Όλοι έχουμε βρεθεί σε εκείνη τη στιγμή που κοιτάζουμε την οθόνη χωρίς να θυμόμαστε τι διαβάζαμε πριν πέντε δευτερόλεπτα. Ή εκείνο το πρωινό που το μυαλό μοιάζει να μην έχει «ξυπνήσει» ακόμη.
Η καλή μνήμη και η συγκέντρωση δεν είναι μόνο θέμα εξάσκησης, αλλά και διατροφής. Ο εγκέφαλος, όπως κάθε όργανο, χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να αποδίδει. Και η καλή είδηση είναι πως αυτά βρίσκονται σε τροφές που ήδη αγαπάς.
Ο καφές και το πράσινο τσάι: ενίσχυση με μέτρο
Η καφεΐνη, όταν καταναλώνεται σωστά, αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει τη συγκέντρωση. Ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί ή ένα πράσινο τσάι το απόγευμα μπορεί να «ξυπνήσει» το μυαλό και να ενισχύσει τη διάθεση. Το πράσινο τσάι, μάλιστα, χάρη στην L-θεανίνη, προσφέρει πνευματική διαύγεια χωρίς νευρικότητα. Το μυστικό είναι η ισορροπία: λίγη καφεΐνη, όχι υπερβολές.
Τα ψάρια με ωμέγα-3, σύμμαχοι της μνήμης
Σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί και τόνος. Αυτά τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο των νευρικών κυττάρων. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά ωμέγα-3 παρουσιάζουν καλύτερη μνήμη και μειωμένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης. Αν δεν τρως συχνά ψάρι, μπορείς να τα αντικαταστήσεις με καρύδια ή λιναρόσπορο.

Unsplash
Τα μούρα, οι μικροί «φύλακες» του εγκεφάλου
Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα και ρόδι είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Αυτά τα συστατικά προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες, επιβραδύνοντας τη φθορά των κυττάρων. Η συστηματική κατανάλωση φρούτων με σκούρο χρώμα έχει συνδεθεί με καλύτερη μνήμη και πιο καθαρή σκέψη. Ένα μπολ με μούρα στο πρωινό ή στο απογευματινό σνακ κάνει θαύματα.
Οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο για συγκέντρωση που κρατά
Οι ξηροί καρποί, και ειδικά τα καρύδια, είναι γεμάτοι βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και καλά λιπαρά. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, κάτι που σημαίνει περισσότερη οξυγόνωση και καλύτερη απόδοση. Το αβοκάντο, από την άλλη, προσφέρει μονοακόρεστα λιπαρά που συμβάλλουν στη σταθερή ενέργεια και στη διαύγεια όλη μέρα.

Unsplash
Τα πράσινα λαχανικά που «ξυπνούν» το μυαλό
Το σπανάκι, το μπρόκολο και το kale είναι πηγές φυλλικού οξέος και βιταμινών Β, που βοηθούν στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών. Αυτές οι ουσίες σχετίζονται με την καλή διάθεση και τη μνήμη. Ένα πιάτο πράσινης σαλάτας στο μεσημεριανό ή στο δείπνο δεν είναι μόνο θέμα υγείας, αλλά και ευφυΐας.
Η μαύρη σοκολάτα για ενέργεια και διάθεση
Η μαύρη σοκολάτα (πάνω από 70% κακάο) περιέχει φλαβονοειδή, καφεΐνη και μαγνήσιο. Αυτά βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και ενισχύουν την εστίαση. Ένα μικρό κομμάτι την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά χωρίς να φορτώνει τον οργανισμό με ζάχαρη.

Unsplash
Ένα μυαλό που «τρέφεται» σωστά
Η διατροφή έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, θυμόμαστε και συγκεντρωνόμαστε. Δεν χρειάζεται τίποτα ακραίο ή περίπλοκο. Αρκεί να προσθέσεις λίγο περισσότερο χρώμα στο πιάτο σου, να εντάξεις καλά λιπαρά, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ποιοτικές πρωτεΐνες. Ο εγκέφαλος είναι ο πιο πολύτιμος «μυς» που έχεις. Και όπως κάθε μυς, χρειάζεται τη σωστή τροφή για να λειτουργεί στο μέγιστο.