Έχει νόημα να χρησιμοποιείς καθαριστικό προσώπου για ακμή στις μασχάλες;

Έχει νόημα να χρησιμοποιείς καθαριστικό προσώπου για ακμή στις μασχάλες;
pexels
Τα social media λένε πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κακοσμίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η beauty ομάδα το ερευνά…

Ανάμεσα στη ζέστη, την υγρασία και τον συνεχή ιδρώτα, η καλοκαιρινή φροντίδα της επιδερμίδας γίνεται γρήγορα… τακτική. Και για πολλούς, αυτό πλέον περιλαμβάνει και τη χρήση καθαριστικών προσώπου για ακμή σε μέρη του σώματος πέρα από το πρόσωπο. Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και περνάμε περισσότερο χρόνο έξω, οι σμηγματογόνοι αδένες δουλεύουν υπερωρίες. Το αποτέλεσμα; Περισσότερος ιδρώτας, και συχνά, πιο έντονη κακοσμία.

Για κάποιους, ένα καλό αποσμητικό και δροσερά ρούχα αρκούν. Για άλλους όμως, η υπερβολική εφίδρωση είναι μια μεγαλύτερη πρόκληση. Και κάπως έτσι, βλέπουμε στα social media ανθρώπους να εφαρμόζουν benzoyl peroxide (βενζοϋλοϋπεροξείδιο), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συστατικό κατά της ακμής, στις μασχάλες τους.

Αλλά έχει πραγματικά αποτέλεσμα;

Τι είναι το benzoyl peroxide;

Το βενζοϋλοϋπεροξείδιο (BPO) είναι μια καλά τεκμηριωμένη, μη συνταγογραφούμενη (αλλά και συνταγογραφούμενη) τοπική ουσία που έχει αντιμικροβιακή και κερατολυτική δράση, κυρίως για την αντιμετώπιση της ακμής. Με απλά λόγια, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, στο ξεβούλωμα των πόρων και στη μείωση της φλεγμονής.

pexels ron lach 10609521 6ca53

Είναι γνωστό ότι σκοτώνει το βακτήριο Cutibacterium acnes, που ευθύνεται για την ακμή. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ερυθρότητας και του οιδήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται και για ήπια θυλακίτιδα, μια φλεγμονή των τριχοθυλακίων που μοιάζει με μικρά σπυράκια.

Μπορεί να μειώσει την κακοσμία από τον ιδρώτα;

Η βασική ιδέα πίσω από τη χρήση καθαριστικού με βενζοϋλοϋπεροξείδιο στις μασχάλες δεν είναι να σταματήσει την εφίδρωση, είναι απαραίτητη λειτουργία του οργανισμού, αλλά να μειώσει τη μυρωδιά. Και αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, έχει κάποια βάση.

Η κακοσμία του σώματος προκαλείται από τη δράση βακτηρίων που «διασπούν» τον ιδρώτα. Το benzoyl peroxide, χάρη στις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, μπορεί να μειώσει αυτό το βακτηριακό φορτίο, και επομένως και την κακοσμία.

pexels feyzayildirimphoto 20469562 12172

Ωστόσο, δεν είναι αποσμητικό ή αντιιδρωτικό, και η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή. Αν χρησιμοποιηθεί σε υπερβολή ή σε πολύ ευαίσθητα δέρματα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς ή να αποδυναμώσει τον επιδερμιδικό φραγμό.

Πώς να διαλέξεις τη σωστή περιεκτικότητα

Τα περισσότερα προϊόντα με benzoyl peroxide κυμαίνονται από 2,5% έως 10%. Παρότι οι υψηλότερες περιεκτικότητες φαίνονται πιο «δυνατές», οι χαμηλότερες (2,5% - 5%) είναι εξίσου αποτελεσματικές, και πολύ πιο καλά ανεκτές, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές όπως οι μασχάλες ή το πρόσωπο.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν ερυθρότητα, ξηρότητα ή και φλεγμονή, ειδικά αν έχεις ευαίσθητο ή αντιδραστικό δέρμα.

Τι να προσέξεις

  • Απόφυγε την εφαρμογή σε βλεννογόνες περιοχές, όπως γύρω από τα μάτια, τα χείλη ή τα γεννητικά όργανα.

  • Μην το χρησιμοποιήσεις πάνω σε δέρμα που έχει ήδη υποστεί βλάβη (έγκαυμα από τον ήλιο, έκζεμα, ροδόχρου ακμή, περιστοματική δερματίτιδα κ.ά.).

  • Εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν το χρησιμοποιήσεις.

Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις ένα προϊόν με σαλικυλικό οξύ, το οποίο βοηθά επίσης στον καθαρισμό των πόρων και στην απολέπιση, χωρίς να είναι τόσο ισχυρό ή επιθετικό.

Τελευταία τροποποίηση στις 20.07.2025 - 12:59