Ορμόνες, δεν μπορείς να ζήσεις με αυτές, ούτε χωρίς αυτές. Συχνά δεν συνειδητοποιούμε πόσο επηρεάζουν την ορμονική μας υγεία οι καθημερινές μας συνήθειες. Μια ανισόρροπη διατροφή ή ένας κακός τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των ορμονών μας, οδηγώντας σε ανισορροπίες που εκδηλώνονται με διάφορες παθήσεις.
Αν θέλεις να εξισορροπήσεις τις ορμόνες σου, πρέπει να εντάξεις στη ζωή σου 5 βασικές συνήθειες. Πώς να προσαρμόσεις τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου για να αποφύγεις την απορρύθμιση των ορμονών.
1. Ξεκίνα τη μέρα σου με λίπος
Ένα κουταλάκι γκι, λάδι καρύδας ή βιολογικό βούτυρο είναι από τους καλύτερους τρόπους να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Πολλοί συνηθίζουν να τρώνε φρούτα το πρωί, και αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, συμβάλλει στη δημιουργία ορμονικού χάους.
Μια συνηθισμένη αιτία για τις γυναικείες ορμονικές διαταραχές είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη ή οι υπερβολικές αιχμές σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν είσαι ευαίσθητη στους υδατάνθρακες και ξεκινήσεις με φρούτα, τότε αυξάνονται απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου.
Αντί λοιπόν για φρούτα με άδειο στομάχι, ειδικοί προτείνουν να πάρεις ένα κουταλάκι βιολογικού βουτύρου, γκι ή λάδι καρύδας. Επιπλέον, προτείνουν να προσθέσεις περίπου 35 γραμμάρια φυτικών ινών στη διατροφή σου καθημερινά.
2. Ξεκίνα τον κύκλο με σπόρους
Ένας εξαιρετικός φυσικός τρόπος για να εξισορροπήσεις τις ορμόνες είναι το seed cycling (κυκλική κατανάλωση σπόρων). Στην πρώτη φάση του έμμηνου κύκλου μας εκκρίνουμε περισσότερο οιστρογόνο και στη δεύτερη περισσότερο προγεστερόνη. Το κλειδί είναι να καταναλώνεις τροφές που υποστηρίζουν την παραγωγή αυτών των ορμονών στις σωστές ποσότητες.
Αν ο κύκλος σου είναι 30 ημερών, φάε λιναρόσπορο και σπόρους κολοκύθας στην ωοθυλακική φάση (πρώτο μισό). Στο δεύτερο μισό του κύκλου, κατανάλωσε ηλιόσπορους και σουσάμι. Έτσι εξισορροπούνται τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αντίστοιχα.
3. Δώσε προτεραιότητα στην υγεία του εντέρου
Όλα συνδέονται με το πώς αισθάνεται το έντερό σου. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να το διατηρείς υγιές. Απόφυγε τροφές που προκαλούν χαμηλού βαθμού φλεγμονή ή ερεθίζουν το έντερο.
Για να καταλάβεις τι σε επηρεάζει, μπορείς να κάνεις ένα βασικό πρόγραμμα καθαρισμού του εντέρου, και να προσθέσεις προβιοτικά, πρεβιοτικά και μεταβιοτικά στη διατροφή σου.
4. Πάρε τα σωστά συμπληρώματα
Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι περίπλοκα, αλλά μπορούν να είναι απαραίτητα στη σωστή μορφή. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα, θα ήταν τα Ω-3 λιπαρά οξέα. Κάνουν θαύματα για τις ορμόνες, το δέρμα και τις φλεγμονές στο έντερο. Βοηθούν επίσης στην αναστροφή της ινσουλινοαντίστασης.
Τι να προσέχεις: Δες το κουτί, η συνολική ποσότητα EPA και DHA πρέπει να είναι πάνω από 500 mg. Αν βλέπεις 180, 280 ή οτιδήποτε κάτω από 500, δεν είναι αρκετό.
5. Φρόντισε την ψυχική σου ευημερία
Τέλος και πιο σημαντικό, δώσε προτεραιότητα στην ψυχική σου ισορροπία. Όταν προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας, ξεχνάμε πως το σώμα μας είναι αντανάκλαση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Είναι το αίτιο, όχι το αποτέλεσμα.
Κάνε πράγματα που πραγματικά σε κάνουν ευτυχισμένη, γιατί μόνο έτσι περνάς σε κατάσταση ξεκούρασης και αποκατάστασης.