Βασιλικός: Πού και πώς μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα σου

06.08.2025
Βασιλικός: Πού και πώς μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα σου
Photo by Yakov Leonov on Unsplash
Ένα άκρως αρωματικό βότανο με πολλές χρήσεις

Ο βασιλικός (Ocimum basilicum) είναι πολλά περισσότερα από ένα αρωματικό φυτό. Έχει μακρά ιστορία, και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ενίσχυση της πέψης, τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και την ανακούφιση από μικρές εντάσεις του σώματος και του νου.

Δεν είναι τυχαίο ότι παλιότερα, σε πολλά σπίτια, έφτιαχναν έγχυμα βασιλικού για να «ηρεμήσουν τα σωθικά», όπως έλεγαν.

Με λεπτό αλλά γεμάτο άρωμα, η παρουσία του φέρνει μια αίσθηση καθαρότητας και φρεσκάδας, που λειτουργεί και στο ψυχικό μας πεδίο.

Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού, εκείνο που αναδύεται μόλις τρίψεις τα φύλλα ανάμεσα στα δάχτυλα, περιέχει ενώσεις με ήπια αντιοξειδωτική και αντισηπτική δράση.

Το αφέψημά του είναι ελαφρύ, ευχάριστο και πίνεται άνετα, κυρίως μετά το φαγητό.

Δες κι άλλες χρήσεις του βασιλικού στο cookout.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 04.08.2025 - 15:52