Ο καφές είναι απολαυστικός, κάποιες φορές μάλιστα θυμίζει γεύση σοκολάτας. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, ότι η προσθήκη μιας πρέζας κακάο στον καφέ τον κάνει ακόμα πιο νόστιμο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν τα mocha και mochaccinos.
Όμως, η προσθήκη μιας κουταλιάς καθαρού κακάο στον καφέ δεν έχει να κάνει μόνο με τη γεύση. Ο συνδυασμός καφεΐνης και φλαβονοειδών, που βρίσκονται και στον καφέ και στο κακάο, προσφέρει αποδεδειγμένα οφέλη για τη διάθεση, την ενέργεια, τη συγκέντρωση και την υγεία της καρδιάς.
Παρακάτω, δείτε όλα τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε απλά προσθέτοντας ένα κουταλάκι κακάο στο ήδη ευεργετικό πρωινό σας φλιτζάνι καφέ, με μέτρο, φυσικά.
4 οφέλη του καφέ με κακάο
1. Αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά
Το κακάο είναι από τις τροφές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φυσικών αντιοξειδωτικών σε μορφή φλαβονολών, χρήσιμων για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, που αποτελεί βασική αιτία πρόωρης γήρανσης, φλεγμονών και γνωστικής εξασθένησης. Αποτελεί πλούσια πηγή πολυφαινολών, κυρίως φλαβανόλων, και πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία αποδίδονται σε αυτές τις φυσικές ενώσεις. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κακάο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως καρδιαγγειακές νόσοι, μεταβολικές διαταραχές και καρκίνος. Επιπλέον, η κατανάλωση κακάο έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, την όραση και το δέρμα, μεταξύ άλλων.
2. Σταθερή ενέργεια και καθαρό μυαλό
Ο καφές διεγείρει γρήγορα το κεντρικό νευρικό σύστημα χάρη στην καφεΐνη, ενώ το κακάο περιέχει θεοβρωμίνη, μια ουσία με παρόμοια αλλά πιο ήπια και μακράς διάρκειας επίδραση. Μαζί, βοηθούν στη βελτίωση της προσοχής και της μνήμης χωρίς νευρικότητα ή ξαφνικό «κρασάρισμα». Επιπλέον, το κακάο έχει γνωστικά οφέλη: «Η σκόνη κακάο και η σοκολάτα περιέχουν μεγάλο ποσοστό φλαβονοειδών που δρουν ευεργετικά στον εγκέφαλο», αναφέρει μελέτη που εξέτασε τις νευροπροστατευτικές ιδιότητες των φλαβανόλων του κακάο και την επίδρασή τους στη γνωστική λειτουργία.
3. Φυσικό ενισχυτικό διάθεσης
Το κακάο διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, σεροτονίνης και ντοπαμίνης, νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ευεξία. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα μέσω του εντέρου: «Η μαύρη σοκολάτα έχει πρεβιοτική δράση, αναδομώντας τη μικροβιακή ποικιλία και σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να βελτιώσει τη διάθεση μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου», αναφέρει πρόσφατη μελέτη που εξέτασε πώς η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας 85% επηρεάζει θετικά τη διάθεση σε συνδυασμό με αλλαγές στο μικροβίωμα.
4. Καρδιοπροστασία
Μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή του κακάο στηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Συγκεκριμένα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων και αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL). «Η έρευνα έχει δείξει διάφορα οφέλη από την κατανάλωση διατροφικών φλαβονοειδών, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κακάο, τα μήλα, το τσάι, τα εσπεριδοειδή και τα μούρα, σε παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση και η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία», αναφέρει μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση. «Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να προσφέρουν καρδιο- και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα».
Πώς να απολαύσετε τα οφέλη του καφέ με κακάο
Για να απολαύσετε τα οφέλη χωρίς παρενέργειες, ανακατέψτε έως ένα κουταλάκι άγλυκο πικρό κακάο, βιολογικό ή ωμό, σε μια κανονική κούπα καφέ. Επειδή η σκόνη κακάο είναι πολύ λεπτή, τείνει να φράζει τα φίλτρα καφέ και τις καφετιέρες, γι’ αυτό καλύτερα να το ανακατεύετε απευθείας στο φλιτζάνι αφού έχετε ετοιμάσει τον καφέ. Μπορείτε επίσης να αφήσετε τον καφέ να κρυώσει ελαφρώς πριν προσθέσετε το κακάο, η υπερβολική θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τα φλαβονοειδή και να μειώσει τα οφέλη. Για έξτρα γεύση, περισσότερη ενέργεια και επιπλέον αντιφλεγμονώδη δράση, προσθέστε μια πρέζα κανέλα και ένα κουταλάκι λάδι καρύδας.
Καλό είναι να αποφεύγετε το κακάο με ζάχαρη ή τα έτοιμα διαλυτά ροφήματα σοκολάτας, που συνήθως περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη.
Πότε να αποφύγετε τον καφέ με κακάο
Το κακάο περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης, οπότε αν είστε ευαίσθητοι στα διεγερτικά, καλύτερα να αποφύγετε αυτόν τον συνδυασμό. Ακόμη κι αν δεν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, μείνετε στη συνιστώμενη δόση: όχι πάνω από ένα κουταλάκι κακάο ανά φλιτζάνι καφέ, και τα δύο είναι πολύ δραστικά ακόμα και σε μικρές ποσότητες. (Υπενθύμιση: Οι ειδικοί συστήνουν όχι πάνω από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.)
Αν έχετε προδιάθεση για πέτρες στα νεφρά, είναι επίσης καλή ιδέα να περιορίσετε το κακάο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε οξαλικά.