Πολύ συχνά παραμελημένο στην καθημερινή μας διατροφή, το λάχανο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Αν και μοιάζει πολύ με μαρούλι, το λάχανο (ή το curly kale) είναι ένα φυλλώδες λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών (Brassicaceae).
Χάρη στο θρεπτικό του προφίλ και την ευελιξία του στην κουζίνα, αποτελεί μια υγιεινή και νόστιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Δείτε γιατί αξίζει να το τρώτε πιο συχνά.
1. Έχει εξαιρετικό θρεπτικό προφίλ
Αν και το λάχανο έχει χαμηλές θερμίδες, διαθέτει εντυπωσιακή θρεπτική αξία. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που προάγουν την πέψη και συμβάλλουν στην αίσθηση κορεσμού. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες (κυρίως C, K και A) και μέταλλα όπως κάλιο και ασβέστιο.
Το λάχανο περιέχει επίσης βιταμίνη B6 και φυλλικό οξύ, απαραίτητα για πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο ενεργειακός μεταβολισμός και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η παρουσία αντιοξειδωτικών, όπως φλαβονοειδή και φαινολικά συστατικά, το καθιστά ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή.
2. Βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής
Το λάχανο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στον περιορισμό της φλεγμονής στον οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως φλαβονοειδή και φαινολικά συστατικά, προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, μειώνοντας τη φλεγμονή. Επιπλέον, είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία παίζει ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής.
Μια διατροφή πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως καρδιοπάθειες και διαβήτης τύπου 2.
3. Βοηθά στη βελτίωση της πέψης
Χάρη στις φυτικές του ίνες, το λάχανο είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την υγεία του εντέρου. Οι αδιάλυτες ίνες που περιέχει βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα και προάγοντας τακτικές κινήσεις του εντέρου. Επιπλέον, περιέχει φυσικά πεπτικά ένζυμα που διευκολύνουν τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών, βελτιώνοντας την απορρόφηση και την πέψη.
4. Το λάχανο βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης
Το λάχανο περιέχει πολλές διαλυτές ίνες, όπως η πηκτίνη, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) στο αίμα. Οι ίνες δεσμεύουν τη χοληστερίνη στο πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την απορρόφησή της και προάγοντας την αποβολή της με τα κόπρανα. Επιπλέον, το λάχανο είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσιο σε φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά, που βελτιώνουν το λιπιδικό προφίλ συνολικά.
5. Είναι ωφέλιμο για την καρδιά
Μειώνοντας την LDL χοληστερίνη και την απόθεση πλάκας στις αρτηρίες, το λάχανο είναι σύμμαχος της καρδιάς. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιοπαθειών.
Τέλος, τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή προστατεύουν τα κύτταρα της καρδιάς από οξειδωτικές βλάβες, βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών.
6. Το λάχανο είναι ιδανικό για δίαιτα
Η ευελιξία του το κάνει εύκολο να το εντάξετε σε πολλές συνταγές, προσθέτοντας γεύση και όγκο σε κύρια και συνοδευτικά πιάτα χωρίς να επιβαρύνει τη διατροφή. Αποτελεί ιδανικό λαχανικό για υγιεινή διατροφή, καθώς αποτελείται κυρίως από νερό, ενισχύει την ενυδάτωση του σώματος και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα χωρίς περιττές θερμίδες.
Επιπλέον, οι φυτικές του ίνες προάγουν τον κορεσμό και την τακτική λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.