Αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να ψήνεις μέσα σε αλουμινόχαρτο

Αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να ψήνεις μέσα σε αλουμινόχαρτο
Photo by Sigmund on Unsplash
Το αλουμινόχαρτο είναι βολικό και πολυχρηστικό, αλλά δεν είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή για μαγείρεμα

Το αλουμινόχαρτο είναι ένα πρακτικό εργαλείο για την κουζίνα: τυλίγουμε τρόφιμα, ψήνουμε σε αυτό, καλύπτουμε τάπερ και χίλιες δυο άλλες χρήσεις.

Δεν είναι όμως πάντα ο πιο ασφαλής τρόπος να ψήσουμε τρόφιμα.

Για παράδειγμα όταν μαγειρεύετε με αλουμινόχαρτο σε υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά με όξινες ή πικάντικες τροφές, χρειάζεται να είστε πιο προσεκτικοί, καθώς η χρήση των γυαλιστερών φύλλων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μεταφορά αλουμινίου στο φαγητό σας.

Στις περιπτώσεις λοιπόν που έχετε αμφιβολία για το αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο, υπάρχει εναλλακτική: χρησιμοποιήστε λαδόκολλα ως φράγμα ή προτιμήστε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Ας δούμε όμως τι δεν πρέπει να μαγειρεύετε σε αλουμινόχαρτο.

Τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε σε αλουμινόχαρτο

Οτιδήποτε βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων

Το αλουμινόχαρτο και ο φούρνος μικροκυμάτων δεν συνδυάζονται. Η έκθεση του αλουμινόχαρτου στις ακτίνες του μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες και ακόμη και φωτιά, που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στον φούρνο ή και χειρότερα. Επίσης, τα περισσεύματα δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε αλουμινόχαρτο, καθώς δεν είναι αεροστεγές· η αποθήκευση σε γυάλινο ή κατάλληλο για μικροκύματα δοχείο σας γλιτώνει από έξτρα βήμα όταν το ζεστάνετε.

Ντομάτες, εσπεριδοειδή και όξινες μαρινάδες

Οι όξινες τροφές, όπως οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή και οι μαρινάδες με βάση το ξίδι, δεν είναι ασφαλείς για μαγείρεμα σε αλουμινόχαρτο. «Οι όξινες τροφές μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη απελευθέρωση αλουμινίου στο γεύμα σας, αυξάνοντας την πρόσληψή του, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την πάροδο του χρόνου αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες», εξηγεί η Wood.

Αλμυρά φαγητά

Όπως και τα οξέα, το αλάτι μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση αλουμινίου στα τρόφιμα. Κάθε πιάτο με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι (σκεφτείτε αλμυρά αρτοσκευάσματα ή αλλαντικά όπως ζαμπόν και λουκάνικα) δεν πρέπει να μαγειρεύεται σε αλουμινόχαρτο, ώστε να αποφευχθεί η αντίδραση του χλωριούχου νατρίου (δηλ. αλατιού) με τα ιόντα αλουμινίου.

Πιάτα αργού ψησίματος

Τυλίγετε τα παϊδάκια σας σε αλουμινόχαρτο πριν τα ψήσετε για ώρες; Ίσως να το ξανασκεφτείτε. «Καλό είναι να αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο για ό,τι ψήνεται πολλή ώρα, όπως κρέατα αργού ψησίματος ή κατσαρόλες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη απελευθέρωση αλουμινίου στο φαγητό σας. Αν έχετε συνηθίσει να μαγειρεύετε έτσι, προτιμήστε κεραμικά ή γυάλινα σκεύη, ή χρησιμοποιήστε ένα φύλλο λαδόκολλας ανάμεσα στο αλουμινόχαρτο και την τροφή.

Έρευνα στο International Journal of Environmental Research and Public Health έδειξε ότι το ίδιο ακριβώς πιάτο που μαγειρεύτηκε σε πυρίμαχο σκεύος είχε πολύ λιγότερο αλουμίνιο από εκείνο που μαγειρεύτηκε σε αλουμινόχαρτο, αποδεικνύοντας ότι το στοιχείο περνά στο μαγειρεμένο φαγητό.

Τροφές που μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία

Τα καλά νέα είναι ότι το αλουμίνιο δεν αρχίζει να λιώνει πριν τους 1.000°F (περίπου 538°C), αλλά καλό είναι να αποφεύγετε το μαγείρεμα σε αλουμινόχαρτο για τροφές που ψήνονται πάνω από τους 400°F (204°C). Πάνω από αυτή τη θερμοκρασία το μέταλλο μπορεί να περάσει στο φαγητό. Αποφύγετε την πατάτα ψητή τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο· αλείψτε τη με ουδέτερο λάδι ή τυλίξτε τη σε λαδόκολλα. Το ίδιο ισχύει και για μαγείρεμα στη φωτιά – το τύλιγμα τροφών σε αλουμινόχαρτο και το ψήσιμο στη φλόγα δεν συνιστάται.

Θαλασσινά

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Food Science and Nutrition δείχνει ότι το αλουμινόχαρτο μπορεί να διεισδύει πιο βαθιά στο ψάρι απ’ ό,τι στα κρέατα θηλαστικών ή πτηνών, κάνοντας το ψάρι ίσως την χειρότερη πρωτεΐνη για μαγείρεμα σε αλουμινόχαρτο. Το ψάρι που μαγειρεύεται σε λαδόκολλα (en papillote) είναι μια δημοφιλής και παρόμοια τεχνική ατμού.

Μπισκότα

Τα μπισκότα συνήθως ψήνονται γρήγορα και σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, οπότε τεχνικά μπορούν να ψηθούν σε αλουμινόχαρτο, αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα. Το υλικό κάνει τις βάσεις των μπισκότων σκληρές και τραγανές, και υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουν και να διαλυθούν όταν τα βγάλετε.



Τελευταία τροποποίηση στις 12.09.2025 - 14:13