Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: αυτοί που πάνε για check-up μόνο όταν τους πιάνει κάτι, και αυτοί που πάνε… ποτέ. Αν ανήκεις σε μία από αυτές τις κατηγορίες (και ειλικρινά, όλοι μας έχουμε υπάρξει εκεί), ήρθε η στιγμή να δεις τα πράγματα αλλιώς.
Ένα γενικό check-up δεν είναι υπερβολή, δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι «κάτι που θα κάνεις όταν μεγαλώσεις». Είναι μία απλή, αλλά εξαιρετικά σημαντική κίνηση για να έχεις τον έλεγχο της υγείας σου, όσο ακόμα την έχεις.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις check-up;
Η απάντηση είναι: εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τις συνήθειες και το οικογενειακό ιστορικό. Όμως, για να μιλάμε πρακτικά!
Από τα 20 μέχρι τα 40: ένα γενικό check-up κάθε 1-2 χρόνια είναι ιδανικό. Ναι, ακόμα κι αν νιώθεις άτρωτη.
Μετά τα 40: καλό είναι να γίνεται κάθε χρόνο, γιατί τα χρόνια δεν φέρνουν μόνο σοφία, φέρνουν και τριγλυκερίδια.
Αν έχεις οικογενειακό ιστορικό (π.χ. διαβήτη, υπέρταση, καρδιοπάθειες): κάνε πιο τακτικό έλεγχο και, ιδανικά, συμβουλέψου γιατρό για το προσωπικό σου πλάνο.

Unsplash
Τι περιλαμβάνει ένα γενικό check-up;
Δε μιλάμε για τίποτα τρομακτικό. Τα βασικά που καλό είναι να ελέγχονται:
- Γενική αίματος και βιοχημικός έλεγχος
- Λιπιδαιμικό προφίλ (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια)
- Σάκχαρο
- Ηπατικά και νεφρικά ένζυμα
- Έλεγχος θυρεοειδούς
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος (κυρίως μετά τα 40)
- Γυναικολογικός έλεγχος
Ένα καλό ετήσιο ραντεβού με τον παθολόγο σου είναι αρκετό για να σου δώσει την κατεύθυνση.
Γιατί να μπεις σε αυτή τη διαδικασία;
Γιατί η πρόληψη είναι το πιο υποτιμημένο life hack. Πολλά προβλήματα υγείας (όπως υπέρταση, διαβήτης, ακόμη και ορισμένοι τύποι καρκίνου) μπορούν να εντοπιστούν νωρίς, προτού γίνουν «πρόβλημα». Και πίστεψέ με, όσο πιο νωρίς τα εντοπίσεις, τόσο πιο εύκολη και λιγότερο αγχωτική είναι η αντιμετώπισή τους.
Πότε να ξεκινήσεις;
Ιδανικά; Χθες. Ρεαλιστικά; Σήμερα. Κλείσε ένα ραντεβού μέσα στο μήνα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι, και σίγουρα όχι τόσο τρομακτικό όσο το να ανακαλύψεις κάτι αργά.