Είσαι διακοπές, έχεις παραγγείλει κάτι "ψαγμένο" σε ταβερνάκι με θέα, έχεις πιει κι ένα ποτήρι παραπάνω και... ξαφνικά το στομάχι σου αρχίζει να διαμαρτύρεται. Τρέχεις στην τουαλέτα, ιδρώνεις, πονάει η κοιλιά σου και αναρωτιέσαι: «Μήπως κάτι δεν πήγε καλά με το καλαμάρι;»
Ναι φίλε/φίλη, πιθανότατα είναι τροφική δηλητηρίαση. Συμβαίνει -εμείς το έχουμε πάθει από παγωτό σε πασίγνωστο μαγαζί στην Καλντέρα της Σαντορίνης- ειδικά το καλοκαίρι και ειδικά σε νησιά, όπου η ζέστη δεν βοηθά καθόλου στην καλή συντήρηση των τροφίμων. Μια διακοπή ρεύματος εξάλλου που θα κρατήσει λίγο παραπάνω αρκεί...
Μην πανικοβάλλεσαι! Παρακάτω σου έχουμε μερικά απλά βήματα για να το αντιμετωπίσεις όσο πιο ήρεμα και σωστά γίνεται:
1. Μείνε ενυδατωμένος/η
Η τροφική δηλητηρίαση συνήθως φέρνει μαζί της εμετούς και διάρροιες και αυτό σημαίνει απώλεια υγρών. Πιες νερό σε μικρές γουλιές, όσο πιο συχνά μπορείς. Αν έχεις ή μπορείς να βρεις, προτίμησε και ηλεκτρολύτες ή σπιτικό νερό με λίγο αλάτι και ζάχαρη.
Απόφυγε καφέ, αλκοόλ και αναψυκτικά, το στομάχι σου χρειάζεται ησυχία, όχι πάρτι.
2. Ξεκουράσου
Το σώμα σου κάνει υπερωρίες για να “καθαρίσει” από αυτό που το πείραξε. Βρες ένα δροσερό δωμάτιο, ξάπλωσε, βάλε ανεμιστήρα ή air condition και απλά... περίμενε. Μην προσπαθήσεις να "το παίξεις ήρωας" και να συνεχίσεις το τουρ του νησιού με 39 πυρετό και στομάχι σε αναβρασμό.
3. Φάε ελαφριά (αν μπορείς)
Όταν νιώσεις ότι αρχίζεις να συνέρχεσαι, βάλε στο πιάτο σου κάτι πολύ απλό:
- λίγο ρύζι
- φρυγανιά
- πατατούλες βραστές
- μπανάνα
- Όχι λαδερά, όχι τηγανιτά, όχι γλυκά, όχι σουβλάκια. Δώσε στο έντερό σου λίγο χρόνο να σε συγχωρέσει.
4. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, πήγαινε σε γιατρό
Αν έχεις πάνω από 38.5 πυρετό, έντονο πόνο στην κοιλιά, αίμα σε εμετό ή κόπρανα ή απλά νιώθεις χάλια για πάνω από 24 ώρες, μην το καθυστερείς. Πήγαινε στο Κέντρο Υγείας του νησιού ή σε γιατρό. Μπορεί να χρειάζεσαι φαρμακευτική αγωγή ή απλή ενυδάτωση με ορό.
5. Μην κατηγορείς για πάντα το ταβερνάκι
Κάποιες φορές δεν φταίει η κακή ποιότητα, αλλά ο συνδυασμός θερμοκρασίας, μεταφοράς, και οργανισμού. Ό,τι κι αν συνέβη, δεν χρειάζεται να το μετατρέψεις σε εκστρατεία στο TripAdvisor, απλά... προχώρα.
Και το βασικότερο:
Την επόμενη φορά, φρόντισε να πλένεις καλά τα χέρια σου, να αποφεύγεις αμφιβόλου φρεσκάδας θαλασσινά, να πίνεις εμφιαλωμένο νερό αν έχεις αμφιβολίες, και... να μην το παρακάνεις με το φαγητό από την πρώτη μέρα διακοπών.