FYI

Γιατί κάνουμε περίεργους ήχους όταν τρώμε; Η επιστήμη πίσω από το «crunch»

14.07.2025
Γιατί κάνουμε περίεργους ήχους όταν τρώμε; Η επιστήμη πίσω από το «crunch»
Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash
Ο ήχος που κάνει το φαγητό όταν τρως, κρύβει περισσότερα απ’ όσα φαντάζεσαι

Κάθε φορά που δαγκώνεις μια πατατούλα ή ένα μηλαράκι, σίγουρα έχεις ακούσει εκείνον τον χαρακτηριστικό ήχο, το γνωστό «crunch». Αυτός ο μικρός, τραγανός ήχος δεν είναι απλά μια τυχαία λεπτομέρεια. Ο ήχος αυτός δείχνει ότι το φαγητό σου έχει την επιθυμητή υφή και φρεσκάδα. Αλλά γιατί ακριβώς βγάζουμε ήχους όταν τρώμε;

Ο ήχος είναι μέρος της εμπειρίας

Η επιστήμη λέει πως ο ήχος που παράγεις όταν μασάς παίζει σημαντικό ρόλο στην απόλαυση του φαγητού. Οι ήχοι του φαγητού, όπως το «crunch», ενεργοποιούν ταυτόχρονα τον εγκέφαλο, ενισχύοντας την αίσθηση της γεύσης και της υφής. Με λίγα λόγια, το αυτί σου συμμετέχει ενεργά στο γεύμα σου. Αυτός ο ήχος σού λέει ότι το φαγητό είναι φρέσκο, τραγανό και αξίζει να το απολαύσεις.

karsten winegeart rI H4uvJceI unsplash 1 655f7
Unsplash

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν ήχους όταν τρώνε;

Εκτός από το φαγητό, ο ίδιος ο οργανισμός σου παίζει ρόλο. Όταν μασάς, οι κινήσεις της γνάθου, το σπάσιμο της τροφής και ο αέρας που περνάει ανάμεσα στα δόντια δημιουργούν δονήσεις που παράγουν ήχους. Μερικοί άνθρωποι μασάνε πιο έντονα και γι’ αυτό βγάζουν πιο δυνατούς ήχους. Μην αγχώνεσαι, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

keith tanner QmmXaDHBo0o unsplash 1 8d10a
Unsplash

Ο ήχος και η κοινωνική πλευρά

Και ναι, το «crunch» αρέσει σε πολλούς, αλλά σε άλλους μπορεί να προκαλεί εκνευρισμό. Η επιστήμη του ήχου που προκαλεί η μάσηση, γνωστή και ως «μισοφωνία», δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτούς τους ήχους από άλλους. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που κάποιος κάνει έντονο ήχο όταν τρώει, να ξέρεις πως δεν το κάνει επίτηδες, απλώς το σώμα του λειτουργεί διαφορετικά.

Ο ήχος του «crunch» δεν είναι απλώς ένας θόρυβος, είναι αυτό που μας λέει ότι το φαγητό μας είναι φρέσκο και απολαυστικό. Μικρές λεπτομέρειες που ίσως δε σκέφτεσαι, αλλά κάνουν τη διαφορά κάθε φορά που κάθεσαι στο τραπέζι.

Τελευταία τροποποίηση στις 14.07.2025 - 17:21