Πόσες φορές έχεις αναβάλει το καθάρισμα του φούρνου; Όχι επειδή είσαι τεμπέλης ή τεμπέλα, αλλά επειδή πολύ απλά δε θέλεις να μπλέξεις με σκληρά τρίψιμο, χημικά που σε πνίγουν και όλη αυτή τη φασαρία που κάνει την κουζίνα να μοιάζει με πεδίο μάχης. Ευτυχώς, υπάρχει λύση. Και είναι τόσο απλή που θα αναρωτηθείς γιατί δεν την είχες δοκιμάσει νωρίτερα.
Το καθάρισμα του φούρνου δεν χρειάζεται να είναι ούτε δύσκολο, ούτε τοξικό. Με λίγα υλικά από το ντουλάπι σου και λίγο χρόνο αναμονής, μπορείς να έχεις έναν καθαρό φούρνο χωρίς να τρίψεις ούτε δευτερόλεπτο.

Unsplash
Τα μαγικά υλικά από το ντουλάπι
Αυτό που θα χρειαστείς είναι:
- Μαγειρική σόδα
- Λευκό ξίδι
- Νερό
- Ένα μπολ
- Ένα πινέλο ή σφουγγάρι
- Ένα πανί ή χαρτί κουζίνας

Unsplash
Όλα αυτά υπάρχουν ήδη στο σπίτι σου και δεν περιλαμβάνουν κανένα απορρυπαντικό.
Η διαδικασία βήμα βήμα
1. Αφαίρεσε τα σχαράκια του φούρνου και άφησέ τα στην άκρη.
2. Σε ένα μπολ, ανάμειξε μισή κούπα μαγειρική σόδα με λίγες κουταλιές νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια παχιά πάστα.
3. Με ένα πινέλο ή σφουγγάρι, άπλωσε την πάστα παντού μέσα στον φούρνο, αποφεύγοντας τις αντιστάσεις.
4. Άφησε την πάστα να δράσει για 10 με 12 ώρες ή καλύτερα όλη νύχτα.
5. Την επόμενη μέρα, σκούπισε με ένα νωπό πανί τη σόδα όσο μπορείς.
6. Ψέκασε τις επιφάνειες με λίγο ξίδι. Η αντίδραση με τη σόδα θα βοηθήσει να ξεκολλήσουν τα λίπη.
7. Σκούπισε ξανά με καθαρό πανί. Αν χρειάζεται, επανέλαβε σε μερικά σημεία.

Unsplash
Τα σχαράκια μπορείς να τα μουλιάσεις σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και σόδα για 1 ώρα. Θα καθαρίσουν σχεδόν μόνα τους.
Γιατί να το κάνεις έτσι
Η σόδα είναι ένα φυσικό καθαριστικό που απορροφά τις μυρωδιές και διαλύει τα λίπη. Το ξίδι βοηθάει στην απολύμανση και διευκολύνει το ξέπλυμα της σόδας. Μαζί, κάνουν θαύματα χωρίς να καταστρέφεις την επιφάνεια του φούρνου και χωρίς να γεμίζει το σπίτι με αναθυμιάσεις.
Έξτρα tips για να μείνει καθαρός ο φούρνος
- Βάλε ένα ταψάκι με νερό και λεμόνι στον φούρνο για 20 λεπτά στους 150°C μία φορά την εβδομάδα. Το ατμόλουτρο θα διατηρεί τον φούρνο πιο καθαρό.
- Χρησιμοποίησε λαδόκολλα όταν ψήνεις φαγητά που στάζουν.
- Καθάριζε μικρά υπολείμματα αμέσως μόλις κρυώσει ο φούρνος, για να μη γίνει το λίπος «πέτρα».
Τελικά, αξίζει
Δεν χρειάζεται να μυρίζεις χλωρίνες ή να τρίβεις ώρες για να έχεις έναν καθαρό φούρνο. Με λίγη σόδα, λίγο ξίδι και καθόλου κόπο, μπορείς να κάνεις τον φούρνο σου να λάμψει και να αισθάνεσαι υπέροχα κάθε φορά που ψήνεις κάτι.
Γιατί το σπίτι σου αξίζει να είναι καθαρό, αλλά όχι με τίμημα την υγεία σου ή το Σαββατοκύριακό σου.