Τι πρέπει να ξέρεις πριν πάρεις δεύτερο κατοικίδιο στο σπίτι

Τι πρέπει να ξέρεις πριν πάρεις δεύτερο κατοικίδιο στο σπίτι
Photo by Jack1007 on Unsplash
Από το «μια γατούλα δεν είναι ποτέ αρκετή» μέχρι το «πώς βρέθηκα με δύο σκυλιά και τρία μπολ στη σειρά», αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν η παρέα σου μεγαλώσει

Είναι καλοκαίρι, έχεις αράξει στον καναπέ σου, ο σκύλος σου (ή η γάτα σου) ροχαλίζει στο πάτωμα, το κλιματιστικό δουλεύει στο φουλ, και εσύ αναρωτιέσαι: «Μήπως θέλει παρέα;». Ίσως είδες ένα χαριτωμένο βίντεο στο TikTok με δύο γατάκια να κοιμούνται αγκαλιά. Ίσως είπες «ένα ακόμα, σιγά, τι θα αλλάξει;». Ε, λοιπόν, κράτα το παγωμένο σου ρόφημα γερά και άσε με να σου πω ακριβώς τι αλλάζει όταν το «ένα» γίνεται «δύο».

Δεν είναι «αντίγραφο ασφαλείας»

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό: Το δεύτερο κατοικίδιο δεν είναι… plan B. Δε θα είναι πανομοιότυπο με το πρώτο. Δε θα έχει τις ίδιες συνήθειες, δε θα τρώει το ίδιο, ούτε θα αγαπά απαραίτητα τα ίδια πράγματα. Σκέψου το σαν συγκάτοικο, όχι σαν κλώνο. Μπορεί ο πρώτος σκύλος σου να είναι ο απόλυτος κύριος και ο δεύτερος να είναι σκυλοκαρχαρίας με ενέργεια ρεύματος ΔΕΗ τον Αύγουστο.

Η χημεία δεν είναι δεδομένη

Μπορεί να τα πάνε τέλεια από την πρώτη μέρα ή μπορεί να ζήσεις ένα καλοκαιρινό δράμα τύπου «Big Brother» με φουλ κόντρες για το ποιος θα κάτσει στην καλή γωνία του καναπέ. Δε μπορούν δύο κατοικίδια να συμπαθήσουν το ένα το άλλο με τη μία. Σκέψου το καλά.

lennon cheng WeqzIpQCn7U unsplash 1 73ddf
Unslpash

Πολλαπλασίασε… τα πάντα

Φαγητό, επισκέψεις στον κτηνίατρο, άμμο, παιχνίδια, τρίχες παντού και ηλεκτρική ολημερίς και οληνυχτίς. Δεν έχεις απλά δύο ζωάκια, έχεις δύο φορές τις υποχρεώσεις. Και αν μιλάμε για δύο γάτες, τότε να ξέρεις ότι χρειάζεσαι δύο κουτιά άμμου. Όχι ένα. Όχι «ένα μεγάλο». Δύο. Γάτα είναι, όχι σουηδική δημοκρατία να μοιραστεί κάτι. Αν πάλι θες να έχεις δύο σκύλους, κουράγιο στις βόλτες σας.

Ζήλια x100

Το πρώτο σου κατοικίδιο σίγουρα θα ένιωθε βασιλιάς μέσα στο σπιτι. Και ξαφνικά θα του φέρεις έναν διεκδικητή; Προετοιμάσου για λίγη γκρίνια, μερικά «γιατί τον χαϊδεύεις αυτόν κι όχι εμένα» βλέμματα, και πιθανόν κανένα στρατηγικό κατούρημα στο πατάκι της εισόδου. Ναι, έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες.

Αναρωτήσου αν μπορείς να ανταπεξέλθεις

Μπορείς να αφιερώσεις τον διπλάσιο χρόνο, την προσοχή και την αγάπη; Τα κατοικίδια δεν είναι καλοκαιρινά φλερτ, αλλά μια μακροχρόνια σχέση. Το δεύτερο ζωάκι μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά θέλει εξίσου συνέπεια και φροντίδα.

louis philippe poitras sJgucUmcaKE unsplash 1 4acea
Unsplash

Σου έχω ένα καλό παράδειγμα

Ένα φίλος μου πήρε πέρσι δεύτερο σκύλο. Ο πρώτος ήταν ράτσας Παγκ, ο δεύτερος μαλτεζάκι. Έπαθαν έρωτα με την πρώτη ματιά. Πλέον κοιμούνται μαζί, μοιράζονται τα πάντα (εκτός από τα μπισκότα τους, εκεί πέφτει γρρρρ) και δεν κάνουν βήμα χωρίς ο ένας τον άλλο. Yes, it can happen.

Σου έχω όμως και ένα κακό παράδειγμα

Μια άλλη φίλη πήρε δεύτερη γάτα και χρειάστηκαν τρεις μήνες να προσαρμοστούν. Τις είχε σε ξεχωριστά δωμάτια γιατί μάλωναν συνεχώς και τελικά κατάφερε να τις φέρει (ελάχιστα) κοντά πηγαίνοντάς τες σε εκπαιδευτή. Τώρα επιβιώνουν στο ίδιο σπίτι, αλλά είναι σαν δύο συγκάτοικοι που δεν λένε ποτέ «καλημέρα».

Συνεπώς...

Το δεύτερο κατοικίδιο μπορεί να είναι το καλύτερο δώρο που θα κάνεις στο πρώτο σου, ακόμα και στον εαυτό σου. Αρκεί να το κάνεις συνειδητά. Μην παρασυρθείς από τη γλύκα ενός κουταβιού ή από την ευαισθησία που κρύβεις για την υιοθεσία. Μην το πάρεις «γιατί βαριέται ο πρώτος μόνος». Αν το νιώθεις, το έχεις σκεφτεί, το έχεις οργανώσει και η καρδιά σου λέει «ναι», τότε go for it. Κι ετοιμάσου για το πιο γλυκό χάος της ζωής σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 21.07.2025 - 11:01