Τα 5 πράγματα που δε λέμε ποτέ στον γιατρό μας και θα έπρεπε

Τα 5 πράγματα που δε λέμε ποτέ στον γιατρό μας και θα έπρεπε
Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash
Λίγα λόγια που μπορεί να σου φαίνονται αμήχανα, αλλά για τον γιατρό σου είναι πιο σημαντικά κι από τις εξετάσεις

Πόσες φορές έχεις βρεθεί στο ιατρείο και, ενώ ο γιατρός σε ρωτά «όλα καλά;», εσύ λες ένα «ναι» σχεδόν από συνήθεια, αφήνοντας στην άκρη μικρές λεπτομέρειες που όμως μπορεί να έκαναν μεγάλη διαφορά; Μην ανησυχείς, δεν το κάνεις μόνο εσύ. Οι περισσότεροι άνθρωποι κρατάμε πίσω πράγματα που μας φαίνονται ντροπιαστικά, άσχετα ή απλά... αδιάφορα για να τα πούμε. Κι όμως, ο γιατρός σου μπορεί να χρειάζεται να τα ξέρει.

1. «Δεν παίρνω πάντα σωστά τα χάπια μου»

Είτε πρόκειται για αντιβιοτικά που τα σταμάτησες μόλις ένιωσες καλύτερα, είτε για σταθερή αγωγή που «ξεχνάς» πού και πού, οι περισσότεροι το έχουμε κάνει. Καλό είναι να το πεις. Ο γιατρός δεν είναι εκεί για να σε μαλώσει, αλλά για να καταλάβει αν οι δόσεις δουλεύουν ή αν πρέπει να αναπροσαρμόσει κάτι.

2. «Έχω κάτι... αμήχανο να σας πω»

Αίμα στην τουαλέτα, φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή, μια οσμή που δεν υπήρχε παλιά. Μην τα κρύβεις. Αυτές οι λεπτομέρειες ίσως να είναι για σένα ντροπιαστικές, για τον γιατρό σου όμως είναι στοιχεία που μπορεί να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν απλό ερεθισμό και σε κάτι πιο σοβαρό.

3. «Μου έχει αλλάξει ξαφνικά η διάθεση»

Πολλοί δε λέμε ποτέ στον παθολόγο ότι νιώθουμε πιο αγχωμένοι ή θλιμμένοι. Κι όμως, η ψυχική υγεία επηρεάζει την καρδιά, το στομάχι, ακόμα και το ανοσοποιητικό σου. Ο γιατρός σου χρειάζεται να ξέρει, για να κρίνει αν κάτι είναι καθαρά ψυχολογικό ή αν μπορεί να κρύβεται κάτι από πίσω που πρέπει να το ψάξεις μέσα εξετάσεων.

alexandr podvalny tE7 jvK YU unsplash 1 0959c
Unsplash

4. «Δε σας το είπα αλλά παίρνω συμπληρώματα»

Ναι, ακόμα κι αν είναι «αθώες» βιταμίνες. Ο γιατρός σου πρέπει να ξέρει τι ακριβώς παίρνεις, γιατί κάποια συμπληρώματα αλληλεπιδρούν με φάρμακα ή επηρεάζουν τις εξετάσεις αίματος. Οπότε την επόμενη φορά πες: «παίρνω κι ένα μαγνήσιο το βράδυ» ή «έχω ξεκινήσει σπιρουλίνα». Ανάλογα.

5. «Καμιά φορά πονάω αλλά το αγνοώ»

Ένας μικρός πόνος στη μέση, μια ενόχληση στο στήθος ή ένα πρήξιμο στο πόδι που το αποδίδεις σε «κούραση». Αυτά είναι τα πιο ύπουλα. Ο γιατρός σου χρειάζεται όλες τις πληροφορίες για να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα. Δεν είναι υπερβολή, είναι πρόληψη.

Συνεπώς...

Την επόμενη φορά που θα πας στον γιατρό, μην το παίξεις σούπερ ήρωας. Μίλα του ανοιχτά για όλα αυτά που σκέφτεσαι ότι δεν έχουν σημασία. Πολύ συχνά, αυτά που αγνοούμε είναι και τα σημαντικότερα. Και στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για την υγεία σου, οπότε πες του τα όλα!

Τελευταία τροποποίηση στις 16.07.2025 - 10:12