Η κατανάλωση τυριού μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλό μας και να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

21.12.2025
Η κατανάλωση τυριού μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλό μας και να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας
freepick
Μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα μας κάνει να επανεξετάσουμε τη σχέση ανάμεσα στην υγεία μας και αυτή τη γευστική απόλαυση

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μνήμη και η γνωστική λειτουργία αποτελούν μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Και αν πιστέψουμε τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, η σχέση τυριού και εγκεφάλου ίσως είναι κάτι που αξίζει να γιορτάσουμε.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 27.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 25 χρόνια. Το συμπέρασμα; Η κατανάλωση τυριών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή.

daniela-paola-alchapar-NGpE0yBwnC0-unsplash_b0383.jpg

Photo by Daniela Paola Alchapar on Unsplash

Τυρί για ήρεμο μυαλό;

Η μελέτη αυτή παρέχει πληθώρα στοιχείων και δείχνει ότι, ανάμεσα στους συμμετέχοντες, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 50 γραμμάρια τυριού υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά την ημέρα (τσένταρ, μπρι, γκούντα) είχαν συνολικά περίπου 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Παράλληλα, η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 20 γραμμαρίων κρέμας γάλακτος με υψηλά λιπαρά συνδέθηκε με μείωση του συνολικού κινδύνου άνοιας κατά 16%.

rafael-rodrigues-kL7DdKVvPwQ-unsplash_95e4b.jpg

Photo by Rafael Rodrigues on Unsplash

Γιατί αυτή η σύνδεση με τον εγκέφαλό μας;

Αν και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η αγάπη μας για το τυρί δεν είναι ασύμβατη με την καλή υγεία του εγκεφάλου, πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό; Οι ειδικοί προτείνουν αρκετές εξηγήσεις, τα λιπαρά που περιέχονται στα πλούσια τυριά προσφέρουν λιποδιαλυτές βιταμίνες (όπως οι A, D και K2), βιταμίνη B12, ψευδάργυρο, σελήνιο… θρεπτικά συστατικά γνωστά για την ενίσχυση της νευρωνικής και μεταβολικής υγείας.

louis-hansel-yEUq8QJy8Mc-unsplash_b3d71.jpg

Photo by Louis Hansel on Unsplash

Επιπλέον, η ζύμωση του τυριού δημιουργεί βιοδραστικές ενώσεις που αλληλεπιδρούν με τη φλεγμονή, τον μεταβολισμό και ακόμη και το μικροβίωμα του εντέρου–εγκεφάλου. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή αποκαλύπτει προς το παρόν μια στατιστική συσχέτιση και ότι η έννοια του «θεραπευτικού τυριού» παραμένει υπό διερεύνηση. Η καλύτερη προσέγγιση; Να εντάξουμε αυτές τις πληροφορίες στο πλαίσιο ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής.

Διαβάστε ακόμα

10 λόγοι για να βάζετε χυμό λεμονιού παντού, από σήμερα

Αιχμές σακχάρου: Τα λιγότερο γνωστά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, σύμφωνα με ειδικό

Το Σύνδρομο του Καθιστικού Τρόπου Ζωής: Οι κίνδυνοι και πώς να μειώσεις τις αρνητικές επιπτώσεις

Τελευταία τροποποίηση στις 21.12.2025 - 10:16