν η νούμερο ένα αιτία θανάτου και αναπηρίας στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Παρόλο που διάφοροι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωσή τους, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο, ειδικά στους ηλικιωμένους, που βρίσκονται ήδη σε αυξημένο κίνδυνο.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Συνιστά, μεταξύ άλλων, να καταναλώνουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης.
Ωστόσο, σύμφωνα με καρδιολόγους, υπάρχει μία συγκεκριμένη πρωτεϊνούχα τροφή που εύχονται να απέφευγαν οι άνθρωποι άνω των 60, κι αυτή είναι τα αλλαντικά. Δείτε τι λένε οι ειδικοί και τι μπορείτε να προτιμήσετε στη θέση τους.
Τι θέλουν οι καρδιολόγοι να μειώσετε αν είστε 60+
Οι αλλαντικές τροφές, όπως το ζαμπόν, η γαλοπούλα σε φέτες και το σαλάμι, θεωρούνται προβληματικές για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Όπως λέει η Dr. Anne B. Curtis, καρδιολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Buffalo, «τα αλλαντικά είναι πολύ επεξεργασμένα και γεμάτα συντηρητικά».
Η Dr. Catherine Weinberg, διευθύντρια του Τμήματος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, τα αποκαλεί «τριπλή απειλή»: περιέχουν πολύ νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και νιτρώδη συντηρητικά.
Τα νιτρώδη άλατα προστίθενται για να διατηρούν το χρώμα, τη γεύση και τη φρεσκάδα των αλλαντικών. Όπως εξηγεί ο Dr. Alfonso H. Waller, διευθυντής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers, αν και τα νιτρώδη υπάρχουν φυσικά σε κάποια λαχανικά, αυτά που προστίθενται στα αλλαντικά έχουν διαφορετική επίδραση στην υγεία.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine και ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες δεκάδων χιλιάδων υγιών ενηλίκων έδειξε πως η αντικατάσταση μιας ημερήσιας μερίδας αλλαντικών με ξηρούς καρπούς, φασόλια ή δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο έως και 36%.
Γιατί συνδέονται τα αλλαντικά με καρδιακά προβλήματα
Ο κυριότερος λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση, όπως αναφέρει ο Dr. Cheng-Han Chen, επεμβατικός καρδιολόγος στην Καλιφόρνια. Η Dr. Curtis συμπληρώνει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει καρδιακή ανεπάρκεια. Τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται στα αλλαντικά αυξάνουν τη χοληστερίνη, η οποία είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες.
Αλλά το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τον Dr. Chen, είναι ότι τα νιτρώδη μπορεί να μετατραπούν σε νιτροσαμίνες μέσα στο στομάχι, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή. Η Dr. Weinberg προειδοποιεί ότι αυτή η φλεγμονή στις αρτηρίες σχετίζεται με διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα και ακόμη και καρκίνο.
Τι να τρώτε αντι για αλλαντικά
Η έρευνα δείχνει ότι η αντικατάσταση των αλλαντικών με φυτικές τροφές όπως φασόλια, δημητριακά ολικής και ξηρούς καρπούς, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την καρδιά. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ζωικές πρωτεΐνες χαμηλότερες σε λιπαρά και νάτριο. Ο Dr. James D. Mills, διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στο Rutgers, προτείνει τόνο ή σολομό, πλούσιους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Η Dr. Weinberg συστήνει να μαγειρεύετε εσείς την πρωτεΐνη σας: ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα που κόβετε στο σπίτι, ή βραστά αυγά. Εναλλακτικά, για σάντουιτς, δοκιμάστε φυτικές πρωτεΐνες όπως χούμους, πολτοποιημένο αβοκάντο ή άλλα spreads από όσπρια, δεν προκαλούν φλεγμονές και είναι νόστιμα.
Αν δεν μπορείτε να κόψετε εντελώς τα αλλαντικά, επιλέξτε εκδοχές χωρίς νιτρώδη και με χαμηλό νάτριο, και συνοδεύστε τα με αντιφλεγμονώδεις τροφές όπως πολύχρωμα λαχανικά και καλά λιπαρά.
Αν έχετε περάσει τα 60, κάντε τη χάρη στην καρδιά σας και μειώστε τα αλλαντικά στο ελάχιστο. Υπάρχουν πολλές, γευστικές και υγιεινές εναλλακτικές που όχι μόνο θα σας προστατέψουν, αλλά θα κάνουν και το καθημερινό σας φαγητό πιο ενδιαφέρον.