Όλοι έχουμε βρεθεί μπροστά σε ένα ψυγείο γεμάτο «υπολείμματα»: λίγο ρύζι από χθες, δυο πατάτες, λίγη σάλτσα και μερικά λαχανικά που έχουν ξεμείνει.
Κάποτε αυτό μπορεί να σήμαινε βαρετές επαναλήψεις, σήμερα όμως μπορεί να γίνει αφορμή για δημιουργία. Το μαγείρεμα με περισσεύματα δεν είναι απλώς εξοικονόμηση, είναι στάση ζωής. Δείχνει σεβασμό στο φαγητό, στο περιβάλλον και στον κόπο σου.
Μάθε να βλέπεις αλλιώς τα περισσεύματα
Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσεις να τα βλέπεις σαν «δεύτερης κατηγορίας» υλικά. Το ψητό κοτόπουλο από χθες μπορεί να γίνει wrap με γιαούρτι και σαλάτα, ή γέμιση για πίτα.
Το ρύζι μεταμορφώνεται εύκολα σε τηγανητό ρύζι με λαχανικά και σόγια, ενώ τα μακαρόνια μπορείς να τα ψήσεις ξανά στον φούρνο με τυριά και ντομάτα. Ακόμα και το ψωμί που περίσσεψε γίνεται κρουτόν, φρυγανιά ή βάση για γλυκό με κρέμα.

Unsplash
Παίξε με τις υφές και τις γεύσεις
Η μεταμόρφωση δεν είναι μόνο θέμα συνταγής, αλλά και αίσθησης. Αν το φαγητό ήταν μαλακό, δώσε του τραγανή υφή στο τηγάνι ή στο φούρνο.
Αν ήταν στεγνό, πρόσθεσε σάλτσα, λίγο λάδι ή μια κρέμα για να αποκτήσει ζουμερό αποτέλεσμα. Έτσι το φαγητό δεν μοιάζει «ξαναζεσταμένο», αλλά ολοκαίνουριο.
Μικρά μυστικά για να σου βγει πάντα νόστιμο
- Φύλαξε σωστά τα περισσεύματα σε γυάλινα δοχεία, ώστε να διατηρούνται φρέσκα.
- Όταν τα ξαναμαγειρεύεις, πρόσθεσε μυρωδικά, μπαχαρικά ή λίγη οξύτητα από λεμόνι ή ξύδι.
- Αν έχεις διαφορετικά φαγητά, σκέψου πώς μπορούν να συνδυαστούν: λίγο ρύζι, λίγη σαλάτα και ένα αυγό μπορούν να γίνουν ένα υπέροχο μπολ.
- Μην πετάς τίποτα χωρίς να σκεφτείς πρώτα αν μπορεί να μεταμορφωθεί. Ένα φλιτζάνι φακές μπορεί να γίνει φακοσαλάτα, ενώ λίγη σάλτσα ντομάτας είναι η αρχή για μια νέα μακαρονάδα.

Unsplash
Γιατί αξίζει να το κάνεις
Δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας, αλλά και δημιουργικότητας. Μαγειρεύοντας με ό,τι έχεις, γίνεσαι πιο ευρηματικός και πιο συνειδητός. Μαθαίνεις να εκτιμάς το φαγητό και να απολαμβάνεις τη διαδικασία. Και τελικά, δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να ανοίγεις το ψυγείο και να δημιουργείς κάτι νέο από κάτι που φαινόταν τελειωμένο.
Μια τελευταία σκέψη
Η κουζίνα δεν είναι χώρος τελειότητας, αλλά φαντασίας. Μερικές φορές, οι πιο αυθόρμητες στιγμές μαγειρικής είναι και οι πιο απολαυστικές. Την επόμενη φορά που θα βρεις μπροστά σου ένα μπολ με περισσεύματα, θυμήσου: δεν είναι τα «λείψανα» του χθες, αλλά οι πρώτες ύλες για ένα νέο, απρόσμενα νόστιμο πιάτο.