Τα πρώτα ραντεβού είναι γεμάτα ενθουσιασμό, προσδοκίες αλλά καμιά φορά και παγίδες. Σαφέστατα όλοι μας στα πρώτα ραντεβού βγάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Εκεί που προσπαθούμε όμως να γνωρίσουμε κάποιον, να δούμε αν η πρώτη έλξη που μας οδήγησε στο ραντεβού μπορεί να έχει και συνέχεια, είναι εύκολο να παραβλέψουμε σημάδια που στην πορεία αποδεικνύονται σοβαρά θέματα. Ένα από αυτά είναι ο υπέρμετρος εγωισμός. Το καλό νέο είναι ότι ένας αθεράπευτος εγωιστής, όσο κι αν προσπαθήσει να το κρύψει, συνήθως φαίνεται πολύ νωρίς. Και ιδού μερικά κραυγαλέα σημάδια
Μιλάει κυρίως για τον εαυτό του
Ένα βασικό χαρακτηριστικό του εγωιστή είναι ότι δυσκολεύεται να δείξει αληθινό ενδιαφέρον για τους άλλους. Αν κατά τη διάρκεια του ραντεβού μιλάει ασταμάτητα για τη δουλειά του, τις επιτυχίες του, το πόσο τον θαυμάζουν οι άλλοι ή το πόσο διαφορετικός ή χαρισματικός είναι, χωρίς να σε ρωτά σχεδόν τίποτα για σένα, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα. Δεν προσπαθεί να σε γνωρίσει, απλώς θέλει να εντυπωσιάσει.
Δεν ακούει πραγματικά
Αν σε διακόπτει συχνά, αν αλλάζει θέμα μόλις αρχίσεις να μιλάς ή αν απλώς φαίνεται πως περιμένει να τελειώσεις για να πει αυτός τη δική του ιστορία, τότε δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτά που λες. Ένας εγωιστής μπορεί να προσποιείται πως ακούει, αλλά ουσιαστικά τον απασχολεί μόνο ο εαυτός του.
Υποτιμά τη γνώμη σου με «κομψό» τρόπο
Σου δίνει την εντύπωση ότι ξέρει καλύτερα από όλους. Αν διορθώνει ό,τι λες, αν προσπαθεί να σου εξηγήσει με ύφος "άντρας που ξέρει καλύτερα", ή αν μειώνει τις απόψεις σου χωρίς καν να τις εξετάσει, αυτό είναι σημάδι βαθιάς ανάγκης να νιώθει ανώτερος. Και αυτό, στην πορεία, μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρό έλλειμμα σεβασμού.
Είναι αγενής με τους άλλους
Πολλοί άνθρωποι παίζουν ρόλο στο ραντεβού, είναι ευγενικοί με σένα, αλλά όχι με τους γύρω. Αν φέρεται με έπαρση ή αγένεια στο προσωπικό ενός καταστήματος, αν δεν λέει ένα “ευχαριστώ” ή δείχνει υποτιμητικό ύφος, πρόσεξέ το. Συνήθως αυτό το πρόσωπο προς εσένα θα το δεις αργότερα, όταν νιώσει άνετα απέναντί σου.
Εστιάζει υπερβολικά στην εικόνα του
Αν στο ραντεβού μοιάζει περισσότερο να πουλάει τον εαυτό του, σαν να δίνει συνέντευξη για μια “τέλεια σχέση” ή σαν να σου κάνει παρουσίαση προϊόντος, υπάρχει περίπτωση να ενδιαφέρεται περισσότερο για το πώς φαίνεται η σχέση, παρά για το πώς πραγματικά νιώθετε μέσα σε αυτή. Το ΕΓΩ του είναι η προτεραιότητα κι όχι η σύνδεση.
Αποφεύγει τη συναισθηματική οικειότητα
Ο εγωιστής συνήθως δεν ανοίγεται εύκολα. Μπορεί να κρατά αποστάσεις, να αποφεύγει προσωπικά θέματα ή να εστιάζει μόνο στο "χαβαλέ" και στη φάση. Αυτό δεν σημαίνει πάντα πως δεν ενδιαφέρεται, αλλά μπορεί να είναι ένδειξη ότι δεν είναι διατεθειμένος να μοιραστεί χώρο με κάποιον συναισθηματικά. Η σχέση, δηλαδή, θα γυρίζει πάντα γύρω από τις δικές του ανάγκες.
Ο εγωισμός δεν είναι πάντα εμφανής με την πρώτη ματιά, αλλά τα σημάδια του φαίνονται πολύ νωρίτερα απ’ όσο νομίζουμε. Αν φεύγεις από ένα ραντεβού νιώθοντας ότι μίλησες λίγο, δεν άκουσες αρκετές ερωτήσεις, ένιωσες ότι «δοκιμάζεσαι» ή ότι απλώς έκανες το ακροατήριο σε μια αφήγηση ζωής και προσωπικών επιτυχιών... τότε μάλλον έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο που έχει μάθει να βλέπει -και να υπολογίζει- μόνο τον εαυτό του.