Το δείπνο είναι έτοιμο να σερβιριστεί, αλλά συμβαίνει το απρόοπτο: η φιάλη λευκού κρασιού δεν είναι στη σωστή θερμοκρασία. Ίσως να σας έρθει η ιδέα να τη βάλετε για λίγα λεπτά στην κατάψυξη για να κρυώσει πιο γρήγορα. Αλλά είναι πραγματικά σωστό;
Ακόμη και με την καλύτερη προετοιμασία, τα λάθη συμβαίνουν. Το μεσημεριανό στον ήλιο ή τα ποτά με φίλους είναι έτοιμα, αλλά το λευκό κρασί που σκοπεύατε να σερβίρετε δεν έχει κρυώσει. Πολύ ζεστό για να πιείτε σε θερμοκρασία δωματίου, είναι ιδανικά στους περίπου 10°C. Το πρώτο ένστικτο είναι να το βάλετε στο ψυγείο για να μειώσετε τη θερμοκρασία, η μέθοδος αυτή είναι προτιμότερη, αλλά όχι η ταχύτερη, ειδικά αν οι καλεσμένοι σας περιμένουν ήδη.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΒΛΑΨΕΤΕ;
Ο Fabrice Sommier, πρόεδρος της UDSF (Γαλλική Ένωση Σομελιέ) και Καλύτερος Σομελιέ της Γαλλίας το 2007, θεωρεί την κατάψυξη έσχατη λύση, καθώς έχει συνέπειες. «Όλοι το έχουμε κάνει κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί σοκάρει το κρασί», εξηγεί. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η μέθοδος μπορεί να είναι χρήσιμη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΘΕΡΜΙΚΟ ΣΟΚ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ
Για να αποφευχθεί η ανεπανόρθωτη βλάβη στο κρασί, είναι κρίσιμο να μην προκαλείται υπερβολικό θερμικό σοκ.
Ο Meilleur Ouvrier de France εξηγεί:
«Αν το κρασί ήταν αποθηκευμένο σε δωμάτιο 25°C και το βάλετε σε κατάψυξη στους -16°C, όπως γίνεται συχνά σήμερα, το θερμικό σοκ θα είναι πολύ δυνατό και θα προκαλέσει προβλήματα». Αν το κρασί ήταν σε πιο δροσερό δωμάτιο, γύρω στους 15°C, το σοκ θα είναι λιγότερο έντονο.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ;
«Το πολύ 10 έως 15 λεπτά, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το κρασί να εκραγεί ή να παγώσει», εξηγεί ο Fabrice Sommier. Επισημαίνει επίσης ότι μόλις αφαιρεθεί από την κατάψυξη, το λευκό ή ροζέ κρασί πρέπει να καταναλωθεί αμέσως.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ;
Το να βάλεις το κρασί στην κατάψυξη είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, παραδέχεται ο σομελιέ. Όμως, αν υπάρχει άλλη επιλογή, προτιμότερο είναι να το κρυώσετε στο ψυγείο ή σε κουβά με πάγο. Φυσικά, αυτές οι συμβουλές ισχύουν για λευκά, ροζέ και αφρώδη κρασιά, αλλά σίγουρα όχι για κόκκινα.