Το να μάθεις να είσαι ευτυχισμένη μόνη σου είναι ένας στόχος που πολύ συχνά υποτιμάται, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα.
Συχνά αντιμετωπίζουμε τη μοναξιά σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε, αντί να τη βλέπουμε ως ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια πιο βαθιά σχέση με τον εαυτό μας. Όμως το να νιώσεις πραγματική ικανοποίηση μέσα στη δική σου συντροφιά δεν είναι απλώς εφικτό, είναι και απελευθερωτικό, αλλά και τρομερά ενδυναμωτικό.
Γιατί το να είσαι ευτυχισμένη μόνος σου δεν σημαίνει ότι απομονώνεσαι ή απορρίπτεις τις σχέσεις με τους άλλους, αλλά ότι καλλιεργείς μια αυθεντική και γεμάτη νόημα σχέση με τον εαυτό σου. Φυσικά, όπως όλα τα πράγματα που αξίζουν, έτσι κι αυτό θέλει τον χρόνο του.
Η ευτυχία στη μοναχικότητα είναι μια προσωπική και μοναδική διαδρομή. Απαιτεί χρόνο, υπομονή και μια καλή δόση καλοσύνης προς τον εαυτό σου. Αλλά όταν φτάσεις σε αυτό το σημείο, θα ανακαλύψεις μια νέα πηγή δύναμης και γαλήνης που θα σε συνοδεύει σε κάθε πτυχή της ζωής σου.
Για να σε βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδρομή αυτογνωσίας, συγκεντρώσαμε μερικές απλές αλλά ουσιαστικές συμβουλές για το πώς να χτίσεις μια υγιή σχέση με τον εαυτό σου και να μετατρέψεις τη μοναχικότητα σε αφορμή για διαρκή προσωπική εξέλιξη.
Τα "μυστικά" για να μάθεις να είσαι καλά μόνη σου
Χτίσε σχέση με τον εαυτό σου
Αν θέλεις πραγματικά να νιώσεις καλά όταν είσαι μόνη, το πρώτο βήμα είναι να χτίσεις μια σχέση με εσένα. Αυτό σημαίνει να γνωρίσεις τον εαυτό σου, όπως ακριβώς θα γνώριζες κάποιον με τον οποίο θες να έρθεις κοντά.
Ίσως νομίζεις ότι ήδη ξέρεις καλά τον εαυτό σου, μπορεί και παραπάνω απ’ όσο θα ήθελες. Αλλά πολλές φορές, αυτό που "ξέρουμε" για εμάς έχει να κάνει με το ποιοι νομίζουμε ότι πρέπει να είμαστε, όχι με το ποιοι είμαστε πραγματικά.
Το να γνωρίσεις και να αποδεχτείς τον εαυτό σου χωρίς όρους και κριτική είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να μάθεις να τον αγαπάς, και μαζί με αυτόν, τη μοναχικότητα.
Πέρνα χρόνο μόνη σου κάνοντας πράγματα που σου αρέσουν
Έχουμε μεγαλώσει με την ιδέα ότι πρέπει να είμαστε "δοτικοί", να βάζουμε πρώτα τις ανάγκες των άλλων και, αν γίνεται, να καταπιέζουμε τις δικές μας. Όμως το να φροντίσεις τον εαυτό σου δεν είναι εγωιστικό. Είναι υγιές. Ξεκίνα λοιπόν περνώντας χρόνο μόνος σου, κάνοντας πράγματα που σε γεμίζουν και σου αρέσουν.
Μπορείς να δημιουργήσεις ένα μικρό καθημερινό τελετουργικό, όπως το να ανάβεις ένα κερί ή να γράφεις λίγα λόγια σε ένα ημερολόγιο, ώστε να δώσεις χώρο στην προσωπική σου διαδρομή προς την αυτοεκτίμηση και την αγάπη για τη μοναχικότητα.
Για να είσαι ευτυχισμένη μόνη, πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου
Όταν νιώθουμε μοναξιά, συχνά προσπαθούμε άμεσα να βρούμε παρέα, πιστεύοντας ότι οι άλλοι είναι η λύση στο κενό που αισθανόμαστε. Και ίσως κάποιες φορές να είναι. Όμως η πιο βαθιά μοναξιά πηγάζει συνήθως από τη διακοπή της σχέσης με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Για να κλείσεις αυτό το χάσμα, ξεκίνα με ειλικρίνεια και περιέργεια. Ρώτα τον εαυτό σου τι πραγματικά αισθάνεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις, τι θέλει, τι τον πονάει και τι τον κάνει να χαμογελά.
Όταν αρχίσεις να σχετίζεσαι με τον εαυτό σου με καλοσύνη και ενδιαφέρον, χωρίς επικρίσεις, τότε δημιουργείται μια νέα μορφή οικειότητας, που είναι και η πιο αξιόπιστη θεραπεία για τη μοναξιά.
Εστίασε στις επιθυμίες σου, όχι μόνο στις υποχρεώσεις
Δοκίμασε να εξερευνήσεις τη δική σου αφήγηση και τις πεποιθήσεις που έχεις για το να περνάς χρόνο μόνη. Για να απολαμβάνεις τη μοναχικότητα, πρέπει να επαναπροσδιορίσεις την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου: όχι ως κάποιον που υπάρχει μόνο για να εξυπηρετεί και να προσέχει τους άλλους, αλλά ως κάποιον που αξίζει τη δική του προσοχή, απλά γιατί την έχει ανάγκη και τη θέλει.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείς μόνη, αναρωτήσου: «Τι θέλω;»
Πολύ συχνά ο χρόνος μας γεμίζει με το «Τι πρέπει να κάνω;».
Αλλά αν αφήσεις χώρο για το «Τι λαχταρώ;», τότε ο χρόνος με τον εαυτό σου θα γίνει όχι μόνο ευχάριστος, αλλά και βαθιά αναζωογονητικός.