Δεν είναι τυχαίο που όταν σε πιάνει μια μίνι κατάθλιψη ή όταν πετυχαίνεις την πρώην σου με άλλον, το πρώτο σου ένστικτο είναι να βάλεις Lana Del Rey ή Νατάσσα Μποφίλιου. Η μουσική, με απλά λόγια, μπαίνει στα αυτιά σου και κάνει reboot στο μυαλό σου. Και όχι, δεν είναι μόνο θέμα γούστου, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Ο εγκέφαλος λιώνει (με την καλή έννοια)
Όταν ακούς μουσική που σου αρέσει, ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει ντοπαμίνη, τη γνωστή και ως «ορμόνη της χαράς». Δηλαδή κάπως σαν να έφαγες σοκολάτα, χωρίς τις θερμίδες και το μετά. Ταυτόχρονα, μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του στρες. Με απλά λόγια: ο ήχος της ευτυχίας υπάρχει, και είναι αυτός που έχεις στο playlist σου.
Mood playlist: Πώς η μουσική επηρεάζει κάθε σου φάση
- Χαρά: Upbeat ποπ τραγούδια με έντονο ρυθμό και major κλίμακες λειτουργούν σαν φυσικό τονωτικό.
- Θλίψη: Οι μπαλάντες λειτουργούν κάπως σαν αγκαλιά. Όχι γιατί διώχνουν τον πόνο, αλλά γιατί σου λένε «σε καταλαβαίνω».
- Άγχος: Chill instrumental ή λευκοί ήχοι βοηθούν να ηρεμήσει το νευρικό σου σύστημα.
- Θυμός: Ναι, και η ροκ ή το rap βοηθάνε. Η εκτόνωση μέσω της μουσικής είναι πολύ πιο υγιής από το να σπάσεις κάτι.

Unsplash
Μουσικοθεραπεία: δεν είναι απλά trend
Υπάρχουν επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τη μουσική σαν εργαλείο θεραπείας σε άτομα με άγχος, κατάθλιψη, ακόμη και άνοια. Η μουσική μπορεί να κινητοποιήσει αναμνήσεις, να επανασυνδέσει τον άνθρωπο με τον εαυτό του ή να βοηθήσει στην έκφραση συναισθημάτων που δεν μπορούν να ειπωθούν αλλιώς.
Και τελικά, τι να βάλεις να ακούσεις;
Η απάντηση είναι πιο απλή από όσο φαντάζεσαι: αυτό που σου κάνει καλό. Αν αυτό σημαίνει ABBA, βάλε ABBA. Αν είναι dark techno, πάμε dark techno. Δεν υπάρχει «σωστή» μουσική, αλλά μόνο αυτή που κάνει εσένα να νιώθεις λίγο πιο οκ με τη μέρα σου.
Γιατί, ναι, το τραγούδι «σώζει» (και ψυχές)
Η μουσική δεν είναι απλώς ψυχαγωγία. Είναι εργαλείο, είναι φάρμακο, είναι παρηγοριά, είναι καύσιμο για τη μέρα σου. Και αν αναρωτιέσαι αν είσαι ο μόνος που έχει κλάψει σε επανάληψη με το ίδιο κομμάτι, όχι. Είσαι απλώς άνθρωπος με ωραίο γούστο και ευάλωτο νευρικό σύστημα, όπως οι περισσότεροι.