Το αθώο φαγητό που μπορεί να σου προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση

24.09.2025
Το αθώο φαγητό που μπορεί να σου προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση
pexels
Το καταναλώνουμε αρκετές φορές την εβδομάδα, αλλά έχουμε συνηθίσει να το φυλάμε λανθασμένα, χωρίς να το συνειδητοποιούμε

Από μικρή ηλικία μας διδάσκουν να τρώμε όλο το φαγητό μας για να μειώσουμε τη σπατάλη. Καθώς μεγαλώνουμε, υιοθετούμε κάποιες συνήθειες, όπως να φυλάμε τα περισσεύματα στο ψυγείο, συχνά σε vacuum σακουλάκια, για να διατηρηθούν καλύτερα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κάποια τρόφιμα, παρά τις πεποιθήσεις μας, δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ χωρίς να υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης, και το ρύζι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα!

Αν φυλάγεται λάθος, το ρύζι μπορεί να δηλητηριάσει

Το ρύζι είναι το ιδανικό συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι, και συχνά μαγειρεύουμε περισσότερη ποσότητα απ’ όση χρειαζόμαστε. Η πιο λογική λύση φαίνεται να είναι η αποθήκευση στο ψυγείο. Ωστόσο, το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση αν δεν φυλαχθεί σωστά, λόγω της πιθανής παρουσίας του βακτηρίου Bacillus cereus.

Αυτό το βακτήριο συναντάται συχνά στους σπόρους του ωμού ρυζιού και μπορεί να επιβιώσει από τη διαδικασία μαγειρέματος. Αν το μαγειρεμένο ρύζι μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο διάστημα, οι σπόροι μπορούν να αναπτυχθούν σε ενεργά βακτήρια, τα οποία παράγουν τοξίνες και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια.

Πόσο καιρό μπορούμε να φυλάμε το μαγειρεμένο ρύζι;

Για να μειωθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης, είναι σημαντικό να κρυώνετε γρήγορα το μαγειρεμένο ρύζι. Μεταφέρετέ το σε ρηχό δοχείο και βάλτε το στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα. Η ιολόγος Océane Sorel εξηγεί σε βίντεό της στο Instagram: «Αν το ρύζι μπει γρήγορα στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα και καταναλωθεί μέσα σε τρεις ημέρες, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα!»

Επισημαίνει επίσης ότι «συχνά τα μαγειρεμένα φαγητά που θεωρούμε ακίνδυνα και αφήνουμε περισσότερο από άλλα φαγητά, μερικές φορές όλη τη νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου, προκαλούν δυσφορία ή ακόμη και δηλητηρίαση». Επιπλέον, αναφέρει ότι και άλλα τρόφιμα όπως κουσκούς, πουρές ή ξαναζεσταμένα σούπες μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια προβλήματα.

Υιοθετώντας αυτές τις απλές και γρήγορες συνήθειες αποθήκευσης, μπορείτε να προστατευθείτε από τροφιμογενείς ασθένειες. Να είστε προσεκτικοί και φυλάξτε σωστά τα περισσεύματα για μια υγιεινή και ασφαλή διατροφή.

Τελευταία τροποποίηση στις 23.09.2025 - 23:25