Για το ορεκτικό σας, έχετε επιλέξει την απλότητα. Για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ή το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ετοιμάζετε ωμά χτένια σε ένα απολαυστικό καρπάτσιο. Αφού αφαιρέσατε απλώς τα «γένια» και το κοράλλι τους, θέλετε τώρα να αναδείξετε τα χτένια πριν τα κόψετε σε λεπτές φέτες. Δείτε ένα tip που εντοπίστηκε στα social media και θα μεταμορφώσει το γιορτινό σας ορεκτικό στο λεπτό.
Πώς να παρουσιάσετε το καρπάτσιο χτενιών με πρωτότυπο τρόπο;
Ο Martin Derreumaux (δημιουργός του Ripaille Social Club στο Instagram) έχει δημιουργήσει μια συνταγή για χτένια, τα οποία ετοιμάζει σαν gravlax, συνοδευμένα με κόκκινο λάχανο και σαντιγί wasabi. Για να δώσει στα χτένια πιο έντονο χρώμα και ένα δίχρωμο εφέ, ετοιμάζει μια μαρινάδα με ζωηρό χρώμα στην οποία μουλιάζει τα οστρακοειδή. Έτσι, ολόκληρη η εξωτερική επιφάνεια της σάρκας χρωματίζεται, αλλά μόλις κοπεί το χτένι, αποκαλύπτεται ένα μαργαριταρένιο λευκό εσωτερικό.
Δείτε πώς να χρωματίσετε τα χτένια σας με αυτόν τον τρόπο:
-
Ψιλοκόψτε και πολτοποιήστε το ένα τέταρτο ενός ωραίου κόκκινου λάχανου (πλυμένου).
-
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε ίσες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης και προσθέστε το ψιλοκομμένο λάχανο. Αναμείξτε καλά.
-
Σε ένα σκεύος με ψηλά τοιχώματα (ένα πυρέξ είναι ιδανικό αν έχετε πολλά χτένια), ρίξτε τη μισή ποσότητα του μείγματος.
-
Τοποθετήστε τα χτένια επίπεδα πάνω στο μείγμα με το λάχανο. Στη συνέχεια καλύψτε τα με το υπόλοιπο μείγμα.
-
Καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε να «ωριμάσουν» για 1 έως 2 ώρες στο ψυγείο.
-
Μετά τον χρόνο αναμονής, αφαιρέστε τα χτένια και ξεπλύνετέ τα με καθαρό νερό.
-
Κόψτε τα σε πολύ λεπτές φέτες για να στήσετε και να παρουσιάσετε το καρπάτσιο σας. Καρυκεύστε πριν το σερβίρισμα.
Πώς να χρησιμοποιήσετε φυσικές χρωστικές τροφίμων στη μαγειρική;
Γνωρίζατε ότι αν προσθέσετε οξύτητα (όπως χυμό λεμονιού) σε ένα πιάτο με κόκκινο λάχανο, αυτό μπορεί να γίνει μπλε; Φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά προσφέρουν πολλές φυσικές χρωστικές που μπορούν να φωτίσουν τα πιάτα σας χωρίς τη χρήση τεχνητών χρωμάτων.
Για κίτρινο, χρησιμοποιήστε κουρκουμά (προσοχή, λεκιάζει πολύ, ειδικά ξύλο και νύχια). Για πράσινο, δοκιμάστε matcha ή σπιρουλίνα για μια σχεδόν γαλαζωπή απόχρωση. Το ube σε σκόνη δίνει μωβ χρώμα, ενώ ο ιβίσκος χαρίζει ένα υπέροχο, σχεδόν φούξια ροζ. Το σαφράν χρωματίζει τα τρόφιμα σε κιτρινοπορτοκαλί (παρά τα κόκκινα στίγματά του), και ο ενεργός άνθρακας σας φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται στο μαύρο.
Διαβάστε ακόμα
Το απόλυτο μυστικό για πατάτες φούρνου που κλέβουν την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι
Το τρικ που κάνει τη βασιλόπιτα αφράτη και πεντανόστιμη
Το μυστικό για ζουμερή γαλοπούλα που θα κάνει τους καλεσμένους σου να γλείφουν τα δάχτυλά τους