Ξέχνα ψαλίδια και χάρακες: Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να στρώσεις λαδόκολλα σε ένα ταψί

Ξέχνα ψαλίδια και χάρακες: Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να στρώσεις λαδόκολλα σε ένα ταψί
Photo by Tatiana Cantus on Unsplash
Για να μην παιδεύεσαι να μετράς και να κόβεις

Πολλές συνταγές απαιτούν να στρώσεις λαδόκολλα (ή αλλιώς αντικολλητικό χαρτί) στο ταψί για να αποφύγεις να κολλήσει το φαγητό ή το γλυκό στο σκεύος ή να ξεφορμάρεται πιο εύκολα.

Πώς όμως το στρώνεις χωρίς να παιδευτείς μιας και τα ταψιά δεν έχουν το ίδιο μέγεθος; Με μία κίνηση του χεριού σου, χωρίς ψαλίδια και μετρήσεις. Ιδού:

1. Για στρόγγυλο ταψί: η τεχνική «τσαλακώνω & ανοίγω»

Πάρε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί λίγο μεγαλύτερο από το ταψί.

Τσαλάκωσέ το σε μια μπάλα.

Ξεδίπλωσέ το προσεκτικά.

Βάλε το μέσα στο ταψί και πίεσε το χαρτί στις άκρες.

Το τσαλάκωμα κάνει το χαρτί πολύ πιο εύκαμπτο, ώστε να «κάθεται» στη φόρμα χωρίς να χρειαστεί καθόλου κόψιμο.

Extra tip: Βρέξε λίγο το χαρτί κάτω από τη βρύση και θα στρώνει ακόμα καλύτερα!

2. Για ορθογώνιο/τετράγωνο ταψί: η τεχνική «ανάποδη φόρμα»

Γύρισε το ταψί ανάποδα, με τον πάτο προς τα πάνω.

Βάλε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί από πάνω.

Πίεσε με τα χέρια σου περιμετρικά, ώστε να πάρει το σχήμα των τοιχωμάτων.

Αναποδογύρισε το ταψί και βάλε το χαρτί πλέον από μέσα.

Χάρη στο «καλούπωμα» εφαρμόζει χωρίς να κόψεις τίποτα.

3. Για φόρμες με ψηλά τοιχώματα: η τεχνική «σταυρωτά φύλλα»

Απλώς τοποθέτησε δύο φύλλα χαρτί, το ένα κάθετα πάνω στο άλλο. Το χαρτί που περισσεύει προς τα έξω μπορείς να το διπλώσεις προς τα κάτω.

Διαβα΄στε ακόμα:

Ένα βίντεο στο TikTok με 70 εκ. προβολές σου δείχνει τον εντυπωσιακό τρόπο που μαγειρεύουν οι Ιταλοί το χοιρινό

Κολλάει το βούτυρο στο μαχαίρι; Ιδού ένα κόλπο για να το κόβεις εύκολα

Τελευταία τροποποίηση στις 09.12.2025 - 13:12