Πόσες φορές έχεις πέσει στο κρεβάτι, έχεις κλείσει τα φώτα, έχεις κλείσει και το κινητό (ή τουλάχιστον το έχεις αφήσει στην άκρη για λίγο), και παρ’ όλα αυτά… τίποτα; Ο ύπνος απλά δεν έρχεται. Ο εγκέφαλος τρέχει με χίλια, σκέψεις, αναλύσεις, λίστες με εκκρεμότητες και γενικά ό,τι δεν χρειάζεται εκείνη τη στιγμή.
Αν έχεις δοκιμάσει τα πάντα, από χαμομήλια και λεβάντες μέχρι να μετράς προβατάκια, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις κάτι εντελώς απλό και αναπάντεχο: να ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου γρήγορα για ένα λεπτό.
Ναι, σοβαρά.
Αυτό το “κόλπο” έγινε viral στο TikTok και υποτίθεται πως αν το κάνεις για 60 δευτερόλεπτα, κουράζει τα μάτια σου και προκαλεί εκείνη τη γλυκιά αίσθηση νύστας που σε οδηγεί φυσικά στον ύπνο. Σκέψου το σαν ένα «ψιλοπαραπλανητικό» κόλπο για τον εγκέφαλο. Όταν τα μάτια κουράζονται, δίνουν σήμα ότι ήρθε η ώρα για ύπνο. Και, πράγματι, πολλοί λένε ότι πιάνει.
Αλλά πέρα από το φυσικό αποτέλεσμα, το ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων κάνει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: αποσπά την προσοχή σου. Αντί να σκέφτεσαι όλα όσα σε αγχώνουν ή σε κρατούν ξύπνια, επικεντρώνεσαι σε μια απλή, επαναλαμβανόμενη κίνηση. Κι αυτό, όπως και στον διαλογισμό, βοηθά το μυαλό να μπει σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι το εξής:
Ξάπλωσε άνετα, χαμήλωσε ή κλείσε τα φώτα και άρχισε να ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου γρήγορα, για περίπου 60 δευτερόλεπτα. Αν δεν σε πάρει ο ύπνος αμέσως, μπορείς να το ξαναδοκιμάσεις άλλη μια φορά. Αν όμως νιώσεις ότι σε ξυπνά περισσότερο ή σε εκνευρίζει, άφησέ το και δοκίμασε κάτι διαφορετικό. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους.
{https://www.tiktok.com/@maincharacterhelen/photo/7512583564693671190}
Για πιο δυνατό αποτέλεσμα, μπορείς να συνδυάσεις το κόλπο με άλλες ήπιες τεχνικές χαλάρωσης. Όπως για παράδειγμα, την αναπνοή 4-7-8 (εισπνέεις για 4 δευτερόλεπτα, κρατάς την αναπνοή για 7, εκπνέεις για 8), ή ένα απλό body scan: φέρνεις την προσοχή σου σταδιακά σε κάθε σημείο του σώματός σου και το χαλαρώνεις, από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι το μέτωπο. Εικόνες από αγαπημένα, ήρεμα μέρη (μια παραλία, ένα εξοχικό σπίτι, ένα ηλιοβασίλεμα) βοηθούν εξίσου.
Και το σημαντικότερο: μην πιέζεσαι. Αν δεν λειτουργήσει το κόλπο, δεν σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά με εσένα ή τον ύπνο σου. Απλώς δεν ήταν αυτό το κατάλληλο εργαλείο για σένα, και δεν πειράζει καθόλου.
Δεν υπάρχουν επίσημες επιστημονικές έρευνες που να το υποστηρίζουν ακόμη, αλλά εφόσον είναι ακίνδυνο, γιατί όχι; Αν καταλήξεις ξάγρυπνη απόψε, μπορεί αυτό το “τίναγμα” των βλεφάρων να σε φέρει πιο κοντά στο να σε πάρει ο ύπνος… χωρίς καν να το καταλάβεις.