Υπάρχει πάντα εκείνη η στιγμή που κοιτάς το ρολόι, το φούρνο, την κατσαρόλα και το τηγάνι και σκέφτεσαι «δεν προλαβαίνω». Κι όμως, γίνεται. Όχι με άγχος, όχι με φωνές, όχι με ιδρώτα. Με πρόγραμμα. Με λογική σειρά. Και κυρίως με την ηρεμία ότι όλα θα βγουν όπως πρέπει.
Αυτό το άρθρο δεν είναι για επαγγελματίες μάγειρες. Είναι για όποιο άτομο θέλει να στρώσει τραπέζι, να τα έχει όλα έτοιμα και να χαρεί τη διαδικασία αντί να τη φοβηθεί.
Ξεκίνα από το μυαλό και όχι από την κουζίνα
Πριν ανάψεις μάτι, κάτσε. Κυριολεκτικά. Πάρε χαρτί ή άνοιξε τις σημειώσεις σου και γράψε όλα τα φαγητά που θέλεις να ετοιμάσεις. Δίπλα σε κάθε ένα σημείωσε πόση ώρα χρειάζεται και αν μπορεί να γίνει νωρίτερα.
Αυτό το μικρό βήμα κόβει τον πανικό στη μέση. Γιατί ξαφνικά βλέπεις ότι δεν είναι όλα επείγοντα. Και δεν χρειάζονται όλα την τελευταία στιγμή.

Unsplash
Η σωστή σειρά κάνει όλη τη διαφορά
Το μυστικό είναι απλό. Πρώτα μπαίνουν όσα αντέχουν. Φαγητά που ζεσταίνονται εύκολα. Σάλτσες που δένουν καλύτερα αν σταθούν λίγο. Πίτες, κεφτεδάκια, γεμιστά, όσπρια.
Άφησε για το τέλος όσα θέλουν φρεσκάδα. Τηγανητά. Σαλάτες. Ζυμαρικά που δεν αγαπούν την αναμονή. Έτσι, όσο πλησιάζει η ώρα, δεν φορτώνεσαι με τα δύσκολα.
Κάνε την κουζίνα σύμμαχο και όχι εμπόδιο
Καθάρισε τον πάγκο πριν ξεκινήσεις. Άδειασε τον νεροχύτη. Βγάλε από πριν όλα τα σκεύη που θα χρειαστείς. Όταν δεν ψάχνεις καπάκια και κουτάλες τελευταία στιγμή, κερδίζεις χρόνο και νεύρα.
Και κάτι ακόμα. Όσο κάτι ψήνεται ή βράζει, μην περιμένεις από πάνω του. Κάνε το επόμενο βήμα. Η κουζίνα λειτουργεί καλύτερα όταν όλα τρέχουν παράλληλα.
Χώρισε τον χρόνο σε μικρά κομμάτια
Μην λες «έχω τρεις ώρες». Πες «έχω τρία μισάωρα». Σε κάθε μισάωρο βάλε έναν ξεκάθαρο στόχο. Σε αυτό το διάστημα θα κόψω, θα μαγειρέψω, θα στρώσω.
Όταν τελειώνει ένα κομμάτι, έχεις ήδη προχωρήσει. Δεν νιώθεις ότι ο χρόνος σε κυνηγά. Νιώθεις ότι τον ελέγχεις.

Unsplash
Άσε χώρο και για τον εαυτό σου
Το πιο συχνό λάθος είναι ότι τα δίνεις όλα στην κουζίνα και τίποτα στον εαυτό σου. Φάε κάτι μικρό. Πιες νερό. Άλλαξε ρούχα αν χρειαστεί. Δεν γίνεται να χαρείς το τραπέζι αν φτάσεις σε αυτό εξαντλημένο.
Θυμήσου ότι δεν μαγειρεύεις για να αποδείξεις κάτι. Μαγειρεύεις για να μοιραστείς.
Όταν έρθει η ώρα, όλα βρίσκουν τη θέση τους
Αν έχεις ακολουθήσει πρόγραμμα, η τελευταία ώρα κυλά ήρεμα. Ζεσταίνεις, τελειώνεις, στρώνεις. Και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι είσαι έτοιμο πριν την ώρα σου.
Και αυτό είναι το πιο ωραίο συναίσθημα. Να κάθεσαι. Να κοιτάς το τραπέζι. Να ξέρεις ότι τα πρόλαβες όλα. Χωρίς πανικό. Χωρίς χάος. Μόνο με λίγο μυαλό και καλή διάθεση.
Γιατί στο τέλος της ημέρας, το φαγητό δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Είναι αφορμή για να περάσεις καλά.
Διαβάστε ακόμα
Οργάνωσε το ψυγείο πριν τις γιορτές και κέρδισε χώρο για όλα τα καλούδια. Δες πώς θα το πετύχεις
Ο πιο απλός αλλά πολύ εντυπωσιακός τρόπος να στολίσεις μια πιατέλα μόνο με μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι και τυρί
Απλά tips για να μη στεγνώνει το κρέας στο ψήσιμο