Καύσωνας: αυτή η λέξη που μας φέρνει στο μυαλό το καλοκαίρι αλλά πολλές φορές μας γεμίζει άγχος και δυσφορία. Φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα ζει συχνά έντονες ζέστες που κάνουν τη ζωή μας… λίγο πιο δύσκολη.
Με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν πάνω από τους 35, 37 και ακόμα και 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, το να δουλεύεις υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι εύκολο, ειδικά αν δεν υπάρχει κλιματισμός στο γραφείο ή στον χώρο εργασίας σου. Μπορεί να υπάρχουν μερικά κόλπα για να δροσιστείς, όμως κάπου υπάρχει το όριο που απλά… είναι πολύ ζεστά για να δουλέψεις.
Στην Ελλάδα, όπου οι καύσωνες είναι συνηθισμένοι τα τελευταία χρόνια και τα κτίρια συχνά δεν έχουν επαρκή ψύξη, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει νομικά και πρακτικά.
Πότε είναι υπερβολικά ζεστά για να δουλέψεις;
Σε αντίθεση με κάποιες χώρες, στην Ελλάδα δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που να ορίζει την ακριβή θερμοκρασία πέρα από την οποία απαγορεύεται να δουλεύεις. Το Υπουργείο Εργασίας και τα αρμόδια όργανα συστήνουν στους εργοδότες να προσέχουν τις συνθήκες εργασίας και να προστατεύουν τους εργαζομένους από τον καύσωνα, ειδικά σε χώρους χωρίς κλιματισμό ή σε εργασίες που γίνονται έξω.
Οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν:
-
Να υπάρχει επαρκής δροσισμός και αερισμός στους εσωτερικούς χώρους
-
Να παρέχονται επαρκή διαλείμματα για ξεκούραση σε δροσερό μέρος
-
Να προσαρμόζεται το ωράριο εργασίας, όπου είναι δυνατόν, ώστε οι εργαζόμενοι να αποφεύγουν τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας
-
Να παρέχεται νερό και να ενθαρρύνεται η ενυδάτωση
Είναι σημαντικό οι εργοδότες να αξιολογούν τις ανάγκες κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά, ειδικά αν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας ή η εργασία είναι σωματικά απαιτητική.
Τι μπορείτε να κάνετε αν δουλεύετε σε ζέστη;
-
Αν γίνεται, προτιμήστε την εργασία από το σπίτι ή ευέλικτο ωράριο
-
Φορέστε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα
-
Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά όπου υπάρχει δυνατότητα
-
Κάντε μικρά διαλείμματα σε δροσερό περιβάλλον
-
Πίνετε πολύ νερό και αποφύγετε καφέ ή αλκοόλ που αφυδατώνουν
Είναι νόμιμο να αρνηθείτε να δουλέψετε αν η ζέστη είναι αφόρητη;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να ορίζει ότι η θερμοκρασία στο χώρο εργασίας είναι υπερβολική και να δικαιολογεί την άμεση διακοπή εργασίας από τον εργαζόμενο. Ωστόσο, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς του και μπορεί να ζητήσει από τον εργοδότη να πάρει μέτρα.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν ανταποκριθεί, μπορεί να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες εργασίας και υγιεινής για να ελεγχθεί η κατάσταση.
Η Ελλάδα ζει καύσωνες που κάνουν τη δουλειά δύσκολη και επίπονη. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο θερμοκρασίας που απαγορεύει το να δουλεύεις, αλλά εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να συνεργάζονται ώστε να προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια όλων.
Αν δουλεύετε σε ζέστη, φροντίστε να μένετε ενυδατωμένοι, να ψάχνετε τρόπους για δροσιά και μην διστάσετε να ζητήσετε από τον εργοδότη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Και πάνω απ’ όλα… μείνετε δροσεροί φέτος το καλοκαίρι!