Μουστάρδα, κέτσαπ και μαγιονέζα, όλοι τα έχουμε στο ψυγείο μας. Όμως, μόλις τελειώσει η εποχή των μπάρμπεκιου, τα καρυκεύματα αυτά συνήθως... στοιβάζονται στα ράφια.
Το 94% των Γάλλων δηλώνει ότι προσπαθεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων. Ωστόσο, εξακολουθούμε να πετάμε πολλά προϊόντα, συχνά επειδή δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει η ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση (BDD).
Τι είναι η DDM;
Σύμφωνα με μελέτη** που πραγματοποίησε η Too Good To Go τον Μάρτιο του 2025, το 27% των Γάλλων πιστεύει εσφαλμένα ότι ένα τρόφιμο καθίσταται ακατάλληλο για κατανάλωση αμέσως μόλις περάσει η ημερομηνία "ανάλωσης κατά προτίμηση".
Στην πραγματικότητα, ο όρος “best before” αφορά προϊόντα ξηρά, σταθερά, αποξηραμένα, αποστειρωμένα ή κατεψυγμένα. Η ημερομηνία αυτή ενημερώνει απλώς τον καταναλωτή ότι μετά από αυτό το διάστημα, το προϊόν μπορεί να χάσει μέρος της γεύσης ή της διατροφικής του αξίας, αλλά δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία, εφόσον δεν παρουσιάζει σημάδια αλλοίωσης. Με άλλα λόγια: αν φαίνεται, μυρίζει και έχει γεύση κανονική, μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια, ακόμα και μήνες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία.
Βιομηχανικά προϊόντα
Τα έτοιμα καρυκεύματα του εμπορίου, όπως η μουστάρδα, το κέτσαπ ή η μαγιονέζα, διαθέτουν “best before” ημερομηνία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διατηρηθούν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία. Η οξύτητα ή η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη λειτουργεί φυσικά ανασταλτικά στην ανάπτυξη μικροοργανισμών, επιτρέποντάς τους να παραμένουν ασφαλή για μεγάλο διάστημα. Το μόνο που χρειάζεται μετά το άνοιγμα είναι να διατηρούνται στο ψυγείο.
Εμπιστεύσου τις αισθήσεις σου
Για να διαπιστώσεις αν η ληγμένη κέτσαπ σου παραμένει ασφαλής, χρησιμοποίησε τις τρεις αισθήσεις:
Παρατήρησε το χρώμα και την υφή.
Μύρισε για να ελέγξεις αν έχει την ίδια γνώριμη οσμή.
Δοκίμασε μια μικρή ποσότητα για να σιγουρευτείς ότι η γεύση δεν έχει αλλοιωθεί.
Αυτοί οι τρεις απλοί έλεγχοι αρκούν για τα περισσότερα προϊόντα με ημερομηνία “ανάλωσης κατά προτίμηση”, ώστε να μην πετάς τρόφιμα που είναι ακόμη απολύτως βρώσιμα.
Όταν φυλάσσονται σωστά:
-
Η μαγιονέζα διατηρείται για 2 έως 3 μήνες μετά το άνοιγμα.
-
Το κέτσαπ έως και 6 μήνες.
-
Και η μουστάρδα μέχρι και 1 χρόνο.