Θέλεις ασφαλές μαγείρεμα χωρίς τοξικές ουσίες; Δες τι πρέπει να πετάξεις ΧΤΕΣ από την κουζίνα σου!

Θέλεις ασφαλές μαγείρεμα χωρίς τοξικές ουσίες; Δες τι πρέπει να πετάξεις ΧΤΕΣ από την κουζίνα σου!
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Ένας μίνι οδηγός για να διαλέγεις σωστά τα μαγειρικά σου σκεύη

Ωραίο το αντικολλητικό που δεν θέλει λάδι και δεν σου προσφέρει θερμίδες, έχεις διαλέξει όμως το κατάλληλο για να μην επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με τοξικές ουσίες που τελικά είναι χειρότερο από το να βάλεις λίγο λάδι στο φαγητό σου;

Πολλά από τα εργαλεία που έχεις στην κουζίνα σου είναι τοξικά και πρέπει να τα αντικαταστήσεις... ΧΤΕΣ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πλαστικά ταπεράκια που έχουν αλλάξει σχεδόν χρώμα από τις πολλές χρήσεις!

Παρακάτω σου έχουμε έναν πλήρη οδηγό για το τι πρέπει να κάνεις!

Υλικά στην κουζίνα που είναι τοξικά

1. Τεφλόν (PTFE - Πολυτετραφθοροαιθυλένιο)

Πρόβλημα: Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 260–300°C), αρχίζει να αποσυντίθεται και μπορεί να απελευθερώσει τοξικά αέρια.

Κίνδυνος: Αναπνευστική ενόχληση σε ανθρώπους (flu-like symptoms) και θανάσιμο για πτηνά.

Συμβουλή: Μην υπερθερμαίνεις αντικολλητικά τηγάνια. Μην τα γρατζουνίζεις – αν χαράξει το τεφλόν, πετάξ’ το.

2. Αλουμίνιο (σκέτο, χωρίς επένδυση)

Πρόβλημα: Το αλουμίνιο είναι αντιδραστικό και μπορεί να περάσει στο φαγητό, ειδικά αν μαγειρεύεις όξινα τρόφιμα (ντομάτα, λεμόνι κ.ά.).

Κίνδυνος: Έχουν υπάρξει εικασίες για σχέση με νευρολογικές παθήσεις (π.χ. Αλτσχάιμερ), αν και τα δεδομένα είναι ασαφή.

Συμβουλή: Προτίμησε σκεύη με ανοδιωμένο αλουμίνιο ή με επικάλυψη.

3. Χαλκός (χωρίς επένδυση)

Πρόβλημα: Ο χαλκός, αν έρχεται απευθείας σε επαφή με το φαγητό, μπορεί να διαρρεύσει στο φαγητό σε επικίνδυνα επίπεδα.

Κίνδυνος: Τοξικότητα (ναυτία, έμετος, διάρροια).

Συμβουλή: Βεβαιώσου ότι ο χαλκός έχει επένδυση από κασσίτερο ή ανοξείδωτο ατσάλι.

4. Κεραμικά ή σκεύη με γλάσο χαμηλής ποιότητας

Πρόβλημα: Αν περιέχουν μόλυβδο ή κάδμιο, αυτοί οι τοξικοί παράγοντες μπορεί να περάσουν στο φαγητό.

Κίνδυνος: Χρόνια τοξικότητα (νευρολογικά προβλήματα, βλάβες στο συκώτι, αναπτυξιακές καθυστερήσεις).

Συμβουλή: Προτίμησε πιστοποιημένα κεραμικά, ειδικά για φαγητό.

5. Πλαστικά (π.χ. μαγειρικά σκεύη ή ταπεράκια)

Πρόβλημα: Ορισμένα περιέχουν BPA ή φθαλικές ενώσεις, που μπορεί να διαρρεύσουν στο φαγητό όταν ζεσταίνονται.

Κίνδυνος: Ορμονικές διαταραχές, πιθανή επίδραση στην αναπαραγωγή.

Συμβουλή: Απόφυγε το ζέσταμα φαγητού σε πλαστικά σκεύη. Χρησιμοποίησε γυαλί ή ανοξείδωτο.

dane-deaner-wkC8EX8y9Mc-unsplash_ae2c5.jpg

Με τι πρέπει να αντικαταστήσεις τα τοξικά υλικά;

Είναι πολύ απλό. Ξεκινάς σιγά σιγά να αντικαθιστάς τα παλιά και τοξικά σου σκεύη με νέα και ασφαλή. Μπορεί να χρειαστεί να επενδύσεις χρήματα αλλά κάνε ένα τη φορά μέχρι στην κουζίνα σου να μην υπάρχουν πια τοξικά εργαλεία.

Για παράδειγμα, πέτα την πλαστική επιφάνεια κοπής και πάρε ξύλινη. Τι πιο απλό; Ή πέτα πλαστικές και αλουμινένιες κουτάλες και πάρε καλές από σιλικόνη ή ανοξείδωτες.

Διώξε τα πλαστικά ταπεράκια και χρησιμοποίησε γυάλινα για το φαγητό σου και το ψυγείο.

Τέλος αντικατέστησε τα αντικολλητικά τηγάνια με μαντεμένια ή ανοξείδωτα και αν θέλεις να μην κολλάει το φαγητό απλώς μην ανάβεις το μάτι τέρμα αλλά ξεκίνα το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία.

517186987 1174917541346741 2477428738127940433 n 55336

Ποια υλικά είναι ασφαλή;

Ο παρακάτω πίνακας σου δείχνει ποια υλικά είναι ασφαλή για την κουζίνα σου.

ΥλικόΣχόλιο
Ανοξείδωτο ατσάλι Πολύ ασφαλές, ανθεκτικό, χωρίς χημικές εκκρίσεις.
Μαντέμι (χυτοσίδηρος) Πολύ ασφαλές, αλλά χρειάζεται συντήρηση (λάδωμα).
Κεραμικά χωρίς βαρέα μέταλλα Ασφαλή, αλλά εύθραυστα.
Γυάλινα πυρίμαχα Πολύ ασφαλή και ουδέτερα.
Σιλικόνη (για ψησίματα) Ασφαλής αν είναι 100% πλατίνας σιλικόνη – πρόσεξε τις απομιμήσεις.

becca-tapert-mDOGXiuVb4M-unsplash_bbead.jpg

Οδηγός: Πώς να επιλέγεις ασφαλή σκεύη μαγειρικής

1. Δώσε προτεραιότητα στην ασφάλεια των υλικών

Αναζήτησε σκεύη από:

Υλικό Γιατί είναι ασφαλές Προσοχή σε...
Ανοξείδωτο ατσάλι (stainless steel) Δεν εκκρίνει χημικά, είναι ανθεκτικό και ουδέτερο. Προτίμησε σκεύη 18/10 (χάλυβας με 18% χρώμιο και 10% νικέλιο).
Μαντέμι (χυτοσίδηρος) Με σωστή χρήση, απελευθερώνει σίδηρο – ωφέλιμο. Χρειάζεται “καρύκευμα” με λάδι και σωστό καθαρισμό για να μη σκουριάσει.
Εμαγιέ (μαντέμι με επισμάλτωση) Ανθεκτικό, δεν αντιδρά με τρόφιμα. Απόφυγε γρατζουνισμένες επιφάνειες.
Γυαλί πυρίμαχο (π.χ. Pyrex) Ουδέτερο, δεν αντιδρά. Εύθραυστο – προσοχή σε θερμικά σοκ.
Κεραμικά με πιστοποίηση (lead-free) Καλοί θερμομονωτές, ασφαλή αν είναι ποιοτικά. Να αναγράφεται “lead- & cadmium-free” (χωρίς μόλυβδο & κάδμιο).
Σιλικόνη πλατίνας (για ψησίματα) Ανθεκτική, δεν εκπέμπει χημικά έως 220–250°C. Βεβαιώσου ότι είναι “100% food-grade platinum silicone”.

2. Απόφυγε υλικά με δυνητικούς κινδύνους

Υλικό Κίνδυνος
Φτηνό αντικολλητικό (π.χ. Teflon) Αποσυντίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες και εκπέμπει τοξικά αέρια.
Μη επικαλυμμένο αλουμίνιο Δραστικό μέταλλο, μπορεί να περάσει στο φαγητό.
Χαλκός χωρίς επένδυση Μπορεί να απελευθερώσει τοξικά επίπεδα χαλκού.
Κεραμικά χωρίς πιστοποίηση Κίνδυνος βαρέων μετάλλων (μόλυβδος, κάδμιο).
Πλαστικά σε φούρνο ή μικροκύματα Κίνδυνος BPA ή φθαλικών ενώσεων.

3. Εξέτασε πιστοποιήσεις και ποιότητα κατασκευής

Αναζήτησε σήματα ποιότητας: π.χ. FDA approved, LFGB, NSF, CE, BPA-free, PFOA-free, κ.ά.

Επώνυμοι κατασκευαστές έχουν καλύτερο έλεγχο ποιότητας (π.χ. Le Creuset, Zwilling, Lodge, Tefal – τα καλά μοντέλα).

Διάβασε ετικέτες και συστάσεις χρήσης. Αν λέει "όχι για υψηλές θερμοκρασίες", απόφυγέ το.

4. Επίλεξε με βάση τη χρήση σου

Τύπος χρήσης Ιδανικά σκεύη
Ψήσιμο/τηγάνισμα Μαντέμι, ανοξείδωτο, αντικολλητικά υψηλής ποιότητας.
Μαγείρεμα όξινων φαγητών (ντομάτα, λεμόνι) Γυαλί, ανοξείδωτο, εμαγιέ.
Καθημερινό μαγείρεμα Αντικολλητικά (καλής ποιότητας), ανοξείδωτο, κεραμικά.
Ψήσιμο στο φούρνο Γυάλινα πυρίμαχα, κεραμικά, σιλικόνη πλατίνας.

5. Σωστή συντήρηση = μακροχρόνια ασφάλεια

Αντικολλητικά: Ποτέ με μεταλλικά εργαλεία. Αν χαραχτούν, πέταξέ τα.

Μαντέμι: Διατήρησε το καρύκευμα. Πλύσιμο χωρίς απορρυπαντικό.

Ανοξείδωτο: Καθάρισε καλά υπολείμματα για να μην σκουριάσει.

Κεραμικά/γυαλί: Όχι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας – σπάνε.

Photo credits: Unsplash



Τελευταία τροποποίηση στις 25.07.2025 - 10:49