Η Gen Z αλλάζει την εργασιακή κουλτούρα: Σε τι δίνει προτεραιότητα από τη θέση του αφεντικού;

06.07.2025
Η Gen Z αλλάζει την εργασιακή κουλτούρα: Σε τι δίνει προτεραιότητα από τη θέση του αφεντικού;
Freepik
H νέα γενιά προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα

Πολλοί είναι οι μύθοι που ακολουθούν την περιβόητη Gen Z μια γενιά που γαλουχήθηκε με την οικονομική κρίση και την πανδημία. Ένας από αυτούς είναι ότι η συγκεκριμένη γενιά αρνείται συνειδητά να αναλάβει τον ρόλο του αφεντικού σε οποιαδήποτε εργασία. Η αλήθεια βέβαια δεν είναι αυτή.

Οι Genzeners δεν αποφεύγουν τις ευθύνες. Δεν δέχονται όμως και τις συνθήκες εργασίας που τους προσφέρονται και επιλέγουν την ευέλικτη εργασία αναζητώντας τρόπους να βγάλουν χρήματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Glassdoor 1 στους 10 Genzeners (γεννημένοι μεταξύ 1996 και 2012) γίνεται διευθυντής και αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

Η ομάδα των 20 και κάτι μπαίνει στη διοίκηση. Στην πραγματικότητα επιδιώκουν και αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις, σε παρόμοια ποσοστά όπως και οι προκάτοχοί τους και οι baby boomers (η γενιά που γεννήθηκε μεταξύ 1946 και 1964).

H ίδια έρευνα ισχυρίζεται ότι η νεότερη γενιά εργαζομένων θα προσεγγίσει διαφορετικά την ηγεσία στην εργασία και θα δώσει έμφαση στην ευελιξία και στο τι χρειάζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για να αποδώσουν και να επιτύχουν τους στόχους τους.

Οι νέοι ηγέτες δίνουν προτεραιότητα στην ευελιξία και την ευημερία

Μιλώντας στο CBNC ένας 25χρονος διευθυντής, ο Rai Tryna, εξηγεί ότι το να είναι κανείς νέος ηγέτης σημαίνει ότι μπορεί επίσης να δώσει το παράδειγμα για το επίπεδο ευελιξίας που θα ήθελε να έχει ως εργαζόμενος. Λέει ότι σπάνια απορρίπτει αιτήματα για άδεια και δεν τον απασχολεί από πού εργάζονται τα μέλη της ομάδας του, καθώς είναι μια πλήρως απομακρυσμένη ομάδα.

«Αν δεν έχεις συναντήσεις με πελάτες, κάνεις τη δουλειά σου και βρίσκεσαι στην παραλία, με κάθε τρόπο, πήγαινε να μαυρίσεις», λέει. Η ευελιξία αυτή βασίζεται στην ανοιχτή επικοινωνία και στην εμπιστοσύνη ότι η δουλειά θα γίνει, προσθέτει.

Πολλοί εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η νεότερη γενιά υπαλλήλων θα φέρει μεγαλύτερη έμφαση στην ευελιξία και την ευημερία στον εργασιακό χώρο, ειδικά όσο αποκτούν ηγετική εμπειρία, σύμφωνα με έρευνες της Glassdoor.

«Το τι σημαίνει καλή ηγεσία αλλάζει την ίδια στιγμή που η Generation Z μπαίνει σε θέσεις διοίκησης», δηλω΄νει o Daniel Zhao, lead economist της Glassdoor. «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Generation Z έχει εγγενώς διαφορετική προσέγγιση στην ηγεσία, αλλά ότι οι προσδοκίες από αυτούς είναι διαφορετικές σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές μάνατζερ».

Από την ηγεσία κατά τη διάρκεια παγκόσμιων κρίσεων όπως η πανδημία, μέχρι την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας, πολλοί ειδικοί στον τομέα των επιχειρήσεων έχουν επισημάνει δεξιότητες όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η ενσυναίσθηση ως κρίσιμες ηγετικές ικανότητες για το μέλλον της εργασίας.

«Αυτό λέει επίσης κάτι για το πώς πρέπει να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά μάνατζερ», λέει o Zhao. «Ο τρόπος που εκπαιδεύαμε τους μάνατζερ στο παρελθόν ίσως να μην είναι πλέον τόσο σχετικός με αυτά που θέλουν οι εργαζόμενοι από εδώ και πέρα, και αυτό θα είναι μια πρόκληση που τόσο οι εργοδότες όσο και οι μάνατζερ της Generation Z θα πρέπει να διαχειριστούν».

Τελευταία τροποποίηση στις 06.07.2025 - 11:04