Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι αγαπάμε τον ζεστό καιρό, αλλά ο τωρινός καύσωνας είναι λίγο... too much, ακόμα και για τους πιο φανατικούς λάτρεις του ήλιου. Αντί να πίνουμε ένα Gin & Tonic σε μια ταράτσα, έχουμε κλειστεί στο σπίτι με air condition και διατροφή που βασίζεται σε παγωτά. Μπορεί να δοκιμάζεις ήδη διάφορα κόλπα για να κάνεις πιο υποφερτή την εργασία από το σπίτι, ή ίσως έχεις παρατήσει τη δουλειά εντελώς. Και ενώ θα περιμέναμε να κάτσουμε έξω με το μαγιό, είμαστε μέσα αναρωτιώμενοι γιατί νιώθουμε τόσο φουσκωμένοι.
Ναι, σωστά διάβασες, αν έχεις παρατηρήσει πως αυτές τις μέρες έχεις περισσότερο φούσκωμα, αέρια ή άλλα συμπτώματα στο στομάχι, δεν είσαι μόνη, και υπάρχει πολύ καλός λόγος γι’ αυτό.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των κακών βακτηρίων στο έντερό μας, αυξάνοντας την πιθανότητα γαστρεντερικών λοιμώξεων και να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως διάρροια και φούσκωμα.
Όταν εκτιθέμεθα στη ζέστη, το σώμα μας ανακατευθύνει τη ροή του αίματος για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, στέλνοντάς το στο δέρμα ώστε να διαφύγει η θερμότητα. Αυτή η ανακατεύθυνση μπορεί να επηρεάσει το γαστρεντερικό σύστημα, που χρειάζεται αρκετό αίμα για να λειτουργήσει σωστά. Επιπλέον, η ζέστη αποτελεί μορφή στρες για το σώμα μας, και το πεπτικό σύστημα είναι από τα πιο ευάλωτα σε αυτό.
Τι ακριβώς συμβαίνει και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε…
Μείνετε ενυδατωμένοι
Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ιδρώνουμε περισσότερο και αυξάνεται η ανάγκη μας για νερό. Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, το πεπτικό μας σύστημα λειτουργεί πιο αργά, με αποτέλεσμα μειωμένες κενώσεις εντέρου. Όταν η τροφή ή τα κόπρανα μένουν στο έντερο περισσότερο, ζυμώνονται και παράγουν αέρια που προκαλούν φούσκωμα. Φρόντισε να πίνεις τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα όταν έχει καύσωνα.
Μην αποφεύγεις τα ζεστά φαγητά
Το καλοκαίρι συνήθως προτιμάμε κρύα και ωμά φαγητά, αλλά αυτά μπορεί να δυσκολεύουν την πέψη και να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα. Το κρύο κάνει το στομάχι να «κλείνει» και να αργεί η πέψη. Τα μαγειρεμένα λαχανικά είναι πιο εύπεπτα, οπότε προτίμησε να τα αχνίσεις ελαφρά και μετά να τα φας κρύα σε σαλάτα.
Φάε μικρά και συχνά γεύματα
Είναι πιο εύκολο για το στομάχι αν τρως μικρά γεύματα πιο συχνά μέσα στην ημέρα. Έτσι αποφεύγεις την υπερφαγία και κρατάς την ενέργεια σου σε σταθερά επίπεδα.
Απόφυγε τα ανθρακούχα αναψυκτικά
Το καλοκαίρι έχουμε τάση για πιο πολλά ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά. Το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση στο έντερο, επηρεάζει την παραγωγή στομαχικού οξέος και την κινητικότητα του εντέρου, προκαλώντας διάρροια. Επίσης, είναι διουρητικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
Τα ανθρακούχα ποτά περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να παγιδευτεί στο έντερο, προκαλώντας κράμπες και φούσκωμα.
Απόφυγε τις αλμυρές τροφές
Παρά την επιθυμία να τσιμπήσεις κάτι νόστιμο, προσπάθησε να προτιμάς φρέσκα φρούτα και λαχανικά που σε βοηθούν να παραμείνεις ενυδατωμένη.
Μην σταματάς να κινείσαι
Είναι φυσικό να κλείνεσαι μέσα όταν η ζέστη είναι αφόρητη, αλλά η έλλειψη κίνησης μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, με αποτέλεσμα φούσκωμα και δυσφορία.
Κοιμήσου καλά
Η ζέστη δυσκολεύει τον καλό ύπνο, και η κούραση επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα σνακ και άτακτα γεύματα, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου και προκαλούν φούσκωμα.
Επίσης, όταν είσαι κουρασμένη, επιλέγεις πιο λιπαρά και γλυκά φαγητά, τα οποία επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το πεπτικό σύστημα, συμβάλλοντας σε φούσκωμα, διαταραχή της μικροβιακής ισορροπίας και προβλήματα εντέρου.