Αν τρως ρύζι τακτικά, είτε το αγαπάς στα μπολ σου, στα μπουρίτος ή σαν συνοδευτικό στο καθημερινό φαγητό, τότε αυτό το απλό tip μπορεί να σου φανεί σωτήριο. Γιατί; Επειδή υπόσχεται να μειώσει τις θερμίδες του στο μισό. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να κόψεις το ρύζι. Απλώς θα το… "χειριστείς" λίγο διαφορετικά.
Ποιο είναι το κόλπο;
Πολύ απλό: Μαγείρεψε το ρύζι σου κανονικά. Στη συνέχεια, άφησέ το να κρυώσει και βάλ’ το στο ψυγείο για 12 με 24 ώρες. Όταν θελήσεις να το φας, ζέστανέ το ξανά, και αυτό ήταν. Ναι, τόσο απλό. Ούτε μαγικά συστατικά, ούτε περίεργες τεχνικές. Μόνο λίγη υπομονή.
Γιατί λειτουργεί αυτό;
Το μυστικό κρύβεται σε κάτι που λέγεται "ανθεκτικό άμυλο". Όταν το ρύζι μαγειρεύεται και μετά ψύχεται, ένα μέρος του αμύλου αλλάζει μορφή. Αντί να διασπάται γρήγορα στο στομάχι (δίνοντας στον οργανισμό άμεσες θερμίδες), γίνεται πιο δύσκολο να χωνευτεί. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σου απορροφά λιγότερες θερμίδες από το ίδιο φαγητό. Έρευνες δείχνουν πως το ανθεκτικό άμυλο έχει περίπου 2.5 θερμίδες ανά γραμμάριο, σε αντίθεση με τα κλασικά άμυλα που έχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.
Με άλλα λόγια: Χωρίς να αλλάξεις μερίδα ή γεύση, μπορείς να παίρνεις λιγότερες θερμίδες. Και ναι, φαίνεται πως λειτουργεί και με άλλα τρόφιμα που περιέχουν άμυλο, όπως ζυμαρικά, πατάτες και ψωμί.
Δεν είναι μόνο οι θερμίδες
Το κόλπο με το ρύζι έχει και άλλα οφέλη. Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί στον οργανισμό σου λίγο σαν διαλυτή φυτική ίνα, μπορεί να βοηθήσει το έντερό σου, να μειώσει φλεγμονές, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και ακόμα και να ρίξει τη χοληστερίνη. Επιπλέον, φαίνεται πως βοηθά και στον κορεσμό, δηλαδή σε κάνει να νιώθεις πιο χορτάτη με μικρότερη ποσότητα.
freepick
Οπότε, ναι: λιγότερες θερμίδες, καλύτερο έντερο, ίσως και λιγότερο φαγητό. Not bad.
Προσοχή στα βασικά (πολύ σημαντικό)
Όσο απλό και αν ακούγεται αυτό το tip, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να το κάνεις σωστά και με ασφάλεια:
-
Μην το επαναλαμβάνεις συνεχώς. Δηλαδή, δεν το μαγειρεύουμε–ψύχουμε–ξαναζεσταίνουμε–ψύχουμε ξανά… και ξανά. Μία φορά αρκεί. Η επαναλαμβανόμενη ψύξη και θέρμανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για βακτήρια όπως το Bacillus cereus, που δεν είναι καθόλου φιλικός με το στομάχι μας.
-
Ψύξ’ το σωστά. Μόλις μαγειρέψεις το ρύζι, άφησέ το να κρυώσει μέσα σε μία ώρα. Βάλε το σε ρηχό σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα και τοποθέτησέ το στο ψυγείο. Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι κάτω από τους 4°C.
-
Ζέστανέ το καλά. Όταν έρθει η ώρα να το φας, φρόντισε να ζεσταθεί τουλάχιστον στους 74°C (δηλαδή να αχνίζει καλά). Αν μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες μετά τη θέρμανση, πέτα το.
Είναι για όλους;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ναι. Όμως:
-
Αν έχεις διαβήτη, μπορείς να το δοκιμάσεις, στην πραγματικότητα, το ανθεκτικό άμυλο βοηθά στο να μην ανέβει απότομα το σάκχαρο. Αλλά όπως πάντα, πρέπει να προσέχεις την ποσότητα και τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων.
-
Αν έχεις ευαίσθητο έντερο ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να σε ενοχλήσει, ίσως σε φουσκώσει ή προκαλέσει αέρια.
-
Αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες με την κατάποση ή είσαι σε ειδική δίαιτα υφής, καλό είναι να μιλήσεις με το γιατρό σου πρώτα. Το ρύζι αλλάζει λίγο την υφή του μετά την ψύξη και ξαναζέσταμα.
Λοιπόν, αξίζει;
Αν σου αρέσει το ρύζι και θέλεις έναν εύκολο τρόπο να "κόψεις" θερμίδες χωρίς να στερηθείς, ναι, αξίζει μια δοκιμή. Δεν είναι θαύμα, δεν θα σου εξαφανίσει τα κιλά μέσα σε μια νύχτα, αλλά είναι ένα μικρό, έξυπνο διατροφικό κόλπο που μπορεί να κάνει διαφορά μακροπρόθεσμα.
Στο τέλος της μέρας, είναι ωραίο να βρίσκεις τρόπους να τρως τα αγαπημένα σου φαγητά με λίγο περισσότερη σκέψη και λίγο λιγότερη… θερμιδική ενοχή.