Είναι καλοκαίρι. Έχεις αράξει στον καναπέ με το air condition στους 22, έχεις ανάψει κεράκι με άρωμα «tropical breeze» και μόλις άνοιξες το κινητό σου για να δεις αν σου έχει στείλει. Ο Αυτός. Ο τύπος που μέχρι χθες έλεγε ότι λατρεύει τα μάτια σου και ότι δεν έχει ξανανιώσει έτσι. Αλλά σήμερα… σιγή ιχθύος. Και χθες; Το ίδιο. Και προχθές; Μια καρδούλα σε ένα story και μετά τίποτα. Ξέρεις τι είναι αυτό; Ghosting.
Και ναι, είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται. Όχι γιατί θα πεταχτεί κάποιο φάντασμα από την κουζίνα σου, αλλά γιατί κάποιος που σε ενδιέφερε -και πιθανότατα του είχες ανοιχτεί λίγο παραπάνω απ’ όσο έπρεπε- εξαφανίστηκε σαν να μη σε γούσταρε ποτέ.
Tι είναι το ghosting και πώς γίνεται
Το ghosting είναι η πράξη του να κόβεις κάθε επικοινωνία με κάποιον χωρίς καμία εξήγηση. Ούτε «δεν είμαι έτοιμος», ούτε «δε φταις εσύ, εγώ φταίω», ούτε «τα βρήκα ξανά με την πρώην μου». Απλώς... εξαφανίζεται.
Γιατί το κάνουν;
1. Γιατί δεν ξέρουν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους
Δε θέλουν να σε πληγώσουν (ή έτσι νομίζουν), οπότε προτιμούν να εξαφανιστούν. Πιστεύουν πως η σιωπή είναι πιο ανώδυνη από την αλήθεια. Spoiler alert: Δεν είναι.
2. Γιατί είναι δειλοί
Το να πεις «δε μου κάνεις» απαιτεί ωριμότητα και ευθύνη. Το ghosting είναι το path of least resistance. Είναι το «βγάζω τον σκασμό και κάνω τον Κινέζο».
3. Γιατί εσύ ήσουν απλώς το back-up plan
Σκληρό, το ξέρω. Αλλά κάποιοι απλώς περνούσαν την ώρα τους μέχρι να επιστρέψει κάποια πρώην, να τελειώσει μια εξεταστική ή να βαρεθούν τη μοναξιά. Και όταν έρθει κάτι άλλο πιο «βολικό», απλά φεύγουν.
4. Γιατί έτσι έμαθαν
Στην εποχή των dating apps, του swipe και του instant gratification, το να εξαφανίζεσαι έγινε... εύκολο. Κανένας δεν νιώθει υποχρεωμένος να εξηγήσει τίποτα. Και κάπου εκεί, χάνεται και η ενσυναίσθηση.

Unsplash
Τι λέει αυτό για εκείνον που κάνει ghosting;
Εδώ είναι το σημαντικό: το ghosting δεν λέει τίποτα για την αξία σου. Λέει πολλά όμως για τον χαρακτήρα του άλλου.
Κάποιος που εξαφανίζεται χωρίς εξηγήσεις, είναι κάποιος που:
- Δε μπορεί να διαχειριστεί τη σύγκρουση
- Δεν έχει μάθει να σέβεται τα συναισθήματα των άλλων
- Βάζει πρώτα τη δική του άνεση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πληγώσει κάποιον άλλον
Σκέψου το σαν ακύρωση ραντεβού χωρίς να στείλεις μήνυμα. Είναι απλά κακή συμπεριφορά. Δεν είναι μυστήριο, είναι έλλειψη ευγένειας και συναισθηματικής ωριμότητας.

Unsplash
Τι λέει αυτό για εμάς
Τώρα, το δύσκολο κομμάτι: γιατί εμείς νιώθουμε τόσο χάλια;
1. Γιατί η απόρριψη πονάει πιο πολύ όταν δεν έχει λόγο
Όταν δεν υπάρχει εξήγηση, αρχίζουμε τα σενάρια και το overthinking. «Τι έκανα;», «Μήπως νευρίασε που με πήρε ο ύπνος εκείνη τη φορά και δεν του είπα καληνύχτα;», «Μήπως φοβήθηκε;». Κι έτσι, το φταίξιμο πέφτει πάνω μας, εντελώς άδικα αν με ρωτάς.
2. Γιατί είχαμε ελπίδες
Ακόμα κι αν ήταν φρέσκο όλο αυτό, είχες σκεφτεί πώς θα είναι να κάνετε διακοπές μαζί. Είχες πλάσει κάτι. Το ghosting κόβει αυτή την ταινία στη μέση, χωρίς καν τίτλους τέλους.
3. Γιατί θέλουμε να καταλάβουμε
Αλλά δε θα καταλάβουμε. Και ίσως αυτό είναι το μάθημα: ότι δεν χρειάζεται να καταλάβουμε το γιατί. Χρειάζεται να δεχτούμε ότι κάποιος απλώς δεν είχε το θάρρος να μας αποχαιρετήσει σωστά.
Πώς να το διαχειριστείς
- Μην στείλεις ξανά μήνυμα, θα μείνει κι αυτό στο «ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ» ή στο «ΑΔΙΑΒΑΣΤΟ»
- Μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Αν κάποιος δεν είχε την ευγένεια να πει έστω «αντίο», αυτό είναι δικό του θέμα.
- Κλείσε το κινητό και βγες έξω. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καρπούζι, μια παραλία και οι κολλητοί σου.
Θυμήσου ότι δε φταις. Το ghosting δεν έχει να κάνει με το αν του ήσουν αρκετή. Έχει να κάνει με το ότι εκείνος δεν ήταν.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκεφτείς «μήπως να του ξαναστείλω;», θυμήσου ότι εκείνος επέλεξε τη σιωπή.