Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε, η απώλεια βάρους, ειδικά στο επίπεδο της κοιλιάς, γίνεται πραγματική πρόκληση. Μετά την ηλικία των 50, οι ορμονικές αλλαγές, όπως η μείωση ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, σε συνδυασμό με έναν πιο αργό μεταβολισμό, συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους, κυρίως γύρω από την κοιλιά. Αυτό το λίπος, που συχνά είναι πιο επίμονο, δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο αισθητικά αλλά και για την υγεία.
Για να καταπολεμήσεις το κοιλιακό λίπος, είναι απαραίτητο, εκτός από την άσκηση, να δώσεις προσοχή στη διατροφή σου, επιλέγοντας τρόφιμα με αναγνωρισμένες ιδιότητες καύσης λίπους. Ανάμεσα σε αυτές τις ωφέλιμες τροφές είναι ο αμάρανθος, που ξεχωρίζει για τα οφέλη του στην απώλεια βάρους.
Η τροφή που πρέπει να γνωρίζεις για την καταπολέμηση του κοιλιακού λίπους
Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση στις γυναίκες και την ανδροπάυση στους άνδρες αλλάζουν αναπόφευκτα την κατανομή του λίπους στο σώμα. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, οδηγώντας σε μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Χωρίς να προσαρμόζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, γίνεται πιο εύκολο να πάρουμε βάρος, ειδικά γύρω από την κοιλιακή ζώνη.
Επιπλέον, η απώλεια μυϊκής μάζας καθιστά πιο δύσκολη την καύση θερμίδων, που σημαίνει ότι τα επιπλέον κιλά θα είναι πιο δύσκολο να χαθούν αργότερα. Γι’ αυτόν τον λόγο, μαζί με την άσκηση, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κοιλιακού λίπους μετά τα 50. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά για να τονώσουμε τον μεταβολισμό.
Ορισμένες τροφές που βοηθούν στη σιλουέτα είναι ιδιαίτερα συνιστώμενες, όπως ο αμάρανθος. Γεμάτος πρωτεΐνες, ίνες και αντιοξειδωτικά, αυτό το φυτό από την Κεντρική και Νότια Αμερική, συχνά κατηγοριοποιείται ως δημητριακό (αν και δεν είναι ακριβώς), προάγει το αίσθημα κορεσμού και βελτιώνει την πέψη, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση λίπους. Οι μικροσκοπικοί σπόροι του είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιούνται για την υψηλή διατροφική τους αξία.
Πώς να τον εντάξεις στη διατροφή σου
Ο αμάρανθος ξεχωρίζει επίσης για την περιεκτικότητά του σε μέταλλα όπως μαγνήσιο και σίδηρο, που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποφεύγοντας τα απότομα σκαμπανεβάσματα της ινσουλίνης που οδηγούν σε συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε διαλυτές ίνες μειώνει την απορρόφηση λιπαρών και προάγει καλύτερη διαχείριση του βάρους.
Ο αμάρανθος είναι χωρίς γλουτένη, καθιστώντας τον ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία ή θέλουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές υδατανθράκων τους. Η ενσωμάτωσή του στη διατροφή είναι εύκολη, καθώς μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Οι σπόροι αμαράνθου μπορούν να μαγειρευτούν σαν ρύζι ή κινόα, βράζοντάς τους σε νερό για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μπορούν να συνοδεύουν λαχανικά, άπαχο κρέας ή να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες.
Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι αμαράνθου για να φτιάξεις ψωμί, pancakes ή κρέπες. Ο αμάρανθος μπορεί επίσης να φουσκώσει σαν ποπ κορν και να προστεθεί σε δημητριακά, γιαούρτια ή smoothies.