Εκεί που λες “άντε να βάλω το τιραντάκι και να νιώσω ελεύθερη”, εμφανίζονται. Μικρά σπυράκια στην πλάτη, στους ώμους, στους μηρούς. Κνησμός, κοκκινίλες, υφή που θυμίζει γυαλόχαρτο. Αν σου θυμίζει κάτι, δεν είσαι μόνη. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν φέρνει μόνο ήλιο και θάλασσα, αλλά και δερματικούς εχθρούς που παραμονεύουν όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος.
Κάθε φορά που ιδρώνεις, φοράς κολλητά ρούχα ή κάθεσαι με βρεγμένο μαγιό για ώρες, το δέρμα σου δέχεται πίεση. Η ζέστη και η υγρασία δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για να “ξεσπάσει” το σώμα με διάφορους τρόπους: σπυράκια στην πλάτη, σμηγματορροϊκές εξάρσεις, θυλακίτιδες ή ακόμη και ερεθισμούς που δεν ξέρεις από πού προέκυψαν.
Πάμε να δούμε τι μπορεί να φταίει και, κυρίως, τι μπορείς να κάνεις.
Τι είναι αυτά τα σπυράκια τελικά;
Καταρχάς, δεν είναι όλα τα σπυράκια το ίδιο.
-
Αν έχεις μικρά, τραχιά σπυράκια σε χέρια ή μηρούς, πιθανότατα πρόκειται για κερατώδη θυλακίτιδα (keratosis pilaris), που είναι πιο πολύ θέμα υφής παρά φλεγμονής.
-
Αν τα σπυράκια είναι κόκκινα, επώδυνα και εμφανίζονται κυρίως σε σημεία με τρίχες (πλάτη, γλουτοί), ίσως είναι θυλακίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στους θύλακες των τριχών.
-
Υπάρχει και η λεγόμενη “μυκητιασική ακμή”, που δεν είναι ακριβώς ακμή, αλλά εξάπλωση μύκητα σε υγρές περιοχές. Συνήθως σχετίζεται με υπερβολική υγρασία, ιδρώτα και “βαριά” προϊόντα περιποίησης.
Με λίγα λόγια, το σώμα σου προσπαθεί να σου πει κάτι, κι εσύ δεν χρειάζεται να του ρίξεις ό,τι ενεργό οξύ έχεις στο μπάνιο.
Διάλεξε ένα μη-αφυδατικό καθαριστικό σώματος
Πολλά body wash για ακμή είναι πολύ σκληρά και απλώς ξηραίνουν το δέρμα, δίνοντας την ψευδαίσθηση καθαριότητας, στην πραγματικότητα αποδυναμώνουν τον δερματικό φραγμό, κάνοντας το δέρμα πιο ευάλωτο σε βακτήρια και μύκητες.
Ψάξε για καθαριστικά χωρίς σαπούνι και με χαμηλό pH, που σέβονται το μικροβίωμα σου. Συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, το γλυκολικό οξύ ή η ουρία μπορούν να βοηθήσουν, αλλά καλό είναι να συνδυάζονται με ενυδατικά στοιχεία όπως η γλυκερίνη ή η πανθενόλη.
Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα ή κερατώδη θυλακίτιδα, προτίμησε μια κρεμώδη, άοσμη φόρμουλα αντί για αφρώδη. Αν υποψιάζεσαι μυκητιακή ακμή, ακολούθησε τη θεραπεία που θα σου συστήσει γιατρός, με απλά αντιμυκητιασικά όπως το θειικό σελήνιο ή ο ψευδάργυρος, αλλά μόνο αν είσαι σίγουρη για τη διάγνωση. Αλλιώς μπορεί να επιδεινώσεις την κατάσταση.
Αντιμετώπισε, μην τρίβεις
Όταν εμφανίζονται τα σπυράκια στο σώμα, ο πρώτος πειρασμός είναι να τρίψεις πιο δυνατά και πιο συχνά. Όμως η φυσική απολέπιση, ειδικά σε ερεθισμένο δέρμα, συνήθως χειροτερεύει την κατάσταση. Τα λούφα, τα γάντια μπάνιου και τα απολεπιστικά scrub μπορεί να προσφέρουν πρόσκαιρη απαλότητα, αλλά σε βάθος χρόνου προκαλούν ερεθισμούς, μικροτραυματισμούς και έξαρση της κερατίνης.
Αντιθέτως, φρόντισε το δέρμα σου όπως φροντίζεις το πρόσωπο σου: με leave-on απολεπιστικά προϊόντα, που εφαρμόζονται απαλά και με φειδώ. Ένα body lotion με γαλακτικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ μπορεί να απαλύνει τις τραχιές περιοχές σταδιακά. Εφάρμοσέ το το βράδυ, μερικές φορές την εβδομάδα, και εναλλάξ με μία ενυδατική για επανόρθωση του φραγμού. Αν τσούζει, σταμάτα. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ανανέωση των κυττάρων, όχι να προκαλέσουμε ερεθισμό στο δέρμα.
Ξανασκέψου τα ρούχα σου (και τις πετσέτες σου)
Δεν γίνεται να θεραπεύεις την ακμή σώματος και να φοράς το ίδιο βρεγμένο top του γυμναστηρίου για πέντε ώρες. Τα σπυράκια σε στήθος, πλάτη και γλουτούς επιδεινώνονται από θερμότητα, τριβή και υγρασία, το τέλειο combo του καλοκαιριού!
Προτίμησε αέρινα,, βαμβακερά ρούχα όταν μπορείς. Αν ιδρώνεις πολύ ή μετακινείσαι πολύ, πάρε μαζί σου δεύτερη αλλαξιά ή τουλάχιστον ένα στεγνό μπλουζάκι. Και μην υποτιμάς το πλύσιμο: τα υπολείμματα απορρυπαντικών ή μαλακτικών μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Μία πετσέτα δεν είναι καθαρή αν δεν έχει στεγνώσει σωστά. Πλύνε τις συχνά και άφησέ τες να στεγνώνουν καλά.
Να είσαι συνεπής, όχι επιθετική
Η ακμή σώματος χρειάζεται χρόνο. Το δέρμα του σώματος είναι πιο παχύ, με λιγότερους σμηγματογόνους αδένες, και συνήθως το παραμελούμε. Μην περιμένεις αποτέλεσμα σε τρεις μέρες. Δώσε σε οποιαδήποτε νέα ρουτίνα 2–4 εβδομάδες και μην προσθέτεις συνεχώς νέα προϊόντα από ανυπομονησία.
Ένα απλό πλάνο, απαλός καθαρισμός, στοχευμένη θεραπεία και τακτική ενυδάτωση, λειτουργεί πολύ καλύτερα από μια υπερφορτωμένη ρουτίνα που αλλάζει κάθε δύο μέρες. Κι αν τα ξεσπάσματα είναι κύστες, αφήνουν σημάδια ή μοιάζουν ορμονικά, σταμάτα τα πειράματα. Δεν φταις εσύ και δεν σημαίνει ότι είσαι απρόσεκτη ή βρώμικη. Απλώς χρειάζεσαι μια διαφορετική προσέγγιση, ιδανικά από επαγγελματία δερματολόγο.